Linkuri accesibilitate

Efectivele militarilor americani din țările UE vor rămîne însă aceleași ca în prezent.

În plină criză a relațiilor cu Rusia, Statele Unite vor închide 15 baze militare din Europa occidentală. Dar numărul militarilor din Europa va rămâne neschimbat, remarcă publicațiile Spiegel Online și EUobserver.

Cea mai mare bază care va fi închisă este cea de la Mildenhall, din Marea Britanie, unde sunt staționați două mii de militari și civili. Germania va pierde șapte baze militare, dar în ambele țări, numărul militarilor americani va fi mai mare cu 1.200 și respectiv 500.

Alte schimbări importante sau „regrupări” vor avea loc în Belgia, Italia, Olanda și Portugalia. În total, numărul militarilor americani din țările UE va rămâne de circa 64 de mii, ca în acest moment.

Restructurarea va costa Pentagonul 1,4 miliarde de dolari, dar va economisi anual 500 de milioane de dolari. Pentagonul va cere Congresului, pentru următorul an fiscal, care începe pe 1 octombrie, 51 de miliarde de dolari pentru Operațiunile din Străinătate, bani numiți și „bugetul de război”, precizează EUobserver.

Este o reducere cu aproape 20% față de actualul buget, dar care reprezintă în continuare cel mai mare buget din lume pentru acțiuni militare în afara granițelor. Iar Congresul a aprobat deja 985 de milioane de dolari pentru un program menit să sprijine modernizarea forțelor armate din Republica Moldova, Georgia și Ucraina, reamintește EUobserver.

Joi, ministrul american al apărării Chuck Hagel asigura că este vorba de o „repliere” și că Statele Unite nu-și abandonează aliații europeni.

Vor apărea noi misiuni pentru contingentul american, legate de staționarea temporară și prin rotație a trupelor NATO în Polonia și țările baltice.

XS
SM
MD
LG