Linkuri accesibilitate

Cătălin Condrov: „factorul economic este determinant în alegerea vectorului de dezvoltare a Moldovei”


Cartier de locuințe în marginea Moscovei

Bilanț 2014 și opiniile unui moldovean stabilit la Moscova de șase ani.

O ediţie de bilanţ astăzi, în toiul sărbătorilor de iarnă, în care aflăm cum a fost văzut anul 2014 şi care sunt aşteptările pentru 2015 cu cetățeni moldoveni stabiliţi în afara ţării. Invitaţii noştri matinali sunt Tatiana Ciobanu, coordonatoarea Asociaţiei „Dacia” de la Roma, Italia şi Cătălin Condrov, stabilit de şase ani la Moscova, capitala Federaţiei Ruse.

Anul 2014, spune el, a fost unul greu pentru cei stabiliţi în Federaţia Rusă:

Cătălin Condrov
Cătălin Condrov

Cătălin Condrov: „Era un an al aşteptărilor. Se întrevedeau nişte schimbări mari, doar că nu înţelegem unde vor duce ele spre bine sau spre rău. Cu evenimentele de la începutul anului am simţit şi noi, aici, anumite schimbări şi în privinţa lucrului şi a salariilor. Nu pe toţi i-a atins chestia asta, dar un segment important a fost destul de vulnerabil printre moldoveni, mai cu seamă cei care lucrează în domeniul construcţiilor şi au salarii de până la o mie de euro. A fost un an destul de greu, dar mă gândesc că vine unul şi mai greu, cu schimbări radicale şi pentru noi ca migranţi. Noi oricum rămânem aici. Urmărim toate evenimentele. Ascultăm de legile Rusiei. Suntem băieţi cuminţi. Cum va fi, aşa va fi.”

Europa Liberă: Domnule Condrov, pe fundalul deprecierii rublei ruseşti, pe fundalul sancţiunilor impuse de Occident, moldovenii stabiliţi în Federaţia Rusă mai cred că se pot câştiga uşor o banii?

Cătălin Condrov: „Situaţia poate fi interpretată pentru fiecare persoană în parte. Unii, care muncesc la construcţii, trăiesc, de obicei, într-un fel de cameră, un fel de vagoane pentru personal. Respectiv, ei nu plătesc chiria. Prin urmare, dacă ei câştigau o mie de euro, acum vor câştiga 400 de euro. Ceea ce oricum e mai bine decât să stai în Moldova degeaba.

Alţii, care, de exemplu, lucrau la întreprinderi sau la firme erau nevoiţi să plătească şi chiria, care e destul de mare. Bunăoară, chiria unui apartament cu două odăi, într-o zonă nu foarte bună, mai marginală, ajungea la o mie de euro sau dolari. Oamenii se grupau câte trei, patru ca să le iasă mai ieftin.”

Europa Liberă: Acum le este mai greu?

Cătălin Condrov: „Nu, acum nu le este mai greu, fiindcă încă nu s-au făcut schimbările de rigoare. Chiria, transportul au rămas la preţurile vechi. Dar sigur că în scurt timp, începând cu luna februarie, cum prezice lumea, se vor începe adaptările la dolar, la noile preţuri. Cred că chiria cel puţin se va dubla ca să ajungă iarăşi la nivelul de o mie de euro sau dolari. Până acum au plecat cei care nu au avut rezerve, care lucrau strict pentru Moldova, adică ca să transfere bani pentru rude, familiile rămase în Moldova. Aceştia sigur că neavând nici o bază au fost nevoiţi să plece primii. Ei sunt principalii pretendenţi la reîntoarcere în Moldova. Situaţia de acum îi va afecta şi pe restul, adică pe cei care mai au şi unele rezerve de bani. Dacă situaţia se va înrăutăţi, numărul acestor persoane va scădea drastic.”

Europa Liberă: Dar vă închipuiţi că cetăţenii moldoveni vor da buzna înapoi acasă, se vor reîntoarce?

