Linkuri accesibilitate

NATO = principala amenințare în noua doctrină a lui Putin


Nava militară „Vladivostok", de tip Mistral, comandată de către Rusia Franţei, în terminalul de la Saint-Nazaire, 20 decembrie 2014
Nava militară „Vladivostok", de tip Mistral, comandată de către Rusia Franţei, în terminalul de la Saint-Nazaire, 20 decembrie 2014

E invocată eventualitatea folosirii armamentului nuclear chiar în cazul unui atac cu armament convențional care „ar amenința existența statului rus”.

Noua doctrină militară a Rusiei identifică NATO drept principala amenințare și evocă posibilitatea unei mai largi folosiri a armamentului convențional, ba chiar și nuclear.

Putin a semnat vinerea trecută documentul care reînnoiește doctrina militară a Moscovei și care spune că Rusia e „amenințată de faptul că țări străine instalează guverne ostile în țările vecine”, o aluzie directă la Ucraina, dar și la alte țări din spațiul post-sovietic, precum Georgia sau Moldova.

Documentul mai pomenește și sancțiunile occidentale împotriva Moscovei, ca pe o tentativă de slăbire și destabilizare a Rusiei.

Noua doctrină o continuă și completează pe cea din 2010, care deja atunci definea NATO ca pe cea mai mare amenințare pe care o are de înfruntat Rusia.

Putin a mers chiar până la a sugera recent că anexarea Crimeii de către Rusia a fost determinată de perspectiva desfășurării de forțe NATO acolo, unde se află cartierul general al flotei ruse de la Marea Neagră.

De data asta, însă, spre deosebire de doctrina din 2010, e invocată eventualitatea folosirii armamentului nuclear nu numai în cazul unui alt atac nuclear împotriva Rusiei, ci chiar în eventualitatea unui atac cu armament convențional care „ar amenința existența statului rus”.

De asemenea, mai sunt menționate interesele Rusiei în Arctica, mai ales în perspectiva accesului la resursele de petrol și gaze care devin accesibile odată cu topirea ghețarilor.

Rusia a rămas în urmă, în domeniul militar, in ultimele decenii, față de principalele țări din NATO, însă mai recent s-a lansat într-o metodică modernizare militară.

O serie întreagă de intruziuni în spațiul aerian al țărilor NATO de la marea Baltică, ba chiar și in spațiul aerian al țărilor neutre Suedia și Finlanda au pus la încercare, de-a lungul anului, capacitatea de apărare a acestora. Anul acesta, avioanele militare NATO au interceptat mai bine de 100 de încercări rusești de intruziune, de trei ori mai mult decât anul trecut.

Noua doctrina militara, un document de 29 pagini, al treilea de acest tip de când Putin a ajuns pentru prima data la putere in anul 2000, menționează în mod explicit extinderea NATO ca pe o amenințare prin aceea că alianța a ajuns până la granițele Rusiei. Într-adevăr, enclava militarizată Kaliningrad, unde Rusia a desfășurat rachete balistice, se află prinsă între Polonia și Lituania, ambele membri in NATO.

Tonul documentului a mai putut fi determinat și de faptul că noul parlament al Ucrainei a votat luna aceasta în favoarea aderării la NATO. Ideea însă că Ucraina ar putea adera la NATO într-un viitor previzibil rămâne, in realitate, total irealistă, câtă vreme Moscova va vedea NATO ca pe un inamic. O țară cu istoria Ucrainei nu poate să se alăture unei alianțe militare care a fost creată, tocmai, în perspectiva unei confruntări cu Rusia fără ca asta să nu creeze automat uriașe probleme.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG