Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: discriminare.md


Invitata serii este Natalia Ghilaşcu de la discriminare.md.

„Ediţia electronică a ziarului „Discriminarea pe înțelesul tuturor” vă așteaptă cu noi articole și istorii captivante ai cetățenilor care descriu viața de zi-cu-zi în detalii, despre care mai puțin se vorbește. De această dată vorbim despre persoanele cu dizabilități din Moldova, care au devenit mai vizibile odată ce au prins mai mult curaj de a deveni membri activi în societate. Și asta pentru că s-au săturat să ceară mila autorităților și chiar a cetățenilor atunci când au nevoie să urce scările unei instituții private. Chiar dacă sunt deseori discriminați în sectorul de servicii, aceștia nu dau mâinile în jos, dar luptă până la capăt. Recent, mai mulți activiști pentru drepturile omului au defilat pe patinoar pentru a promova diversitatea în perioada sărbătorilor de iarnă. Mariana Morari, împreuna cu alți colegi care se deplasează în cărucior, spune că a avut o experiență inedită, chiar dacă din start, era privită cu o doză de scepticism.

Cristi Furculiță, de opt anișori, și alți semeni de la grădinița nr. 167 pentru copii cu dizabilități multiple din Chișinău, vă așteaptă la un concert de caritate care va fi dat la Filarmonica Națională pe 22 ianuarie, ora 18.00. Pentru evenimentul „Planeta de vis a lui Cristi” va concerta un artist moldovean, stabilit cu traiul în Germania, Sorin Creciun. Fiecare bilet cumpărat vine în susținerea acestor copii care au nevoie de un echipament să-i ajute să meargă şi să se poate bucura de clipe fericite. Concertul de caritate este organizat cu susținerea Guvernului Republicii Moldova, Biroul Relații cu Diaspora, iar biletele pot fi procurate de la Casa Filarmonicii Naţionale.

„Discriminarea în şcoli continuă să discrimineze copiii” este titlul unui alt articol care reda problema accesibilității şcolilor, în special în zonele rurale. In unele localităţi transportul şcolar este organizat într-un mod incomod şi nesigur pentru copii, în altele - autobuzele şcolare circulă doar pe timp de iarnă. Sunt câteva constatări efectuate de către experții de la Centrul de Informare în domeniul Drepturilor Omului, care au realizat o cercetare în acest sens. Din spusele copiilor, doar 8 din 37 au menționat că vin la școală cu un transport. Printre elevi persistă idea precum că nu ar fi ca toţi ceilalți şi sunt, în mare parte, segregați.

Tot pe pagina online discriminare.md aflați de ce țara noastră a pierdut 200 mii euro pentru proastele condiții de detenție. Pentru cei mai mulţi deţinuţi care ajung în penitenciarele din Moldova, pedeapsa penală înseamnă nu doar anii de detenţie, dar şi un trai în condiţii inumane. Acesta și este motivul pentru care până acum Guvernul Republicii Moldova a plătit peste despăgubiri în cel puţin 20 hotărâri ale CEDO, care au constatat încălcarea drepturilor deținuților.

Mai multe istorii despre părinții care au obosit sa lupte cu atitudinea ostila din partea unor medici, sau care sunt nevoiți să ia mita pentru servicii de calitate, accesați pagina online www.discriminare.md.”

XS
SM
MD
LG