Linkuri accesibilitate

Cum îi afectează pe moldoveni slăbirea leului


Experţii spun că în Republica Moldova valuta de bază este dolarul, iar deprecierea faţă de dolar a determinat şi deprecierea faţă de euro.

Dolarul american și euro s-au apreciat din nou față de leul moldovenesc, cursul oficial anunțat astăzi de Banca Națională fiind de 16,48 de lei pentru un dolar și 19,37 de lei pentru un euro. BNM explică periodic, cel mai recent săptămâna aceasta, că tendința este în pas cu evoluțiile regionale și că deocamdată nu se simte nevoită să intervină. La Chișinău, Valentina Basiul a încercat să afle păreri de specialiști despre efectele concrete ale continuării slăbirii leului.

Deprecierea leului a provocat deja revizuirea preţurilor la unele medicamente, electrocasnice, produse alimentare sau alte mărfuri ce sunt importate. Mai mulți experţi prognozează ajustarea tarifelor la unele servicii, precum cel la energie electrică, care nu a fost revizuit de doi ani, întrucât energia electrică este cumpărată de la centrala de la Cuciurgan în dolari SUA.

Consultantul la Business Inteligent Services, Stas Madan, afirmă că s-a ajuns la această situaţie, în primul rând, în urma fortificării dolarului pe pieţele internaţionale. Expertul spune că în Republica Moldova valuta de bază este dolarul, iar deprecierea faţă de dolar a determinat şi deprecierea faţă de euro.

„Acest lucru este motivat inclusiv şi de scăderea cotaţiei barilului la petrol pe pieţele internaţionale. Or, se observă o corelaţie invers proporţională între cotaţia preţului barilului de petrol şi forţa dolarului. Dar pe lângă acest factor obiectiv, sunt şi factori subiectivi. În primul rând, am văzut şi statistica exporturilor, care arată că avem o diminuare pe exporturi de circa 3%, în primele 11 luni, deci vine mai puţină valută în ţară. Pe de altă parte, şi în cazul remitenţelor se atestă de asemenea o reducere destul de substanțială”.

L-am întrebat pe economistul Stas Madan cum se face că în Moldova preţurile la medicamente cresc mai repede decât se ieftinesc produsele petroliere, mai ales că ambele tipuri de mărfuri sunt determinate de aceeaşi factori externi.

„Răspunsul scurt ar fi cam acelaşi: lipsa de transparență la formarea preţurilor. Atât pentru medicamente, cât şi pentru produsele petroliere metodologia de formare a preţurilor a preţurilor este una destul de stufoasă şi permite importatorilor de a ascunde unele profituri în costuri. Deşi declarativ guvernanţii se arată contrariaţi de reducerea atât de mică la preţurile la carburanţi, în realitate şi guvernul nu este foarte interesat de micşorarea preţurilor produselor date, luând în calcul că aceasta va duce o nouă gaură în buget, prin diminuarea încasărilor din taxa pe valoare adăugată şi taxele vamale”.

Analişti economici recomandă ca eventualul val de scumpiri să fie dublat de măsuri ce ar amortiza posibilele efecte asupra unor categorii de populaţie sensibile. Una dintre acestea vizează revizuirea politicii de protecţie socială, pe care guvernarea trebuie s-o facă să fie destul de bine centrată pe cei care au cu adevărat nevoie de ajutoare sociale, afirmă directorul executiv al Centrului Analitic Expert Grup, Adrian Lupuşor.

De asemenea, expertul crede că BNM nu trebui să ţină cu orice preţ cursul, acest lucru, în opinia sa, va duce doar la diminuarea rezervelor valutare. Adrian Lupuşor are însă alte sugestii pentru decidenţii politici:

„Este necesar pentru a găsi surse interne de venituri. Aceasta poate fi posibilă, în primul rând, prin îmbunătățirea climatului de afaceri, prin stimularea atractivităţii investiționale. În plus, este necesară o reformă cuprinzătoare a sistemului de administraţie publică. Acestea vor stimula influxurile de investiţii, ceea ce pe termen mediu şi lung va stabiliza cursul”.

Economiștii cu care am stat de vorbă spun însă că în primul rând politicienii care au acces în parlament trebuie să formeze cât mai repede o coaliţie de guvernare şi să învestească noul guvern, deoarece starea de incertitudinea politică stimulează speculaţiile valutare şi dă mână liberă unor distribuitori să majoreze nejustificat preţurile la mărfuri de import.

Previous Next

XS
SM
MD
LG