Linkuri accesibilitate

Uniunea Euroasiatică e sortită să apară fără suflare (P. Bogatu/Ziarul Național)


Clasamentul celor mai influenţi politicieni ai anului 2014 (Politicon.md).

Editorialistul Petru Bogatu scrie în Ziarul Naţional că Uniunea Euroasiatică, a cărei naștere e stabilită pentru 1 ianuarie 2015, e sortită să apară fără suflare. În opinia autorului, funcționarea noii uniuni ridică serioase semne de întrebare. Acesta observă că soarta Ucrainei, le-a dat fiori lui Lukașenko și Nazarbaev, țările lor fiind poate chiar mai vulnerabile decât Ucraina. Criza economică profundă ce se anunță în Rusia pune și mai mult la încercare proiectul lui Putin, îl anulează de fapt, susține Nicolae Negru. Astfel, vor accepta țările-membre să suporte împreună cu Rusia efectul devalorizării rublei și al sancțiunilor economice la care a fost supusă în urma ocupării Crimeii? Puțin probabil, conchide autorul.

Tot în Ziarul Național, Petru Bogatu scrie că renunțând la statutul de țară neutră, Ucraina pune capăt balansării extrem de riscante între Est şi Vest, alegând să se aciueze sub umbrela Alianţei Nord-Atlantice. În opinia autorului, deși aderarea este o chestiune de timp, important este faptul că Ucraina a aruncat zarurile înregimentându-se oficial în tabăra occidentală. Asumându-şi riscurile renunţării la statutul de neutralitate Ucraina a făcut Republicii Moldova un imens cadou, este de părere editorialistul. După părerea sa Kievul a deschis calea Chişinăului spre Alianţa Nord-Atlantică, „acoperindu-i spatele prin faptul că atrage focul rusesc asupra sa”.

Portalul de analiză Politicon.md publică clasamentul celor mai influenţi politicieni ai anului 2014. Experţii notează că în acest an succesele europene incontestabile ale Republicii Moldova au fost presărate îndesat cu momente de frânare şi compromitere de ordin politic. În aceste condiţii, primul în top este prim-ministrul Iurie Leancă, care în opinia experţilor, a fost politicianul capabil să evite crizele interne caracteristice precedentelor guverne europene şi să manevreze abil între diversele grupuri politice. Pe locul doi se clasează liderul PLDM, Vlad Filat, iar pe 3 – Natalia Gherman, ministru al afacerilor externe şi integrării europene. Igor Corman, vicepreşedintele Partidului Democrat s-a clasat pe locul al 4-lea, iar şeful statului, Nicolae Timofti, pe locul 5. Observatorii notează că în anul 2015 peisajul politic va suferi schimbări, şi unii politicieni care au făcut istorie în ultimii ani vor decădea din prim-planul politicii moldoveneşti.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG