Linkuri accesibilitate

NATO cere Rusiei să nu mai sprijine separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei


Militant pro-rus la un post de control în Doneţk, pe un ger de -15 grade, 9 ianuarie 2015

OSCE și-a retras parţial observatorii din regiunile Luhansk și Donețk din cauza escaladării violențelor.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Rusiei să nu mai acorde sprijin separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei și să-și folosească „întreaga influență” pentru a-i face să respecte acordul de încetare a focului.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit în compania cancelarului Germaniei, Angela Merkel, la Berlin.

„Cerem Rusiei să respecte acordurile de la Minsk, să-și folosească întreaga influență asupra separatiștilor pentru a-i face să respecte încetarea focului și să retragă sprijinul acordat separatiștilor”.

Stoltenberg a mai spus că NATO dorește să coopereze cu Rusia, dar și Rusia trebuie să dorească acest lucru ca relația lor să se îmbunătățească.

Abandonarea statutului de nealiniere de către Ucraina, o plasează la un început de cale, care o poate aduce în punctul în care va depune cerere de aderare la NATO, a spus oficialul. Dar calea nu este scurtă. Trebuie să devină o societate deschisă și democratică și să aibă capacitatea de a contribui la securitatea colectivă a Alianței Nord Atlantice.

Angela Merkel a declarat că nu renunță la speranța organizării unui summit în patru cu liderii rus, ucrainean și francez pentru soluționarea crizei din estul Ucrainei. Dar cancelarul Germaniei a spus că nu știe cât poate dura până atunci, după ce planurile organizării unui asemenea summit la Astana, săptămâna aceasta, au fost abandonate.

Ministrul ucrainean de externe Pavlo Klimkin a spus, la Kiev, că, în schimb, poate avea loc, în următoarele zile, o nouă reuniune a grupului de contact, care este format din reprezentanții Rusiei, Ucrainei și OSCE, pentru a se examina un plan de pace.

Șeful lui Klimkin, premierul ucrainean Arseni Iațeniuk a făcut însă o nouă declarație tăioasă la o ședință a guvernului de la Kiev.

„Guvernul Ucrainei face apel la organizațiile internaționale și partenerii occidentali să recunoască la un nivel politic relevant formațiunile DNR și LNR drept organizații teroriste și să ia măsuri juridice internaționale pentru a răspunde acestor grupări teroriste banditești, care acționează sub protecția Federației Ruse”.

Iațeniuk a vorbit la o zi după ce un autobuz de pasageri a fost lovit de o rachetă în estul Ucrainei, fiind uciși cel puțin 12 oameni. A fost cel mai grav incident din ultimele luni.

Armata ucraineană a dat vina pe separatiști. Președintele Petro Poroșenko a spus că va trimite mai multe trupe pe linia frontului.

Statele Unite și Uniunea Europeană au condamnat intensificarea violențelor. Departamentul de Stat american a spus că racheta a fost trasă de separatiștii pro-ruși.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov a spus că este nevoie de o investigație amănunțită.

„Există interpretări, dar nu o să intru în detalii, care sugerează câteva versiuni ale celor întâmplate. Trebuie să fie examinate amănunțit înainte să se arate cu degetul la cineva, așa cum le place colegilor noștri occidentali și ucraineni să facă”.

Însă Moscova a difuzat deja propria versiune. Emisarul pentru drepturile omului al ministerului rus de externe, Konstantin Dolgov a declarat marți că atacul asupra autobusului ar fi „o nouă crimă a armatei Kievului”.

Atacul a fost condamnat de Consiliul de Securitate ONU.

OSCE a anunțat astăzi că unele țări membre și-au retras temporar observatorii din regiunile Luhansk și Donețk din cauza escaladării violențelor.

XS
SM
MD
LG