Linkuri accesibilitate

Reguli mai aspre de şedere în Federaţia Rusă. Ce fac migranţii moldoveni?


La centrul pentru migranţi din Krasnogorsk, regiunea Moscova
La centrul pentru migranţi din Krasnogorsk, regiunea Moscova

Cei care nu vor reuşi să se legalizeze în termenul stabilit riscă amenzi de până la 15 mii de ruble sau pot fi întorşi în ţară.

De la 1 ianuarie, cetăţenii moldoveni care pleacă la muncă în Federaţia Rusă au la dispoziţie 30 de zile pentru a susţine examenul la cunoașterea limbii ruse, pentru a trece comisia medicală şi a perfecta toate actele care le-ar asigura dreptul la muncă. Judecând după pachetul actelor necesare, Asociaţia Congresul Diasporei Moldoveneşti din Federaţia Rusă le-a recomandat migranţilor moldoveni să se pregătească din timp pentru susţinerea examenului şi să adune cu grabă actele necesare. Cei care nu vor reuşi să se legalizeze în termenul stabilit riscă amenzi de până la 15 mii de ruble sau pot fi trimişi înapoi în Republica Moldova.

Ajunşi în Federaţia Rusă, cetăţenii moldoveni care au de gând să muncească, urmează să se înregistreze la birourile Serviciului Federal de Migraţie şi, prioritar să se înscrie la proba pentru cunoaşterea limbii ruse, a istoriei şi a bazei legislaţiei ruse. Fără a susţine acest examen, migranţii moldoveni nu-şi vor putea legaliza şederea. Galina Cebanu, de la Asociaţia muncitorilor migranţi din Chişinău, instituţie care se oferă să ajute migranţii să adune pachetul necesar de documente susţine că de cele mai dese ori cetăţenii au o vagă închipuire despre rigorile legislaţiei migraţionale şi în primul rând îi interesează să se asigure că nu vor fi amendaţi şi nu vor fi obligaţi să revină în Republica Moldova:

„Cetăţenii doresc să cunoască regimul migraţional, să cunoască care sunt legile lor, adică care sunt drepturile cetăţenilor care migrează în ţara dată, ce acte trebuie să perfecteze pentru a putea să se angajeze în câmpul muncii ca persoană fizică. Sunt sunete pentru a cunoaşte dacă se pot înscrie în grupele pentru susţinerea examenelor, cum să procedeze atunci când ajung pe teritoriul Federației Ruse”.

O mare parte din cetăţenii care se adresează după ajutor sunt migranţi care au fost întorşi de la frontieră, aflând că au interdicţie de a intra pe teritoriul Federaţiei Ruse. În ultima săptămână, Poliţia de Frontieră a documentat 14 cetăţeni cărora nu le-a fost autorizată intrarea în Rusia, anul trecut această cifră depăşind 20 de mii. Galina Cebanu spune că mulţi din cei care s-au pomenit într-o asemenea situaţie, erau muncitori conştiincioşi, angajaţi în baza patentei şi din acest motiv caută să afle dacă nu s-a produs vreo greşeală:

„Sunt persoane care au primit interdicţie, care nu cunosc din ce cauză, care au fost întoarse de la punctele vamale, cărora nu li s-a oferit un suport sau o susţinere de a ajunge înapoi în ţară. Chiar în cele câteva zile ale anului 2015, majoritatea cetăţenilor care se adresează li se pune interdicţie, nu ştiu cauza, din ce motiv, şi sunt de acum mai multe apeluri telefonice referitor la interdicţii”.

Unul din moldovenii care caută o justificare a interdicţiei primite recent este şi Sergiu Donciu, originar din Anenii Noi. El spune că moldovenii care muncesc de ani buni în Rusia, deşi s-au obişnuit deja că politica Serviciului Federal este una imprevizibilă, aşa cum o numeşte el, oricum nu au grijă să verifice înainte de plecare dacă au sau nu interdicțiile. Chiar dacă în următorii doi ani nu va putea pleca în Federaţia Rusă, acesta este adeptul condiţiilor mai stricte de legalizare. Iar această poziţie o argumentează simplu: astfel se va produce o disciplinare a cetăţenilor, ca aceştia să respecte legile statului în care se află:

„Eu am mai fost acasă, am venit în aprilie, la ziua copilului, am fost în august şi nu am ştiut că aşa o să fie. Dar dacă chiar şi aşa este, cum au făcut acum, cu examen la limba rusă, de a cunoaşte limba, asta este corect, pentru că sunt cetăţeni moldoveni. Eu sunt de acord că omul vrea să facă un ban şi unii se poartă normal, iar alţii, cum se poartă la noi în Moldova, aşa se poartă şi acolo. Totul se rezolvă, numai trebuie răbdare şi timp”.

Până a ajunge angajat cu acte în regulă, în afară de dovada că au susţinut examenul la limba rusă, cetăţenii moldovenii trebuie să aibă asigurare medicală ce poate fi cumpărată cu 2000 de ruble ruseşti, echivalentul a 530 de lei moldoveneşti.

Referindu-se la aceste noi condiţii de legalizare a migranţilor, Victor Lutenco, directorul Biroului pentru Relaţii cu Diaspora a spus că asemenea mişcări sunt greu de prevăzut şi actualmente are loc informarea cetăţenilor:

„În cadrul unui proiect - Nexus - are loc informarea concetățenilor noștri, mai ales cei care circulă foarte des, chiar la punctele de trecere a frontierei, la aeroport, atât pe segmentul estic, cât și pe segmentul vestic. Au fost create puncte de informare la Edineț, Ungheni, Cahul și acum și în Chișinău, special pentru cei care se află deja peste hotare, vizavi de cerințele din statul în care pleacă”.

Dispozițiile Serviciului Federal de Migraţie al Federaţiei Ruse sunt valabile pentru toţi migranţii care sosesc în Federaţia Rusă fără viză. Condiţiile migranţilor moldoveni în Federaţia Rusă au fost subiect de campanie la alegerile parlamentare din noiembrie. Chiar dacă au avut promisiunea că se vor putea întoarce nestingherit în Federaţia Rusă după ce vor veni la vot, mai mulţi cetăţeni moldoveni solicitați s-au plâns presei că nu au putut reveni în Federaţia Rusă.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG