Linkuri accesibilitate

Anna Elizbieta Fotyga: „UE se confruntă cu o varietate de pericole și provocări, inclusiv cu terorismul de stat promovat de Rusia”


Interviu cu președinta subcomisiei de securitate și apărare din Parlamentul European.

După atacul asupra „Charlie Hebdo”, Franța, dar și alte țări europene, au anunțat că analizează posibilitatea de a întări legislația anti-terorism. Cei suspectați de activități teroriste și-ar putea, de pildă, pierde pașaportul francez, german sau belgian. Se prevede o întărire a colaborării între serviciile secrete ale statelor membre. În mai multe capitale europene se cere Parlamentului European rediscutarea unei propuneri de directivă privind inființarea unui PNR (European Passenger Record System) - bază de date ce conţine informaţii precum numele, mijloacele de plată, datele de contact şi itinerariile pasagerilor companiilor aeriene), respins de legislativ până acum. Într-un interviu cu Europa Liberă, Anna Elizbieta Fotyga, europarlamentar polonez care conduce subcomisia de apărare și securitate din PE, spune că susține o astfel de inițiativă, dar că se opune propunerii unor politicieni de a limita libertatea de mișcare în interiorul granițelor UE. În plus, arată europarlamentara poloneză, „terorismul de stat promovat de Rusia” este o îngrijorare la fel de mare ca și terorismul islamic.

Europa Liberă: Doamnă Fotyga, ia în considerare PE ideea de a impune noi măsuri legislative pentru întărirea securității pe continent?

Anna Elizbieta Fotyga: „Asasinatele de la Paris, dar și cele care s-au produs aproape paralel în Nigeria, de pildă, comise de Boko Haram, ne determină să ne gândim la întărirea măsurilor de securitate începând cu vecinătatea noastră imediată. Europa este în pericol pentru că numeroși tineri se duc și luptă pentru IS, seduși de ideologia acestora, s-au dus acolo și au fost antrenați să ucidă.”

Europa Liberă: Este un eșec al Europei.

Anna Elizbieta Fotyga: „Da, este o traumă. Am avut discuții cu alți colegi și toți sunt înfricoșați de felul cum evoluează lucrurile. Este traumatizant să te îndrepți împotriva propriului popor. Însă pentru a proteja majoritatea, trebuie să te gândești la măsuri prin care să controlezi situația. În SEDE am făcut deja pași numeroși în această direcție. Aproape orice meeting este dedicat combaterii terorismului. Am discutat provocările din toate zonele geografice, de la Siria și ISIS la Orientul Mijlociu, bazinele marine, de la Marea Neagră la cea Baltică, pentru că aici, în centrul Europei avem de-a face cu provocarea neașteptată a agresiunii rusești asupra Ucrainei.”

Europa Liberă: Vorbind despre măsuri, care este puterea Parlamentului European în această privință?

Anna Elizbieta Fotyga: „Puterea se află în Consiliul UE- la guverne. În Subcomitetul pe care îl conduc se discută despre posiblitatea de a avea acces la listele de pasageri ale companiilor aeriene. Eu sunt „pentru” o astfel de măsura mai degrabă decât pentru o limitare a libertății de mișcare- o altă idee vehiculată- căci o astfel de mișcare se întoarce împotriva cetățenilor europeni din țările estice, a muncitorilor migranți. Dacă așa ceva se va întâmpla muncitorii polonezi nu vor mai putea veni in Vestul Europei. Nu va fi o masură de securitate, ci de limitare a competitivitătii fortei de muncă.

Polonia este doar un exemplu, iar acest exemplu se aplica tuturor muncitorilor migranti din centrul si estul Europei. Cât privește muncitorii din țările din afara UE, țările terțe, noi am adoptat deja anul trecut măsuri legislative care să ne permită să avem putere de control și decizie mai mare. Nu cred ca avem nevoie de legislatie suplimentară în acest sens. Mai degrabă trebuie să fim determinați și eficienti în aplicarea legilor pe care le avem. Cât privește granițele noastre externe, trebuie doar să alocăm resurse pentru întărirea acestora. De exemplu, trebuie să rezolvăm problema numită Lampedusa. […].”

Anna Elizbieta Fotyga: „UE se confruntă cu o varietate de pericole și provocări”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:18:44 0:00

Europa Liberă: În Germania, Franța. Belgia se discută deja despre luarea unor măsuri legislative, de la retragerea pașapoartelor pentru cetățenii europeni care luptă în Siria în organizații islamice teroriste, la înghețarea averilor acestora sau spionarea populatiei. Va fi de ajuns?

Anna Elizbieta Fotyga: „În Franța asistăm la o radicalizare a acestui fenomen al terorismului islamic în închisori. Este o mare problema și nu este de azi de ieri. Franța are nevoie asistență din partea institutiilor europene. Măsurile trebuie luate de fiecare stat membru cu asistență și cooperare la nivel european. Avem nevoie de o mai mare cooperare între serviciile secrete din toate statele membre UE. Dar, în același timp, trebuie să nu neglijăm securitatea acestor informații.”

Europa Libera: Terorismul islamic nu este singura amenințare la adresa UE. Avem și conflictul din Ucraina unde luptă și ceceni sau tineri antrenați în Transnistria, avem conflictele înghețate din Nagorno Karabach și Transnistria...Oare nu sunt acestea, tocmai pentru că sunt aici, în vecinătatea imediată, mai periculoase pentru UE?

Anna Elizbieta Fotyga: „Problema Europei de Est este politică de durată a Rusiei de a-și recâștiga influența în fostul bloc sovietic, inclusiv în câteva țări UE, punând presiune pe Polonia și statele baltice. Acum această agresiune se află la ușa noastră.

Ce s-a intamplat in Crimeea și Estul Ucrainei nu este altceva decât încălcarea legislației internationale. În plus, după cum reiese din investigația publicației Der Spiegel realizată în colaborare cu jurnaliști olandezi, Rusia a fost responsabilă pentru doborârea în Ucraina, pe teritoriul controlat de separatiști, a aeronavei MH17. Acesta este un exemplu de terorism. Avem aici un război asimetric.

Țările europene iși întăresc forțele militare speciale, ceea ce inseamna că anticipează pericolul unui razboi asimetric. Așadar, ne confruntăm cu o serie, o varietate de pericole si provocări, inclusiv terorismul de stat promovat de Rusia.”

XS
SM
MD
LG