Linkuri accesibilitate

FIFA - un an amestecat


Balonul de Aur va fi decernat luni, la Zürich.

Balonul de Aur va fi decernat luni, la Zurich, în cadrul unei ceremonii îmbibată de fastul și optimismul tradițional la agapele FIFA. Lista finală de trei cuprinde numele lui Cristiano Ronaldo, Lionel Messi și Manuel Neuer. Doi clasici și un nou venit. Ocazia va dovedi dacă rutina bate adevărul. Balonul de Aur 2015 are un final oarecum neobișnuit.

O analiză onestă spune că Ronaldo și Messi, cele două megastaruri ale ultimilor zece ani de fotbal, nu au argumente. Adevărat, cei doi se bat în continuare pentru recordul de goluri marcate în campionatul spaniol dar, în afara acestui duel, nu sînt prea multe de spus. Messi a arătat, din cînd în cînd, sclipirile uriașului lui talent, dar a făcut un sezon cuminte. Ronaldo a jucat mai mult fotbal de calitate, dar n-a lăsat în urmă o amintire foarte precisă. Mondiale din Brazilia au fost, și pentru Messi și pentru Ronaldo, un episod uitabil.

Manuel Neuer are un singur dezavantaj: e portar. În rest, toate argumentele joacă în favoarea lui. Cel mai bun portar al Mondialelor a fost, în defintiv, pentru cine nu uită că și portarii sînt parte a echpei lor, și cel mai bun fotbalist al Mondialelor. Da, titlul de cel mai bun jucător al Mondialelor a fost acordat lui Messi, dar Messi însuși a arătat jenat de acest gest menit să consoleze un mare perdant. Neuer a invovat radical arta apărării în genere, jucînd adesea libero fals și practicînd impecabil cele două arte esențiale ale ultimului apărător: jocul pe linia porții și jocul aerian. În termeni pur fotbalistici, nu există nici un motiv pentru care Neuer ar trebui să rateze Balonul de Aur. Interesant, Diego Maradona, un alt mare argentinian, a declarat fără reținere că Ronaldo și Messi nu au făcut suficient pentru a obține Balonul de Aur. Preferatul lui Maradona e Neuer. Însă același Maradona crede că rațiuni de imagine vor trimite titlul spre Ronaldo. E un final posibil, deși ar fi un final ratat.

La fel de intersant, nici Real, nici Barcelona nu se simt prea bine la început de sezon. În prima etapă de campionat a anului, Real a fost învinsă clar de Valencia, cu un 2-1 muncit și meritat. Barcelona a pierdut oarecum discutabil meciul cu Real Sociedad. Real Sociedad a cîștigat cu un autogul stupid al lui Alba dar Barcelona a probat vreme de 89 de minute o neputință exasperantă la finalizare.

Imediat după festivismul Balonului de Aur, FIFA va priza o perioadă mult mai puțin relaxată. Alegerile pentru Președinția FIFA vor avea loc în iunie. Sepp Blatter omul care a distrus reputația FIFA pe parcursul a patru mandate a promis că se va retrage. În cel mai bun stil Blatter, promisiunea a fost uitată. Blatter a anunțat că va candida pentru un al cincilea mandat. O victorie ar însemna 20 de ani de istorie FIFA cu Blatter la cîrmă. Reacția a venit, totuși, și cînd nimeni nu se mai aștepta a apărut un contracandidat. Jerome Champagne, fost membru al conducerii FIFA și dizident anti-Blatter, a anunțat că va candida.

Mai surprinzătoare e candidatura anunțată de Ali Bin Al Hussein, Prinț iordanian și vice-Președinte FIFA. Champagne și Hussein sînt sprijiniți de federații vest-europene, dar Blatter contează pe masa federațiilor asiatice, africane, sud-americane și, probabil, est-europene. Sistemul croit de Blatter e corupt dar, din păcate, folosește în propriul avantaj o problemă reală: nemulțumirea federațiilor care s-au trezit puse în umbră de succesul congloemratului europen. UEFA, forul european, tronează deasupra Ligii Campionilor care a devenit, practic, cea mai importantă și mai bănoasă competiție a fotbalului mondial. Piața de transferări și drepturile de televizare asigură o rețetă fabuloasă și extrag tot ce e mai bun din America de Sud și Africa. Așa arată situația de care profită FIFA și tot de aici poate veni un al cincilea mandat pentru Blatter.

XS
SM
MD
LG