Linkuri accesibilitate

Departamentul de Stat este îngrijorat că situația drepturilor omului din Azerbaidjan se înrăutățește...


... după închiderea birorului RFE/RL de la Baku.

Vorbind la o conferință de presă în 29 decembrie la Washington, purtătorul de cuvînt al diplomației americane Jeff Rathke a spus că închiderea redacției Europei Libere de la Baku și interzicerea asistenței legale în timpul interogatoriilor la care au fost supuși angajații redoului generează noi îngrijorări.

Rathke a adăugat că Statele Unite cer autorităților de la Baku să-și respecte angajamentele luate în cadrul OSCE și al altor instituții internaționale legate de respectarea drepturilor și a libertăților fundamentale ale omului.

El a adăugat că închiderea redacției Europei Libere de la Baku a avut loc la cinci zile după ce secretarul de stat american John Kerry i-a adus la cunoștință președintelui azer Ilham Aliev într-o convorbire telefonică îngrijorările americane legate de nerespectarea drepturilor omului în Azerbaigian.

Biroul de la Baku serviciului azer al postului de radio Europa Liberă, cunoscut sub numele de Radio Azadlik, a fost percheziționat în 26 decembrie de procurori, care au confiscat documente și echipament înainte de a sigila redacția.

Doisprezece angajați ai biroului au fost reținuți pentru interogatorii în 27 și 28 decembrie, și au fost eliberați doar după ce au semnat o declarație în care se angajează să nu dea detalii despre anchetă.

Cel puțin opt foști și actuali angajați ai serviciului azer de la Europa Liberă au fost convocați la procuratura de la Baku, luni 29 decembrie.

Închiderea redacției Europei Libere de la Baku a fost condamnată și de OSCE. Dunja Mijatovici, reprezentanta OSCE pentru libertatea presei a spus că această acțiune este „încă o lovitură severă la adresa libetății presei și a libertății de expresie din Azerbaidjan”.

Mijatovici a adăugat că autoritățile azere trebuie să permită să lucreze serivicului azer al postului nostru de radio, ca o garanție a existenței vocilor critice din această țară

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG