Linkuri accesibilitate

Rusia: o nouă măsură discriminatorie împotriva minorităților sexuale


Portivit guvernului rus, transexualii şi persoanele cu „probleme de identitate sexuală” ar constitui o cauză de accidente rutiere...

Guvernul rus vrea să reducă numărul de accidente rutierea aşa că a introdus noi criterii de „sănătate” pentru acordarea permisului – şi a luat dreptul de a coduce unor minorităţi sexuale. O relatare a corespondentului Europei Libere, Carl Schreck.

Transexualii şi persoanele cu „probleme de identitate sexuală” sunt una din cauzele accidentelor rutiere, este de părere guvernul rus. Un decret, semnat pe 29 decembrie a fost publicat pe 4 ianuarie.

Decretul cuprinde o listă de boli şi probleme medicale care nu permit acordarea unui permis de conducere. Este vorba de multe disabilităţi fizice, dar şi de „problemele de identitate sexuala” sau de „dilemele sexuale”, definite ca atare pe o listă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

OMS vorbeşte despre „transexualism” sau „dorinţa de a prelua identitatea sexului opus” sau de a se „îmbrăca precum sexul opus pentru a fi acceptat temporar în această comunitate”.

Maria Bast, juristă a Asociaţiei Avocaţilor pentru Drepturilor Omului dela Moscova, consideră noua lege rusească „imorală şi discriminatorie” şi cere anularea ei. Maria Bast a admis acum doi ani în public că este transexuală.

„Persoanele care se înscriu în categoriile de aşa numite probleme de comportament sexual sunt în totala capacitate de a conduce o maşină”, mai declară Maria Bast. Mulţi care suferă de o problemă listată de Organiazaţia Mondială a Sănătăţii s-ar putea acum să nu mai meargă la doctor, de teama de a pierde dreptul la un carnet de conducere.

Organizaţia Mariei Bast va apela la Comisarul pentru drepturile omului al preşedinţiei ruse şi la Curtea Constituţională.

Pe lista OMS de probleme sexuale, care ar putea împiedica acum în Rusia obţinerea unui carnet de conducere se mai află „sadomasochismul”, „fetişismul”. „exibiţionismul” şi „pedofilia”.

Dar nou lege rusă menită să reducă accidentele rutiere îi pune şi pe cei care suferă de obsesia jocurilor de noroc printre persoanele care nu ar trebui să aibă un permis.

Anual, în Rusia mor în jur de 30 de mii de persoane în accidente rutiere, alte 250 de mii sunt rănite. Pentru moment nu este clar cum va fi aplicată noua lege. Organizaţia Modială a Sănătăţii revizuieşte primăvară lista aşa-numitelor „probleme sexuale”, dar nu este clar dacă aceste schimbări vor fi reflectate şi de noua lege din Rusia.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG