Linkuri accesibilitate

Prea mulţi parlamentari


Mă gîndesc la dimensiunile ţării, la realizările dubioase ale clasei politice, la sărăcia endemică, și am convingerea fermă că 101 de parlamentari e o exagerare.

Vă mai amintiţi, stimaţi ascultători, cîţi deputaţi erau în primul Parlament al Moldovei independente? Păi, erau mai mult de 300 de indivizi aleşi de popor.

Îmi amintesc bine că m-a cam speriat atunci puzderia asta de deputaţi. În mod evident, erau prea mulţi. Mare noroc că clasa politică şi-a dat seama, printr-un miracol, de această exagerare şi numărul parlamentarilor a fost redus pînă la 101. Vă daţi seama ce-ar fi însemnat să avem în toţi aceşti ani ai tranziţiei peste 300 de deputaţi?

De la o vreme însă mi se pare că şi 101 de deputaţi e din cale-afară de mult. Dacă mă gîndesc la dimensiunile ţării, la realizările dubioase ale clasei politice, la sărăcia endemică, îmi apare convingerea fermă că 101 de parlamentari e o exagerare.

Aici, în spaţiul tranziţiei interminabile, se vorbeşte ritos în ultimul timp despre reforme, despre optimizare şi despre reducerea cheltuielilor în sfera bugetară. Păi, de ce nu am începe de sus, cu reducerea numărului de deputaţi? Păi, nu sînt suficienţi oare 50 de parlamentari pentru o ţară ca Moldova? Eu zic că e de ajuns, mai cu seamă că aceşti deputaţi au acum şi asistenţi, oameni angajaţi să-i ajute.

Mi se pare o risipă de bani să întreţii 101 de parlamentari. Banii economisiţi din reducerea numărului de parlamentari ar putea fi folosiţi pentru o cauză mai bună. Am impresia că această reducere ar îmbunătăţi considerabil imaginea clasei politice autohtone. Am convingerea că nimic grav nu s-ar întîmpla dacă vom avea doar 50 de deputaţi. Dimpotrivă, cred că vor munci mai bine, că-şi vor sufleca mînecile. Ce ziceţi, stimaţi ascultători?

XS
SM
MD
LG