Linkuri accesibilitate

Consultări pe tema Ucrainei la Berlin între miniştrii de externe din Ucraina, Rusia, Franţa şi Germania


Miniştrii de externe din Ucraina, Rusia, Franţa şi Germania se întâlnesc la Berlin pentru a discuta criza din estul Ucrainei, în special modul în care s-ar putea asigura respectarea acordului de încetare focului, încheiat pe 5 septembrie la Minsk.

Acesta este scopul declarat al ministrului de externe rus Serghei Lavrov, dar şi al cancelarei germane Angela Merkel, exprimat într-o discuţie telefonică sâmbătă cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Întâlnirea de astăzi ar putea fi urmată pe 15 ianuarie de o reuniune a liderilor celor patru ţări la Astana, dar numai dacă se înregistrează progrese semnificative, avertiza tot sâmbătă cancelara germană.

Germania, Franţa şi aliaţii occidentali cer Rusiei să pună presiune aspra separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei, pentru a obţine o încetare a luptelor. Moscova, pe de altă parte, crede că aliaţii occidentali trebuie să convingă Kievul să respecte acordul de la Minsk.

Liderii din Ucraina, Franţa şi Germania au avut duminică o scurtă întrevedere la Paris, unde se aflau pentru a participa la marşul naţional de solidaritate cu victimele atacurilor teroriste din capitala franceză.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG