Linkuri accesibilitate

Nicolae Osmochescu: „Legislativul are la dispoziție zece zile pentru a forma fracțiunile parlamentare”


Opinia unui unui bun cunoscător al legii supreme moldovene la începutul lucrărilor oficiale ale noului Parlament.

Ales în 30 noiembrie, Parlamentul Republicii Moldova se va întruni astăzi în prima sa şedinţă, înainte să fi fost anunţată şi crearea unei majorităţi parlamentare gata să preia guvernarea. Cât timp mai au la dispoziţie partidele parlamentare pentru aşa ceva, dacă nu o vor face astăzi? Ce constrângeri în timp există în acest sens?

Expertiza unui bun cunoscător al legii supreme moldovene, Nicolae Osmochescu, doctor în drept şi profesor universitar.

Europa Liberă: Va fi convocată astăzi prima şedinţă a Parlamentului ales în 30 noiembrie. O şedinţă care nu se mai putea amâna decât cu o zi, pentru că în caz contrar s-ar fi încălcat Constituţia. Dar temei pentru a spune că există şi o majoritate parlamentară capabilă să formeze guvernul nu există, cel puţin acum. Ce se va întâmpla în aceste condiţii astăzi în Parlament?

Nicolae Osmochescu: „O majoritate parlamentară capabilă să formeze un guvern există, dacă se unesc împreună cele trei partide care fac segmentul de dreapta în actualul Parlament şi au constituit în trecut Alianţa pentru Integrare Europeană.”

Europa Liberă: Deci ipotetic există?

Nicolae Osmochescu: „Ei dispun de 55 de mandate. Astăzi procedura este foarte clară. Unul din cei mai în vârstă deputaţi, decanul de vârstă din deputaţii noi aleşi inaugurează începutul lucrărilor şedinţei plenare a Parlamentului din legislatura nouă, după care oferă cuvânt preşedintelui Curţii Constituţionale care dă citire hotărârii Curţii Constituţionale despre validarea rezultatelor alegerilor din 30 noiembrie şi validarea mandatelor de deputaţi şi urmează înmânarea mandatelor de deputaţi. După asta, se trece la alegerea conducerii Parlamentului care organizează şi coordonează activitatea Parlamentului. Se are în vedere preşedintele Parlamentului şi vicepreşedinţii Parlamentului, care sunt aleşi de Parlament prin vot secret, cu majoritatea voturilor din deputaţii aleşi, adică 50+1.”

Europa Liberă: Vă puteţi imagina că se poate alege un preşedinte şi vicepreşedinţii, fără să fie formată coaliţia?

Nicolae Osmochescu: „Desigur, pentru că deja fiecare partid care a acces în Parlament îşi cunoaşte numărul de mandate care sunt validate şi fiecare îşi va delega un reprezentant pentru o funcţie organizatorică executivă, pentru că asta nu-i funcţie reprezentativă în fond. Va fi ales preşedintele şi vicepreşedinţii şi numai cei care nu vor dori să participe la guvernare, care se vor duce într-o opoziţie dură, aceea ar putea să nu participe la alegere.

Va fi ales preşedintele şi vicepreşedinţii, care se aleg cu majoritatea absolută de voturi, nu majoritate calificată, dar majoritate absolută simplă, după care parlamentul are la dispoziţie zece zile pentru a forma fracţiunile parlamentare, zece zile din momentul acestei zile, adică din momentul începerii oficiale a lucrărilor Parlamentului. Are zece zile pentru formarea comisiilor, care se formează după principiul proporţionalităţii.

Fiecare partid îşi deleagă în conformitate cu numărul de mandate de care dispune, două-trei persoane în comisiile permanente de specialitate. Nu pot face parte din comisiile permanente de specialitate conducătorii Parlamentului, cei care au fost deja aleşi în funcţia de preşedinte sau de vice-preşedinte.

După ce au fost formate fracţiunile parlamentare, preşedintele, conform Constituţiei este obligat să se consulte cu fracţiunile parlamentare şi să propună parlamentului candidatura de prim-ministru pentru a fi investit. Preşedintele propune această candidatură după ce s-a consultat cu fracţiunile parlamentare, şi nu este o normă imperativă, dar una facultativă. Noului candidat la funcţia de prim-ministru i se acordă 15 zile pentru a elabora programul de guvernare şi a forma componenţa nominală a guvernului. În acest timp, nu mai târziu de 15 zile, candidatul la prim-ministru trebuie să apară în faţa Parlamentului, să prezinte programul de guvernare şi componenţa nominală a guvernului.”

Europa Liberă: Aşa cum se pare, majoritatea parlamentară nu este creată încă. Punând cap la cap toate aceste termene, ce rezultă din Constituţie, cât timp mai au la dispoziţie partidele parlamentare pentru a crea o coaliţie?

Nicolae Osmochescu: „Maximum este perioada de 25 de zile. Dacă Parlamentul va aproba programul de activitate a guvernului şi componenţa nominală, atunci în baza votului de încredere acordat de Parlament guvernului, preşedintele Republicii Moldova desemnează prin decret componenţa nominală a guvernului, după care ei depun jurământul oficial în faţa preşedintelui Republicii Moldova şi preşedintelui Curţii Constituţionale, jurământul oficial de membru al guvernului.

Dacă Parlamentul nu acordă votul de încredere guvernului, atunci poate intra în vigoare articolul 85 din Constituţie - dizolvarea Parlamentului, în care este stipulat că dacă este imposibil de a forma guvernul sau este blocată activitatea legislativă a Parlamentului timp de trei luni, atunci preşedintele Republicii Moldova are dreptul să dizolve Parlamentul.”

Europa Liberă: S-ar putea ca la şedinţa de astăzi a Parlamentului să nu se aleagă conducerea legislativului?

Nicolae Osmochescu: „Eu cred că se va merge cu succes şi vor fi alese toate persoanele care vor face parte din conducerea organizatorică a Parlamentului.”

Europa Liberă: Dar asta nu înseamnă neapărat că coaliţia este deja constituită?

Nicolae Osmochescu: „O majoritate există de jure şi de facto, ea încă nu este instituţionalizată într-o coaliţie de guvernare, dar majoritatea de 55 de voturi, conform logicii juridice şi politice există.”

Europa Liberă: Cele 25 de zile pe care le au la dispoziţie partidele parlamentare pentru a da un vot de încredere unui nou guvern, din ce rezultă ele?

Nicolae Osmochescu: „Din Constituţie, din regulamentul Parlamentului care prevede că fracţiunile parlamentare se constituie în timp de zece zile de la momentul primei zile de şedinţă plenară a Parlamentului. Sunt zece zile pentru formarea fracţiunilor şi imediat după formarea fracţiunilor, preşedintele trece la consultarea fracţiunilor parlamentare privind desemnarea candidaturii la funcţia de prim-ministru, căruia i se acordă 15 zile pentru elaborarea programului de guvernare şi formarea componenţei nominale a guvernului.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:20 0:00
Link direct

XS
SM
MD
LG