Linkuri accesibilitate

Charlie Hebdo apare la timp… cu Mahomed pe copertă


Franța caută să aplice noi măsuri anti-teroriste.


La exact o săptămână de la masacrul in care au murit 12 oameni, printre care 8 membri ai redacției săptămânalului de satiră politică Charlie Hebdo, supraviețuitorii scot miercuri, 14 ianuarie, următorul număr, fără nici o întrerupere, ba chiar cu o caricatură cu Mahomed in prima pagină.

Desenul, foarte sobru, îl reprezintă pe Mahomed, trist, vărsând o lacrimă și ținând mica inscripție cu Je suis Charlie. Deasupra, scrie simplu: „Am iertat totul”.

Odată trecută emoția și marile manifestații de duminică, în care în Franța au ieșit in stradă aproape patru milioane de oameni, se pune problema măsurilor de luat pentru a evita repetarea unei asemenea drame. Ideea unei legislații de tip Patriot Act a fost propusă în Franța… dar respinsă imediat.

Patriot Act a fost o lege adoptată in SUA după atentatele din 11 septembrie. In octombrie 2001, George Bush a semnat un pachet de legi dintre care unele au fost extrem de contestate, întrucât riscau să ducă la limitarea unor libertăți.

Franța a adoptat însă deja in noiembrie o lege anti-terorism, care permite de pildă confiscarea actelor de identitate aparținând suspecților de terorism, pentru a-i împiedica să călătorească.

Franța va avea, desigur, nevoie de cooperare europeană. Pe plan european, lucrurile vor avansa însă probabil lent. Reuniunea celor 28 miniștri de interne prevăzută pentru vineri a fost anulată. Motivul a fost, printre altele, acela de a evita să se dea impresia unei reuniuni pripite, organizate sub spectrul spaimei.

La fel, Comisia Europeană nu va lua nici o acțiune in acest sens înainte de jumătatea lunii februarie. O strategie comună UE va fi pregătită de către serviciile comisarului grec Dimitris Avramopoulos.

12 țări au lansat însă inițiative de grup în acest sens, fără a mai aștepta UE: e vorba de a găsi modalități comune de supraveghere a internetului și a traficului de arme.

Se mai pune și pune problema restabilirii controlului la frontierele Schengen, iar ministrul spaniol de interne a propus chiar restabilirea controlului în interiorul zonei Schengen.

Parlamentul UE trebuie să se pronunțe asupra unei directive prin care poliția unui aeroport ar avea acces la datele pasagerilor aerieni înainte de aterizarea unui avion. (Așa-numita PNR, Passenger Name Record). Directiva a fost deja adoptată de șefii de stat în 2011, dar fusese in 2013 respinsă de Parlament, in numele protejării datelor personale. Mai multe capitale au cerut însă acum Comisiei să reintroducă proiectul.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG