Linkuri accesibilitate

Bulgaria: reabilitarea termică și relansarea economiei


Experții așteapta ca în urma reabilitării facturile pentru energie să scadă cu 35-40%.

Cu cinci ani întârziere față de România, în Bulgaria va fi lansat un program național de reabilitare a 70 000 de blocuri din panouri prefabricate de beton. Finanțarea va fi asigurată integral din fondurile Uniunii Europene și din bugetul național.

Cel de al doilea guvern al ex-generalului Boiko Borisov va încerca în 2015 să relanseze economia aflată în criză prin programul de reabilitare a blocurilor. În cele peste 1 100 000 de apartamente din perioada comunistă trăiesc 2 700 000 de bulgari - o treime din populația țării.

Împreună cu modernizarea căilor ferate și extinderea construcției de autostrăzi - în cursul anului vor fi predate tronsoane cu o lungime totală de 120 de km - reabilitarea termică va asigura câteva mii de noi locuri de muncă. Aceasta, în condițiile scăderii drastice a investițiilor străine. În ultimele șase luni în țară n-au intrat decât 77 de milioane de euro – de 11 ori mai puțin fața de transferurile bănești de la cele aproape două milioane de imigranți economici bulgari.

Prima încercare de a începe reabilitarea blocurilor din beton a eșuat, pentru că o parte din proprietarii – fie din lipsa de bani, fie din alte motive, nu au fost dispuși să plătească un sfert din costul lucrărilor. În 2014 în Sofia au fost reabilitate numai două blocuri.

Acum finanțarea va fi asigurată din bugetul de stat cu 500 de milioane de euro, și cu alte 500 de milioane - din fondurile europene. Proprietarii, inclusiv cei cu venituri mari, nu vor plăti nimic.

Intenția guvernanților este ca programul să fie realizat de căteva zeci de companii mici și mijlociii astfel încât să fie evitată concentrarea contractelor avantajoase în căteva companii mari. Experții așteapta ca în urmă reabilitării facturile pentru energie să scadă cu 35-40%.

Previous Next

XS
SM
MD
LG