Linkuri accesibilitate

Legile blasfemiei - o moștenire a intoleranței


Pancartă la o demonstrație din 1989 împotriva așa-numitei blasfemii a scriitorului Salman Rushie
Pancartă la o demonstrație din 1989 împotriva așa-numitei blasfemii a scriitorului Salman Rushie

Legile blasfemiei sînt o moștenire din vremea când în multe țări ateismul era încă un delict.

Asemenea legi există practic în toate țările musulmane. In multe asemenea țări musulmane, blasfemia se pedepsește cu moartea.

Și în Occident, unele țări au încă asemenea legi în codul penal, chiar dacă ele nu sînt niciodată aplicate.

Franța sau Belgia nu au însă legi ale blasfemiei (cum nu au de pildă nici Statele Unite). Alte țări europene, precum Austria, Danemarca, Finlanda, Italia și Olanda au astfel de legi doar sub formă de relicvă, niciodată aplicată.

In termeni practici, în Europa există doar două cazuri aparte: Grecia și Germania. In Germania, chiar daca nu e aplicată, legea poate duce teoretic pana la trei ani închisoare pentru blasfemie. Recent s-a aplicat în cadrul procesului unui cetățean german care imprimase părți din Coran pe hârtie igienică.

In Marea Britanie, o asemenea lege a blasfemiei se aplica doar creștinismului (in vreme ce in Germania, de pilda, desi neaplicata, legea se aplica tuturor religiilor). UltIma oară cand a fost invocata în Anglia a fost in 2007, cand un grup crestin fundamentalist a dat in judecată BBC-ul pentru un show comic in care se făcea aluzie ca Isus ar fi fost gay. Plângerea a fost respinsă de tribunal, intrucat legea nu se aplica reprezentărilor artistice. Un an mai târziu, legea a fost abolită.

In Grecia, în schimb, unde apără doar religia ortodoxă, pedeapsa cu închisoarea pentru blasfemie poate merge pana la doi ani închisoare. Spre deosebire de Germania, in Grecia legea e aplicată.

Anul trecut, un blogger grec a fost condamnat la zece închisoare pentru ca satirizase, pe pagina sa de internet, un călugăr de la muntele Athos.

E vorba de părintele monah Arsenios Paisios, mort nu demult si pentru care exista o adevarata devotiune populara. Un tânăr blogger l-a prezentat pe acel monah decedat făcător de minuni într-un montaj unde fața e înlocuită de budinca tradițională grecească numită pastitsios și i-a spus părintele Pastitsios…

Rezultatul? Bloggerul (Philippos Loizos) a primit anul trecut, în Grecia - membră in UE, zece luni inchisoare !…

Consiliul Europei a cerut de mai multe ori țărilor membre abolirea respectivelor legi, așa cum s-a întâmplat în Marea Britanie, în numele dreptului la exprimare… drept care este pus in discuție din ce în ce mai mult, în ultimele zile, in urma masacrului comis, in numele religiei de către fundamentaliști islamici, la sediul revistei satirice Charlie Hebdo din Paris.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG