Linkuri accesibilitate

Vasile Bumacov: „în cel mai apropiat timp unele din produsele noastre ar putea fi readmise pe piața din Federația Rusă”


Un interviu cu ministrul agriculturii după consultări cu omologul său rus purtate în Germania.

La reîntoarcerea ministrului agriculturii din Germania, unde s-a întâlnit cu omologul său rus, Nicolai Fiodorov, Vasile Bumacov a acordat un interviu Europei Libere. Aflaţi din acest interviu la ce înţelegeri au ajuns cei doi oficiali, dar şi detalii despre viitorul creditului polonez destinat agriculturii şi al fondurilor ENPARD.

Europa Liberă: Veniți din Germania, unde v-ați întâlnit cu omologul Dvs. rus, Nicolai Fiodorov, și presa a scris că aţi convenit asupra relansării negocierilor pentru înlăturarea restricțiilor comerciale impuse de Federaţia Rusă Republicii Moldova?

Vasile Bumacov: „Da, noi am stabilit mai devreme această întrevedere cu dl Fiodorov, și cu dl Seghei Dankvert, șeful „Rosselhoznadzor”. Am avut o discuție sinceră, o discuție pozitivă. Avem de rezolvat o mică problemă aici ca să putem relansa negocierile și poate în cel mai apropiat timp unele din produsele noastre ar putea fi readmise pe piața din Federația Rusă.”

Europa Liberă: Deci, nu este încă o decizie clară - mai aveți o problemă de rezolvat ca să fie relansate negocierile… Ce problemă?

Vasile Bumacov: „Trebuie să mai raportez acasă unele din doleanțele colegilor din Federația Rusă și, timp de două săptămâni, sau mergem la Moscova, sau vor veni colegii noștri în Republica Moldova, ca să vorbim mai concret deja ce facem. Sigur, până la formarea noului guvern nu sunt prea multe șanse, dar odată ce va fi format guvernul, se poate de început mai energic aceste discuții.”

Europa Liberă: Dl Bumacov, dar ce motive ar avea Rusia să renunțe acum la niște restricții pe care le-a impus, se pare, din motive politice, aşa cum spuneați chiar Dvs. anterior?

Vasile Bumacov: „Nu este un secret că, până la urmă, și consumatorul din Federația Rusă are foarte mut de suferit. În Republica Moldova agricultura oricum a rămas în creștere în acest an, deci, nu se merită. Şi cantitățile pe care le exportăm noi nu sunt atât de importante, pe când calitatea produselor din Republica Moldova este una dorită de consumatorul din Federația Rusă. Dar mai spun încă odată: sunt posibilități de a rezolva unele din probleme.”

Europa Liberă: Trecem la un alt subiect – creditul polonez. Încă în primăvara anului 2014, în luna martie a fost semnat Acordul de oferire a acestui credit, dar banii încă nu au venit. Explicația Dvs. care este: ce se întâmplă?

Vasile Bumacov: „Este o problemă: reprezentanții Parlamentului precedent au dorit ca acest proiect neapărat să fie implementat prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (AIPA). Eu atunci nu am fost de acord, fiindcă această Agenție este o structură foarte importantă și este responsabilă de subvenții și la moment este suprasolicitată. Dar în sfârșit, la ultima ședință de Guvern am discutat cu dl prim-ministrul, am discutat cu ministrul economiei și al finanțelor (fiindcă nu depinde doar de Ministerul Agriculturii… aceste trei ministere sunt responsabile), ca să desemnăm una din unitățile de implementare cu experiență existente - de exemplu Unitatea de Implementare a proiectului Compact care deja acordă credite demult şi destul de eficient, sau Programul IFAD care mai mult de cincisprezece ani funcționează foarte bine în Republica Moldova, au manuale de implementare, au experiență, capitalul uman necesar. Şi iată am convenit ca să fie discutată şi luată altă decizie. Ca să putem debloca acest lucru.”

