Linkuri accesibilitate

Victor Ţvircun: „trebuie să venim cu propuneri, cu oferte atractive pentru aceste investiţii”


Secretarul General al Organizaţiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN), Victor Ţvircun, răspunde întrebărilor Europei libere.

Europa Liberă: Domnule Victor Ţvircun, de ce prea puţin ştiu moldovenii despre Organizaţia pentru Cooperare Economică la Marea Neagră?

Victor Țvircun
Victor Țvircun

Victor Ţvircun: „Cooperarea Economică a Mării Negre cuprinde 12 ţări riverane Mării Negre şi care sunt apropiate de Marea Neagră, printre care şi Republica Moldova. Organizaţia, care a fost întemeiată în 1992, la 25 iunie, şi degrabă va avea aniversarea de 25 de ani.”

Europa Liberă: E o structură viabilă? Ce are de câştigat statul care face parte din acest aranjament regional?

Victor Ţvircun: „Mai mult ca atât, o singură structură, un singur format care dă posibilitatea ţărilor între care lipsesc şi relaţii diplomatice, şi relaţii politice, să aibă un dialog. Şi mai mult ca atât, să aibă nişte proiecte comune în domeniul economiei, de exemplu, între Armenia şi Azerbaidjan, între Georgia şi Rusia etc.”

Europa Liberă: Ce beneficii are Moldova de pe urma statutului de membru al OCEMN?

Victor Ţvircun: „La momentul de faţă, noi putem vorbi despre utilizarea unor surse financiare care au fost lansate din partea Organizaţiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagră, unde a participat şi Republica Moldova, se înscriu două structuri – Project Development Fund, adică Fundaţia de dezvoltare a diferitelor proiecte şi Hellenic Development Fund, adică Fundaţia elenică.

Republica Moldova a participat cu diferite proiecte la ambele fundaţii şi a avut de câştigat. De exemplu, Universitatea Tehnică a participat cu proiecte şi a obţinut 50 de mii de euro, care au fost plasate în realizarea unui proiect concret elaborat de către universitate.

Afară de aceasta, noi putem vorbi de proiecte care acum sunt în curs de studiere şi implementare. Aceasta se referă la iniţiativa cu care am venit noi pentru energia verde, adică instalarea panelelor solare la unele instituţii de învăţământ preuniversitar. Noi am iniţiat un proiect care se numeşte „Project Development Unit”, un ghid pentru oameni de afaceri, pentru structuri de afaceri, care îi va ajuta să obţină suport financiar, fie în formă de credite, în primul rând, din partea Băncii de Dezvoltare şi Comerţ a Mării Negre.

Şi încă o chestie la care aş dori să atrag atenţia – noi în ultimii ani am pus un suport destul de esenţial pentru cei care activează în domeniul transporturilor. De exemplu, anul trecut Republica Moldova a pornit realizarea proiectului „Certificat de cântar”. Ce înseamnă aceasta? Trecând prin ţările de tranzit membre OCEMN este posibilitatea să nu repetăm cântărirea transportului la fiecare frontieră, dar de la punctul de pornire până la punctul final să fie un singur cântar, lucru care duce la reducerea pierderii de timp pentru verificarea greutăţii transportului, care în mare măsuri nu numai reduce timpul pierdut, dar câştigul în bani.”

Europa Liberă: Moldova acum deţine preşedinţia la OCEMN, pe care a preluat-o începând cu 1 ianuarie. Varsă şi cotizaţii pentru că e membru.

Victor Ţvircun: „Este lucru obligatoriu.”

Europa Liberă: E o diferenţă mare între contribuţia pe care o are Moldova prin aceste cotizaţii şi beneficii?

Victor Ţvircun: „Cotizaţiile pe care le plăteşte Republica Moldova nu acoperă salariul unui colaborator al secretariatului pentru un an.”

Europa Liberă: Deci, sunt nişte cotizaţii simbolice?

Victor Ţvircun: „Nu. Totul este relativ. Dar cotizaţiile pe care le plăteşte Republica Moldova nu acoperă necesităţile, salariul unui colaborator. Dar vreau să spun şi altceva, că fiecare cent are valoarea proprie, care duce, în primul rând, la sporirea eficacităţii activităţii acestei structuri. Şi faptul că în câteva proiecte Republica Moldova a obţinut sume destul de esenţiale ne dă posibilitatea să spunem că banii pe care îi plăteşte Republica Moldova, cotizaţiile pentru această organizaţie, nu sunt aruncate în zadar, nu sunt împrăştiate în vânt, înseamnă că noi avem folos, avem rambursarea acestor bani în proiecte concrete, care sunt în folosul Academiei Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Acum stau şi mă gândesc, beneficiile pentru Rusia, Azerbaidjan, Armenia nu pot fi comparate cu cele pe care le obţine Republica Moldova. Sau e totuşi o situaţie comparabilă?

