Linkuri accesibilitate

Șeful diplomației americane John Kerry la Sofia


John Kerry și Boiko Borisov, Sofia, 15 ianuarie 2015.

În centrul convorbirilor s-au aflat securitatea energetică, combaterea terorismului și criza ucraineană,

Secretarul de stat american John Kerry s-a întîlnit la Sofia cu primul ministru Boiko Borisov, președintele Rosen Plevneliev și cu ministrul de externe Daniel Mitov.

În centrul convorbirilor s-au aflat securitatea energetică, combaterea terorismului, criza ucraineană, investițiile americane și legat de aceasta reforma în justiția bulgară și combaterea corupției.

Vizita secretarului de stat este privita la Sofia drept un puternic semnal de sprijin pentru țările din zonă, în lumina acțiunilor agresive ale Rusiei.

John Kerry și premierul Boiko Borisov s-au pronunțat în favoarea intensificării colaborării militare.

În 2015 vor avea loc un număr mai mare de exerciții comune în cadrul NATO.

Statele Unite lucrează activ pentru detensionarea situației din Ucraina și depășirea divergențelor cu Rusia. Secretarul de stat și-a exprimat speranța că Acordul de la Minsk va fi respectat și Rusia se va îndepărta de ideile de răzbunare. „Credem că suveranitatea Bulgariei trebuie respectată și suntem alături de ea”, a spus Kerry.

Secretarul de stat a subliniat importața diversificării energetice. Prin interconexiunile transfrontaliere ale sistemelor de gazoducte Bulgaria și țările din Sud-estul Europei vor putea reduce gradul de dependența energetică fața de Rusia.

Premierul Borisov a lansat ideea revenirii la gazoductul de tranzit Nabucco-vest după eșecul South Stream-ului. Vor fi intensificate prospecțiunile în șelful Mării negre.

A fost discutat proiectul realizării, de către compania Westinghouse, a unui nou bloc energetic de 1000 de MW la CAE Kozludui.

Liderii bulgari au sprijinit realizarea mai rapidă a unui acord în cadrul Parteneriatului transatlantic pentru comerț și investiții care va impulsiona creșterea economică.

La întrebarea privind eventuala renunțare la regimul de vize pentru bulgari, John Kerry a răspuns că se lucrează în aceasta direcție însă există criterii ce trebuie respectate.

Secretarul de stat a declarat că de la Sofia se va duce în Franța pentru a demonstra solidaritatea și prietenia Americii cu poporul acestei țări.

XS
SM
MD
LG