Linkuri accesibilitate

O oficialitate din Azerbaidjan a criticat Statele Unite...


...după ce un diplomat american a condamnat ferm închiderea redacției Europei Libere/Libertatea de la Baku.

Novruz Mammedov, șeful-adjunct al administrației prezidențiale azere și directorul Departamentului de relații externe, a ripostat în 29 decembrie la mai multe mesaje postate pe Twitter de ambasadorul american la OSCE Daniel Baer. Baer a scris în 27 decembrie că decizia autorităților azere de a închide biroul Europei Libere de la Baku este „comportamentul unor lideri slabi, nesiguri și corupți”.

Mammedov a scris în replică tot pe Twitter că diplomații americani „și-au pierdut simțul proporțiilor”, și că „ar fi mai bine” dacă Baer ar da mai multă atenție la evenimentele din țara sa, dând ca exmplu un raport recent al senatului american în care se spune că Agenția Centrală de Investigații - CIA a folosit tortura asupra unor persoane suspectate de terorism.

Mammedov a adăugat că „adevărata patrie a violenței, corupției și arestărilor sînt Statele Unite.

Poliția a sigilat redacția Europei Libere de la Baku în 27 decembrie, după ce a percheziționat locul și a reținut mai mulți din corespondenții postului nostru de radio din capital azeră. În seara de 27 decembrie, autoritățile au început și perchezițiile acasă la redactorii Europei Libere.

În 28 decembrie, aproximativ 12 angajați ai Europei Libere au fost intergogați, unii dintre ei mai mult de 12 ore, și cel puțin opt foști și actuali angajați ai radioului au fost convocați la procuratură în 29 decembrie.

Islam Shikhali, videoreporter la Europa Liberă, a declarat pentru Vocea Americii în 28 decembrie că a fost avertizat să nu discute cu nimeni despre interogatoriul la care a fost supus: „Mi s-a spus că nu trebuie să dau nici o declarație, dar avocatul meu susține că asta e absolut ilegal”, a spus Shikhali, adăugînd că autoritățile i-au cerut să spună că i s-au pus întrebări generale despre salarii și procedurile de angajare.

Zeynal Mammadi, redactorul șef al serviciului azer de la Europa Liberă, a criticat amenințările și convocările la interogatoriu fără un anunț prealabil din partea guvernului, precum și hărțuirea avocaților

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG