Linkuri accesibilitate

Gen. John Allen: „Înfrîngerea, dezmembrarea și degradarea ISIS vor conduce în cele din urmă la distrugere”.

Strategia americana in legatura cu gruparea Statul Islamic sau ISIS este obiectul relatării corespondentului Europei Libere la Washington.

Presedintele Barack Obama s-a angajat ca fortele americane vor „distruge” gruparea Statului Islamic (ISIS). Dar trimisul sau special, generalul in retragere John Allen arata ca a distruge este putin prea ambitios si ca de fapt nu este ceea ce presedintele a spus. „Nu cred ca presedintele a intentionat sa sugereze anihilarea gruparii ISIS” - a declarat intr-un interviu generalul Allen, cel insarcinat sa creeze coalitia impotriva gruparii. In termeni militari a distruge desemneaza o misiune menita sa duca la anihilarea capacitatii de actiune a inamicului, cu alte cuvinte lovituri atit de puternice incit acesta sa nu-si mai poata indeplini obiectivele principale”.

Generalul John R. Allen
Generalul John R. Allen

In vocabularul Pentagonului mai exista si alti termeni cum ar fi „degradare”, „dezmembrare”, ambele scenarii mai putin ambitioase decit distrugerea. Cu toate acestea, presedintele Obama a vorbit despre anihilarea ISIS.

Generalul Allen a explicat de ce crede ca obiectivul distrugerii sau anihilarii nu este cea mai buna optiune. „Anihilarea presupune o investitie masiva, resurse si timp”, a spus el, continuind: „Infringerea, dezmembrarea si degradarea ISIS vor duce in cele din urma la distrugere”. Generalul a spus „Putem distruge ISIS doar atunci cind vom face ca brandului organizatiei teroriste sa-i fie distrusa atractivitatea. „Vrem sa le reducem prezenta in tari din regiune pentru a le diminua capacitatea de a recruta”.

Experti explica ca ISIS are acum trei componente: un califat care controleaza teritorii in Irak si Siria, o armata care functioneaza ca o forta terestra, si unitati care au capcitatea sa duca un razboi de gherila. Misiunea consta in diminuarea capacitatii tuturor aceste componente si, de aceea, distrugerea imediata este un obiectiv prea ambitios.

XS
SM
MD
LG