Europa Liberă: Înțeleg că nici aicea nu există o decizie clară? Cine se va ocupa de gestionarea acestui credit? Vă întreb pentru că înțeleg că de asta depinde dacă vin banii, sau nu?

Vasile Bumacov: „Cel puțin două sau trei unități de implementare și-au arătat disponibilitatea de a implementa imediat acest proiect, fiindcă, vedeți, AIPAa încercat, dar a fost clar că nu va fi posibil.”

Europa Liberă: Dl ministru, Dvs. ați fost citat într-o știre de pe „Mold-Street” zicând că nu există o decizie a autorităților poloneze sau cel puțin guvernul de la Chișinău nu are știință despre o decizie oficială a autorităților poloneze de a suspenda deocamdată acest credit și că această informaţie ar fi o tentativă de dezinformare și presiune din partea „anumitor persoane”. Ce paranteze ne puteți deschide?

Vasile Bumacov: „Este clar că sunt persoane care se vedeau demult acolo, legal, ilegal, ca să administreze acest credit și au lansat această știre. Dar eu am vorbit cu colegii din Polonia și nu este adevărat ce s-a vehiculat în presă. Noi pregătim acest lucru în așa mod ca odată ce guvernul va lua o decizie nouă, imediat să poată să fie pusă în practică.

Până la urmă să fie clar: acesta este un credit pe care statul l-a garantat și el trebuie neapărat rambursat - asta este foarte important. De aceea structura care îl va implementa, pe de o parte, trebuie să garanteze că va rambursa acest credit, pe de altă parte, noi avem nevoie ca modalitatea de implementare să nu fie o povară pentru producătorii agricoli. Noi ne dorim ca acest credit să fie unul ușor de accesat, eficient. Vedeți că AIPA nu a reușit să elaboreze un manual care le-ar conveni producătorilor agricoli. ”

Europa Liberă: Ideea asta pe care am auzit-o de la dl Valeriu Cosarciuc, că cineva de la Ministerul Agriculturii ar intenționa să preia controlul asupra unității de implementare a proiectului, pentru a-l transforma într-un „business de familie”, asta ce înseamnă?

Vasile Bumacov: „Asta înseamnă pur și simplu aiureli. Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură care a fost desemnată nu a reușit până la moment, fiindcă ar trebuie să angajeze oameni noi și nu sunt prevăzute finanțe pentru a plăti salarii oamenilor noi. De aceea am revenit la o unitate funcțională pentru a media acest lucru. Dimpotrivă, ceea ce s-a făcut, va omite posibilitatea să avem diferite istorii de genul ca cineva personal să beneficieze și, cumva, în detrimentul producătorilor agricoli. Această ideea, vă spun încă odată, inițial eu nu am fost de acord și iată vedeți că într-adevăr așa și s-a întâmplat.”

Europa Liberă: Niște detalii despre credit ne-ați putea oferi? Ce se știe? Era o discuție la un moment dat că creditul este preferențial, la o dobânda foarte mică, dar agricultorii vor avea de plătit totuşi mai mult - era vorba la un moment dat de 10%-12%. Puteți să ne clarificați?

Vasile Bumacov: „Nu, nu este adevărat. Creditul este oferit în condiții foarte bune. Deci, este pentru douăzeci și cinci de ani. Evident, beneficiarul nu neapărat trebuie să contracteze toți douăzeci și cinci, fiindcă dacă ai luat o combină sau un tractor, acest termen nu trebuie să depășească termenul de amortizare.

În ședința guvernului s-a decis ca să fie maximum doisprezece ani pentru un beneficiar, cu trei ani vacanță. Iar din partea Poloniei este foarte important că creditul poate fi accesat de fermieri nu neapărat din băncile comerciale, care până la urmă măresc substanțial rata dobânzii. De aceea, el este acordat cu 0,15%, au fost calcule diferite cât ar trebui să fie la beneficiarul final, s-a propus inițial 3% ca să fie rata dobânzii, noi încă mai discutăm şi când vom lua decizia finală, am putea să-l facem poate și mai accesibil.

