Linkuri accesibilitate

Limbajul artistic în Penitenciarul de la Rusca


La Rusca
La Rusca

Nu bănuiam că în penitenciar sînt comemoraţi clasicii, că le sînt citite cu pietate operele.

Departamentul Instituţiilor Penitenciare a difuzat deunăzi o ştire care m-a apucat de ochi. Cică în penitenciarul de la Rusca deţinutele „au organizat” un recital de poezie intitulat „Eminescu ieri, astăzi şi mîine”.

Reproduc în continuare un fragment din ştirea sus-pomenită:

În sala festivă a instituţiei de detenţie, femeile au depănat amintiri despre cel care a fost supranumit Luceafărul… Foarte interesant au decurs recitalurile de poezie a genialului poet, au fost interpretate cîntece şi romanţe pe versurile poetului, deţinutele prezentînd şi o expoziţie de desene la acest subiect. Deţinutele au avut posibilitatea să se expună asupra sentimentelor pe care le-au retrăit recitind creaţia lui Eminescu…”

Lăsînd la o parte stilul niţel stîngaci al ştirii, aş spune că am avut o revelaţie, stimaţi ascultători. Eu nu bănuiam că în penitenciarul Rusca sînt comemoraţi clasicii, că le sînt citite cu pietate operele. Avem de-a face cu un fapt minunat, fără doar şi poate. Nu sînt foarte convins, ce-i drept, că anume deţinutele au organizat, vorba autorului ştirii, recitalul de poezie. Pentru că, iată, tot acolo scrie că evenimentul a fost organizat de Serviciul activitate educativă, psihologică şi asistenţă socială. Păi, cine a fost iniţiatorul? Serviciul cu pricina sau deţinutele?

Ştirea era însoţită de cîteva fotografii sugestive. M-am uitat la ele cu atenţie şi mi s-a părut că unele deţinute erau uşor plictisite sau chiar lehămetite. S-ar putea să greşesc, dar aşa mi s-a părut mie. Parcă nu am văzut o mare însufleţire în privirile lor, una pe măsura stilului ştirii.

Sincer să fiu, nu ştiu cît de oportune sînt aceste comemorări pentru deţinute. Pesemne există un rost. Ca scriitor, mă mai interesează doar un detaliu: ceilalţi clasici – Caragiale, Creangă, Alecsandri, Slavici – sînt şi ei comemoraţi la Rusca? Sau acolo sînt recitate numai poemele lui Eminescu?

XS
SM
MD
LG