Linkuri accesibilitate

Decizie fără precedent: majorarea de către Consiliul de administrație al BNM a ratei de bază cu 2% a ratei de bază cu 2% (Ziarul Național)


„Rossia 24” se întoarce pe ecranele TV din R. Moldova (Newsmaker.med).

„Ziarul Naţional” scrie ca despre o decizie „fără precedent” despre recenta majorare de către Consiliul de administrație al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a ratei de bază cu 2%, după ce pe 11 decembrie aceasta a fost majorată cu 1%. Este pentru prima dată când pe parcursul aceleiași luni este majorată de două ori rata de bază la operațiunile de politică monetară, observă publicaţia. „Accentuarea riscurilor proinflaţioniste cere o reacţie preventivă din partea politicii monetare,” şi-a explicat BNM decizia. „Vom avea credite mai scumpe și o dobândă mai mare la depozitele în lei. Este o decizie pe care Banca Națională a luat-o un pic cu întârziere,” spune pe de altă parte pe paginile „Ziarului Naţional” expertul financiar Sveatoslav Mihalache. În urma deciziei BNM, rata aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt a fost majorată cu 2%, de la 4,5% până la 6,5% anual. Astfel, rata de bază aplicată la creditele overnight va crește cu 2%, de la 7,5% la 9,5% anual, iar la depozitele overnight – de la 1,5% până la 3,5%.

„Ce ascunde valul de reţineri şi expulzări de pe Aeroportul Chişinău?” Este întrebarea la care caută răspuns Petru Bogatu în editorialul său din „Ziarul Naţional” intitulat „Pe aici NU se trece”. Analistul se referă la recenta reţinere de către Serviciul de Informaţii şi Securitate a colonelului Valeri Gratov, fostul șef al serviciului de securitate al liderului separatist Igor Smirnov în anii 1990-1996.

La doar trei zile de la acest incident, pe acelaşi Aeroport Chişinău fusese reţinut şi Grigori Maracuţa, un separatist „învechit în rele”, scrie Bogatu, ex-preşedinte al „sovietului suprem” din autoproclamata republică nistreană. „Se pare că aerogara din Chişinău este unsă cu miere pentru agenţii şi aventurierii ruşi de tot felul. Cad în plasa Poliţiei de Frontieră precum muştele în lapte... E la mintea oricui că Republica Moldova se apără de Rusia”, notează Petru Bogatu şi continuă: „se iau măsuri pentru a tăia firele care leagă Rusia de Transnistria şi Găgăuzia, împiedicându-l astfel pe Putin să folosească Tiraspolul şi Comratul drept cap de pod în războiul împotriva Kievului”.

Rossia 24” se întoarce pe ecranele din Republica Moldova, titrează agenţia newsmakwer.md. Pe 1 ianuarie 2015 interdicţia retransmisiunii acestui canal rusesc pe teritoriul Republicii Moldova expiră. Dar responsabilii de la CCA spun că vor continua să monitorizeze cu atenţie conţinuturile acestui post TV suspendat după ce CCA l-a acuzat de încălcarea pluralismului de opinie şi manipulare.

Site-ul politicon.md preia din „Revista 22” de la Bucureşti un comentariu semnat de Armand Goşu la subiectul cum schimbă anexarea Crimeii de către Rusia balanţa de putere la Marea Neagră. Istora ne arată că atunci când o putere regională cu agendă revizionistă devine conştientă că a atins un anumit prag de imunitate militară, aceasta poate fi împinsă de noua conjunctură „să ciupească” prin diverse metode, mai degrabă neconvenţionale, din status-quo-ul local, explicăArmand Goşu dimensiunea primejdiei. Rusia poate încerca acum tot felul de scenarii în Marea Neagră, mai crede autorul. „Traficul maritim şi libertatea de navigaţie pot fi obstrucţionate, poate impune o zonă de apărare şi identificare aeriană (după modelul celei chineze, impusă anul trecut în Marea Chinei de Est), pot apărea tot felul de revendicări năstruşnice asupra perimetrelor energetice plasate în zonele economice exclusive ale statelor litorale Mării Negre. Şi aşa cum ne-am obişnuit în Crimeea, în prim-planul acestor campanii se pot afla mijloace subconvenţionale, care operează sub pragul unei agresiuni tradiţionale” mai atenţionează autorul.

XS
SM
MD
LG