Noi pregătim un proiect de hotărâre pe care să-l prezentăm prim-ministrului și, dacă va fi agreat și de Ministerul Economiei, și de Ministerul Finanțelor, care în principiu deja au agreat această idee, îndată ce va fi adoptată hotărârea de guvern (asta poate fi și în zece zile), se poate de lansat implementarea. Fiindcă aceste trei - patru unități pe care le-am propus toate au manuale de implementare, au experiență de creditare, adică nu trebuie de inventat nimic.”

Europa Liberă: Și încă un subiect, legat de subvenții. E o nedumerire la mijloc sau ce este asta? Înțeleg că banii din ENPARD care trebuie să înceapă să intre din anul 2015 trebuiau să vină ca un supliment la subvențiile locale, dar așa cum se creionează acuma situația, ei nu vor veni ca supliment, ci vor acoperi o parte din subvenţiile guvernului pe care autoritățile, cel puțin în proiectul de buget, le-a redus astfel încât această finanțare, într-un fel, nu va fi atât de simțită de agricultori?

Vasile Bumacov: „Noi nu am fost de acord cu o așa modalitate de subvenționare. Şi nu sunt de acord nici colegii noștri europeni. Banii ENPARD trebuie să vină distinct, separat, ca să vedem eficiența acestor proiecte europene.”

Europa Liberă: Dar cine are altă părere despre asta? Ministerul Finanțelor înțeleg, nu?

Vasile Bumacov: „Noi nu am discutat prea profund acest lucru. Doar ne-am expus poziția. Ministerul Finanțelor nu a spus nu. Vom discuta cu Ministerul Finanțelor despre ceea ce a apărut în proiectul bugetului. Noi am atenționat că nu suntem de acord și, evident, și cei din Delegația Comisiei Europene în Republica Moldova au spus că banii din programul ENPARD, chiar dacă merg la subvenționare, ei trebuie să vină separat de fondul de subvenționare, în așa mod ca noi să putem raporta folosirea lor, să putem raporta care a fost eficiența. Fiindcă până la urmă, în conformitate cu rezultatele obţinute, următoarele tranşe vor fi transferate în bugetul Republicii Moldova. De aceea, aici sunt divergențe, dar vom discuta atunci când va fi momentul.”

Europa Liberă: Dvs. aveți vreo garanție că se va întâmpla anume așa cum își dorește Ministerul Agriculturii, din moment ce guvernul încă nu este încă format? Probabil decizia finală o va lua noul guvern, și noul minister?

Vasile Bumacov: „În situația în care ne aflăm noi acum să vorbim de garanție ar fi prea ridicol. Și nu este pur și simplu dorința Ministerului Agriculturii. Este ceea ce considerăm noi împreună cu cei de la Comisia Europeană ar fi corect. De aceea până la urmă eu sunt sigur că totul se va rezolva și totul se va face corect.”

Europa Liberă: Și în situația asta, cam de ce bani vor beneficia agricultorii în anul 2015?

Vasile Bumacov: „Pentru anul 2015 noi avem 17 milioane de euro clar destinați agriculturii și dezvoltării rurale din fondurile ENPARD. Am avut conferința care a analizat deja procedeele prin care noi vom implementa acest program și am analizat soluția subvenționării. În cel mai apropiat timp vom implementa proiectul regulamentului de subvenționare pentru anul 2015, în care vom avea un capitol aparte ENPARD.”

Europa Liberă: Am înțeles. Și pe partea cealaltă, a bugetului, e un fond de subvenții creionat acum la 610 milioane lei?

Vasile Bumacov: „Da, dar acest lucru încă nu este clar. Noi am avut în anul 2013 - 400 milioane, în anul 2014 – 500 milioane… Sigur că era logic să avem 600 milioane anul acesta de la buget și, separat, ceea ce este deja din programul european ENPARD. Altfel, noi nu vom resimți susținerea europeană.”

XS
SM
MD
LG