Victor Ţvircun: „Sigur că e comparabilă. Majoritatea acestor proiecte care au fost lansate şi realizate, în cea mai mare parte au fost realizate în ţări cu ponderea economică cu mult mai joasă decât Turcia, Rusia sau alte ţări. Lucrul acesta este conştientizat în cadrul organizaţiei.

De exemplu, noi [avem] trei izvoare de completare a bugetului. Treapta iniţială sau cea mai importantă, unde participă cinci ţări, plătesc cotizaţii în jur de 200 de mii de euro pe lună, de exemplu, a doua categorie de ţări, care plătesc în jur de 100 de mii, şi a treia, în jur de 50 de mii, în funcție de posibilităţile financiare ale fiecărei ţări. Dar când e vorba de proiecte, aici deja se pornesc competiţii: care e proiectul mai eficace, care e proiectul care se mai bine se înscrie în strategia dezvoltării acestei organizaţii acelea şi câştigă.”

Europa Liberă: Banca de Comerţ favorizează în vreun fel anumite proiecte?

Victor Ţvircun: „Mai mult ca atât, Banca de Dezvoltare, în primul rând.”

Europa Liberă: Banca de Dezvoltare şi Comerţ a OCEMN în ce fel îi ajută pe cei interesaţi?

Victor Ţvircun: „Rata dobânzii, în primul rând, este mai favorabilă decât la alte bănci comerciale. Al doilea moment, chiar în discuţiile mele cu preşedintele Băncii Mării Negre, dumnealui a venit cu solicitarea, cu apelul către structurile de afaceri din Republica Moldova să vină cu aceste proiecte, fiindcă ei sunt disponibili de a veni în sprijinul lor.”

Europa Liberă: Şi de ce întârzie acest interes din partea anumitor actori din Republica Moldova, care ar putea să beneficieze?

Victor Ţvircun: „Eu vin cu propunerea şi cu apel mai ales către acei din sfera businessului: să utilizaţi site-ul OCEMN, unde este ghidul pentru acei care doresc să obţină credite nu numai de la banca respectivă, dar şi de la alte bănci, de la alţi donatori care solicită respectarea acestor reguli, respectarea acestor standarde. Şi în acest ghid care a fost elaborat sunt stipulate toate condiţiile care trebuie să fie, pur şi simplu, executate.”

Europa Liberă: Ce poate face Republica Moldova deţinând acest mandat de preşedinte al OCEMN?

Victor Ţvircun: „De a promova, în primul rând, interesele ţării noastre şi interesele ţărilor membre pe tărâmul regional, dar şi de a ridica imaginea acestei structuri pe nivelul internaţional. De la noi sunt aşteptate aceste iniţiative care se înscriu totalmente în aceste prevederi sau solicitări standarde expuse în diferite instituţii financiare. Numai un lucru – să venim cu aceste proiecte. Fiecare proiect care va fi prezentat va fi susţinut numai cu o condiţie, să fie înscris totalmente după regulile solicitate de partea acestor structuri financiare.”

Europa Liberă: Cât interes geopolitic, geostrategic există în jurul acestei Mări Negre?

Victor Ţvircun: „E o întrebare care provoacă o discuţie cu mult mai largă. Dar eu vreau să spun, aducând un singur exemplu, afară de 12 ţări membre ale acestei organizaţii, avem şi organizaţii, ţări care sunt parteneri şi observatori, printre care se înscrie Japonia, Coreea, Israel, Franţa, Germania, Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Deci, interes există...

Victor Ţvircun: „Eu vreau să spun că interesul acesta sporeşte, creşte.”

Europa Liberă: Şi argumentul? De ce?

Victor Ţvircun: „Fiindcă această zonă este o zonă-cheie, care încheagă diferite regiuni şi, aş spune, şi diferite interese economice. Nu întâmplător Japonia şi China privesc în regiunea respectivă ca un partener strategic pentru, în primul rând, dezvoltarea segmentului energetic, al doilea moment – pentru dezvoltarea segmentului turistic, al treilea moment – pentru investiţii. Noi trebuie să venim cu propuneri, cu oferte atractive pentru aceste investiţii.”

Europa Liberă: Iar Federaţia Rusă ce ar ţinti?

Victor Ţvircun: „Federaţia Rusă tot are interes pentru a atrage investiţii. Federaţia Rusă nu este un singur stat care are legătură cu Marea Neagră. Mai avem şi alte state care vin tot cu interesul său. Şi aici e cel mai important lucru – să găsim o formulă atractivă şi acceptabilă de toate ţările care intră în cadrul organizației.”

Europa Liberă: Nu aţi răspuns la întrebare. Autorităţile de la Moscova menţin în atenţia lor această cooperare la Marea Neagră?

Victor Ţvircun: „Absolut. Dar eu vreau să spun că aceasta se referă nu numai la autorităţile din Moscova, aceasta se referă şi la autorităţile din Atena, mult mai departe de Marea Neagră decât Federaţia Rusă.”

XS
SM
MD
LG