Linkuri accesibilitate

Topul evenimentelor care au marcat anul 2014 (Ziarul Național)


În 2015 se va decide dacă ţara îşi va continua parcursul european (V. Andrievski/Ava.md).

Editorialiştii „Ziarului Naţional” au întocmit fiecare câte un top al evenimentelor care au marcat anul 2014. Bunăoară, în opinia lui Victor Ciobanu, pierderea anului i-ar reveni Partidului Comuniştilor, care a obținut în urma scrutinului parlamentar doar 21 de mandate față de 42 la alegerile precedente din 2010. Comuniștii au pierdut monopolul deținut până acum al celui mai mare partid parlamentar și vor fi nevoiți să devină un partid cooperant, în spirit european, sau vor dispărea definitiv, conchide Victor Ciobanu.

Vasile Gârneţ scoate în prim plan Semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană şi scrutinul parlamentar din 30 noiembrie. În 2014, crede editorialistul, relația Republicii Moldova cu Occidentul s-a ridicat la un nivel fără precedent în întreaga sa istorie post-sovietică – dovadă, eliminarea vizelor de călătorie pentru cetățenii moldoveni în spațiul comunitar și deschiderea piețelor europene pentru produsele moldovenești, în condițiile embargourilor impuse de Rusia.

Iar pentru Nicolae Negru, Omul anului 2014 este Barak Obama, președintele SUA, pentru că, fără a-și etala mușchii și torsul, manifestând „răbdare strategică”, a găsit ac de cojocul lui Putin, care a ocupat Crimeea și a declanșat un război „non-linear”, „hibrid” împotriva Ucrainei, șantajând Occidentul cu aplicarea armei nucleare.

Dumitru Spătaru de la Tribuna.md aminteşte că la jumătatea anului 2015 în Republica Moldova vor avea loc alegeri locale generale, iar practica scrutinelor precedente arată că partidul care deține funcția de primar general al capitalei devine unul din principalele partide ale țării cu o apreciabilă prezență parlamentară. De aceea, dat fiind cele menționate, este logic că lupta pentru Primăria capitalei va fi una aprigă. Dat fiind fărîmițarea excesivă atît a segmentului de stînga a eșichierului politic, cît și acelui de centru-dreapta, cel mai probabil, primarul capitalei va fi ales în turul doi de scrutin.

În opinia directorului portalului informaţional Ava.md, Vitalie Andrievski, anul 2015 va fi unul crucial pentru Republica Moldova, singura întrebare fără răspuns, crede autorul, e dacă schimbările vor duce spre bine. Cu siguranţă în 2015 se va decide dacă ţara îşi va continua parcursul european şi dacă politicienii vor şti să profite de pe urma victoriilor din 2014: liberalizarea regimului de vize şi semnarea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană. De fapt, conchide Vitalii Andrievski, nimeni nu poate exclude şi varianta când autorităţile pro-europeane în goana după funcţii profitabile şi bani vor frâna procesul de reforme şi vor pierde tot ce a fost obţinut cu greu.

În fine, portalul Mold-street.com scrie că liderul de la Tiraspol i-a transmis unui milionar circa opt mii de hectar de terenuri arabile. În ultima zi a anului 2014 Evgheni Şevciuk a emis un decret prin care terenurile au fost transmise în arendă pentru o perioadă de 11 luni, iar compania „Agri Liucca”, condusă de Iuri Kuzmenco este obligată să investeastză în perioada 1 ianuarie - 1 octombrie 2015 două milioane de dolari din resursele proprii. Publicaţia scrie că decizia pare una suprinzătoare în condiţiile în care între Evgheni Şevciuk şi Iuri Kuzmenco, are loc un veritabil război. Bunăoară, organele de control au blocat la finele lui 2013 importul de materie primă pentru fabrica de lactate de la Râbniţa, care, la fel, aparţine lui Kuzmenko, iar în consecinţă fabrica şi-a sistat activitatea. Astfel, decizia lui Şevciuk pare să fie un compromis de scurtă durată. Iuri Kuzmenco este unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din stânga Nistrului

XS
SM
MD
LG