Linkuri accesibilitate

România ar trebui să revină ferm pe axa cu Washingtonul, ca să poate face față unei Rusii năzuroase la Est (România liberă)


Fie și inconștient, Klaus Iohannis îi dă o mână de ajutor lui Victor Ponta în campania de recredibilizare (Andreea Pora/„22”).

Adjunctul secretarului de stat american, Victoria Nuland a acordat un interviu agenției Mediafax, după întrevederile avute la București cu oficialii români. Esențialul este preluat de presa zilei: România a făcut „progrese considerabile" în ceea ce priveşte unele aspecte ale statului de drept, s-a îmbunătățit „cultura politică” în rândul politicienilor, dar sunt multe de făcut în domeniul luptei anticorupție și pentru a se asigura predictibilitate mediului de afaceri.

Editorialul „României libere” comentează rezultatele acestei vizite și sensul mesajelor transmise la București de înaltul oficial american: România ar trebui să revină ferm pe axa cu Washingtonul, ca să poate face față „unei Rusii năzuroase la Est și unei Uniuni Europene care tinde să-și abandoneze periferiile și să închidă ușile spațiului Schengen, din care România nu face parte”. Câteva gesturi au fost sugerate: să fie adoptate așa-numitele „legi Big Brother”, acelea care permit stocarea datelor personale din motiv e de securitate și să rezove problemele corupției.

„Corupţia oferă pârghii pentru pătrunderea unor influenţe străine răuvoitoare în ţara voastră. Dacă cineva este murdar sau banii sunt murdari pot fi corupţi să facă jocurile altora” - a declarat Nuland la București. „România liberă” observă de asemenea că Victoria Nuland s-a întâlnit nu numai cu președintele Klaus Iohannis, cu premierul Victor Ponta și cu reprezentanții partidelor parlamentare, ci și cu fostul lider social-democrat Mircea Geoană, exclus din PSD. Acesta ar putea fi un semnal că Statele Unite recomandă o coabitare pe termen scurt a președintelui Iohannis cu premierul social-democrat Victor Ponta. Potrivit „România liberă”: „premierul devine tot mai nesemnificativ și că pierde din greutate în același timp în interior și în afară”.

Articolul Andreei Pora din revista „22” definește momentul de trezire care a urmat, în lumea întreagă atentatelor teroriste din Franța. „Discuțiile despre religie, Islamul generator de violență și teroare, analogiile cu fascismul și raportarea la creștinism, pericolul islamofobiei, scăparea de sub controlul statului a comunităților musulmane și radicalismul sub influența unor predicatori jihadiști, [...], toate aceste discuții și multe altele au umplut până la refuz paginile ziarelor și lumea virtuală. România nu a făcut excepție. Pentru prima oară după mult timp, dezbaterea românească a prins consistență și a depășit nivelul imediatului dâmbovițean”. Dar să revenim la oile noastre, propune jurnalista, care trece la o analiză a prestației noului președinte al României, de care se leagă atâtea așteptări.

Fie și inconștient, Klaus Iohannis îi dă o mână de ajutor lui Victor Ponta în campania de recredibilizare, scrie Pora. Președintele tatonează cu subiecte soft, cu care nu riscă eșecuri de imagine - de pildă, consensul obținut ușor pe un buget de 2% din PIB rezervat armatei începând din 2017. Între timp, Victor Ponta se „rebrenduiește”, caută prin toate mijloacele să iasă cu un pas în fața președintelui, drept care, remarcă jurnalista de la „22”, a readus în discuție, în nume propriu și fără să fi obținut în prealabil un conces politic, teme precum modificarea constituției și a legislației electorale.

XS
SM
MD
LG