Cătălin Condrov: „Vă daţi seama că vor fi nevoiţi să se întoarcă. Acum există şansa de a călători fără vize în Europa şi mulţi vor căuta să plece la muncă în Occident. Dar vorbim de segmentul românofon. Dacă ne referim la segmentul vorbitorilor de limbă rusă, lor le va fi foarte greu să se adapteze în Europa. Moldovenii vorbitori de română, care este o limbă romanică, se adaptează uşor în Franţa, Spania, Portugalia sau Italia. Pentru vorbitorii de limbă rusă, pentru găgăuzi, va fi foarte greu, ei, cred eu, vor fi nevoiţi să caute în continuare fericirea aici, în Rusia.”

Europa Liberă: Domnule Condrov, am o curiozitate – o parte din produsele moldoveneşti nu mai ajung pe piaţa Federaţiei Ruse, poate aveţi prieteni care nu neapărat sunt cetăţeni moldoveni, aceștia duc dorul produselor moldoveneşti?

Cătălin Condrov: „Sunt nişte nostalgii legate de timpul Uniunii Sovietice, când produsele din Moldova erau de calitate. După aia, cu capitalismul sălbatic din CSI, cerinţele enorme pe care le avea Rusia la calitatea alcoolului, vinurilor, la principalele produse moldoveneşti de export, situaţia s-a schimbat foarte mult. Câteodată aduceam vinuri de acasă îmbuteliate foarte frumos şi când destupam sticla îmi era ruşine, gustam şi simţeam că nu e ceea ce trebuia să fie. Acum, cu toate aceste restricţii, e clar că au dispărut toate produsele moldovenești.”

Europa Liberă: Domnule Condrov, în 2014 în Republica Moldova au avut loc mai multe schimbări – semnarea Acordului de Asociere cu UE, liberalizarea regimului de vize, alegerile parlamentare din 30 noiembrie – Dvs, colegii Dvs, cât de legaţi sunt de realitatea de acasă? Cât de des discutaţi ce se întâmplă acasă?

Cătălin Condrov: „Cel puţin cunoştinţele din cercul meu cam toţi urmăresc situaţia din Moldova. Dar ceea ce se întâmpla în Moldova la nivel politic ne aducea numai un gust amar, un fel de dezgust. Respectiv, nimeni nu mai avea mari speranţe că se va schimba ceva spre bine. Era doar un fel de rotaţie, vin ai noştri, pleacă ai voştri. Doar că unii sunt pro-Europa, iar alţii sunt pentru Rusia, inclusiv majoritatea celor care muncesc aici. E ceva firesc pentru că în Rusia şi-au găsit un loc de muncă, sunt plătiţi foarte bine, unii chiar şi-au făcut avere aici.

Evident că factorul economic este determinant în alegerea vectorului de dezvoltare a Moldovei. Sigur că dacă moldovenii aflaţi în Moscova ar fi votat la

Factorul economic este determinant în alegerea vectorului de dezvoltare a Moldovei...

alegerile parlamentare, majoritatea voturilor ar fi fost în favoarea aderării Moldovei la Uniunea Eurasiatică. Am foarte mulţi cunoscuţi, băieţi tineri, care au 20, 22 de ani. Ei au stat în Moldova până nu demult, după ce au terminat şcoala nu-și găseau de lucru, chiar şi la un salariu de 200-300 de dolari.

Aici, în Rusia, fiind sănătoşi şi energici, uşor îşi găseau un loc de muncă cu un salariu de o mie de euro. Prin urmare, începeau să-şi ajute părinţii, rudele. Ei se maturizau aici, pe fondul prosperării economice şi financiare. Sigur că în mentalitatea lor Moscova e un fel de pământ al făgăduinţei.”

Europa Liberă: Dvs. ce aşteptări aveţi de la noua guvernare, indiferent ce structură va avea într-un final?

Cătălin Condrov: „Noi ca, moldoveni moscoviţi, avem o rugăminte către ei – să fie mai atenţi în politică, să nu strice relaţiile cu vecinii, nici cu fraţii noştri, nici cu ruşii care tot sunt un fel prieteni vechi. Să fie foarte atenți pentru că foarte multă lume depinde de deciziile lor. În principiu toate rocadele care se fac la nivel politic ne deranjează puţin. Noi vrem să putem munci în continuare. Dar ce se va întâmpla nu se ştie. Totul se va schimba după Anul Nou. Vom vedea cum evoluează Rusia pe plan economic.”

Europa Liberă: Vom trăi şi vom vedea …

Cătălin Condrov: „Exact.”

XS
SM
MD
LG