Linkuri accesibilitate

Statele Unite și Marșul solidarității de la Paris


Ministul de justiție american Eric Holder (dr) și cel de interne francez Bernard Cazeneuve, la Paris, la încheierea reuniunii ministeriale pe tema terorismului de la 11 ianuarie
Ministul de justiție american Eric Holder (dr) și cel de interne francez Bernard Cazeneuve, la Paris, la încheierea reuniunii ministeriale pe tema terorismului de la 11 ianuarie

Administrația americană a reiterat sprijinul acordat Franței în contextul atentatelor teroriste.

Casa Alba a oferit explicatii pentru absenta presedintelui Statelor Unite de la marsul solidaritatii de la Paris. O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Purtatorul de cuvint al Casei Albe a recunoscut ca a fost o eroare, faptul ca nici presedintele Barack Obama, nici vicepresedintele Biden sau o alta oficialitate de rang inalt nu au fost prezenti la Marsul Solidaritatii de la Paris, alaturi de nenumarati alti lideri si de peste un milion de persoane care au tinut sa-si manifeste solidaritatea cu victimele recentelor atentate si determinarea de a eradica terorismul.

Presedintia nu a explicat totusi care a fost motivul absentei, speculatia fiind ca conditiile de securitate care insotesc de obicei calatoriile unor oficialitati americane, la acest nivel, nu erau indeplinite. Dar Casa Alba nu a comunicat un motiv oficial, iar majoritatea analistilor politici il critica pe presedinte. Administratia a reiterat sprijinul acordat Frantei in contextul atentatelor teroriste, faptul ca presedintele Obama a vizitat ambasada Frantei, imediat dupa cele intimplate, dar, cu toate acestea, analistii spun ca Obama ar fi pierdut din vedere importanta simbolica a evenimentului, comunicind prin amploarea si diversitatea sa opozitia comunitatii internationala la terorism.

Cei mai multi critici recunosc insa ca ar fi vorba despre nimic mai mult decit o gafa, fara ca ea sa insemne ceva substantial. Peste citeva zile, secretarul de stat John Kerry se va afla la Paris pentru consultari cu oficialitati franceze si sprijin oferit acestora in lupta impotriva terorismului. Alti observatori vorbesc despre faptul ca cele intimplate sint intr-o oarecare masura caracteristice pentru presedintia Obama, un lider preocupat de politici, dar care pare mai putin inclinat sa faca ceea ce in campanie a facut atit de bine adica sa descifreze adecvat pulsul public si sa actioneze in consecinta.

Altii arata ca in interiorul Partidului Democrat exista diferente de abordare, intre optiunea de angajament direct al Statelor Unite a lui Hillary si Bill Clinton si postura mai rezervata a lui Barack Obama, care prefera sa sprijine eforturile aliatilor de a-si rezolva problemele din tarile lor fara a se afla insa in prim plan. Fapt este ca ieri Casa Alba si-a recunoscut vina ceea ce politicienii fac rar.

XS
SM
MD
LG