Linkuri accesibilitate

Croații au ales în premieră o femeie pentru funcția de președintă


Kolinda Grabar-Kitarovic

Candidata opoziției a câștigat mandatul de 5 ani pe fundalul nemulțumirilor față de situația economică în ţara care a aderat în 2013 la UE.

Croația a ales în premieră o femeie în funcția de președintă. Victoria conservatoarei Kolinda Grabar-Kitarovic întărește șansele opoziției de centru-dreapta să preia guvernarea anul acesta în cea mai proaspătă membră a Uniunii Europene.

Kolinda Grabar-Kitarovic, o conservatoare populistă, l-a învins la limită pe președintele Ivo Josipovic în turul doi de scrutin de duminică.

În vârstă de 46 de ani, învingătoarea a obținut 50.40 %, un avantaj de mai puțin de un procent sau de numai 21 de mii de voturi.

În discursul de la Zagreb, la aflarea rezultatelor, învingătoarea a spus că va munci pentru binele tuturor cetățenilor croați și minorității croate din afara granițelor.

„Ne vom rezolva chestiunile încă deschise cu vecinii pe care îi chem să se alăture dialogului și să încetăm ascunderea problemelor sub preș. Voi lupta pentru drepturile minorităților în Croația, să fie și mai mari decât astăzi. Dar voi cere nu mai puțin pentru drepturile croaților în Serbia, Vojvodina și alte țări vecine”.

Fostă ministră de externe și asistentă a secretarului general al NATO, Grabar-Kitarovic și-a criticat contracandidatul sprijinit de social-democrați, pe Ivo Josipovic, că ar fi fost prea blând cu Serbia, care a luptat contra Croației în anii 1990 pentru a o împiedica să iasă din fosta Iugoslavie.

Candidata opoziției a câștigat mandatul de 5 ani pe fundalul nemulțumirilor față de situația economică. Croația a aderat la Uniunea Europeană în 2013, dar economia ei rămâne cea mai slabă din blocul comunitar. Rata șomajul este de aproape 20 la sută.

După șase ani de recesiune, țara cu 4,4 milioane de locuitori așteaptă abia anul acesta o creștere 0,5 la sută.

Grabar-Kitarovic i-a reproșat președintelui Ivo Josipovic că n-ar fi făcut nimic pentru a opri declinul economic al Croației și a avertizat că ea nu va permite nimănui să afirme că țara sa nu are șanse să prospere.

„Ne vom ocupa poziția în Uniunea Europeană și NATO pe care Croația o merită. Ne vom reînnoi parteneriatele strategice, ca cel cu prietena noastră, Germania”.

Funcția de președinte în Croația este mai degrabă reprezentativă. Președintele nu poate respinge legi, dar are un cuvânt de spus în materie de politică externă și apărare.

A fost și argumentul lui Ivo Josipovic, care a spus că obligațiile președintelui nu includ politica economică, de care se ocupă guvernul.

Analiștii spun că votul de la 11 ianuarie este un indiciu al preferințelor alegătorilor înainte de alegerile parlamentare de anul acesta. Victoria Kolindei Grabar-Kitarovic, care va depune jurământul la 19 februarie, poate ajuta formațiunea sa de centru-dreapta, Uniunea Democrată a Croației să revină la guvernare.

XS
SM
MD
LG