Linkuri accesibilitate

Jurnalişti ai Europei Libere duşi cu forţa la Procuratură la Baku


 Biroul RFE/RL de la Baku, 26 decembrie 2014.
Biroul RFE/RL de la Baku, 26 decembrie 2014.

Avocații ziariștilor spun că Procuratura azeră folosește „metode inacceptabile” de intimidare.

Mai mulți jurnaliști ai redacției Europei Libere la Baku au fost duși cu forța la Procuratura azeră pentru a fi interogați, după ce vineri, sediul redacției a fost percheziționat și ulterior sigilat de angajații Procuraturii.

Kamran Mahmudov, prezentatorul programului cotidian de radio, a fost luat azi dimineață de poliție din apartamentul său, fără pantofi sau haine de stradă, relatează soția jurnalistului. Poliția i-a mai ridicat pe redactorul paginii de Internet în rusă și pe femeia de serviciu a redacției. Toți au fost duși la secția de „crime grave” a Procuraturii azere.

Copreședintele companiei Europa Liberă/Libertatea, Nenad Pejic a acuzat sâmbătă autoritățile azere că-i „terorizează pe jurnaliști și familiile acestora”. Avocații jurnaliștilor au declarat că Procuratura azeră folosește „metode inacceptabile” de intimidare.

Unul din avocați a atras atenția asupra abuzului comis de autorități: Procuratura i-a „invitat la audieri” în timpul weekend-ului încercând să-i priveze astfel de asitența unui avocat, ceea ce contravine legii.

Cel puțin patru angajați ai redacției de la Baku au fost deja convocați la „discuții” la Procuratură sâmbătă, iar peste opt urmau să fie audiați duminică.

Vineri, 26 decembrie, reprezentanți ai Procuraturii, însoțiți de polițiști, au percheziționat sediul Europei Libere de la Baku, au spart seiful și au confiscat echipament și documente oficiale, după care au sigilat sediul. Autoritățile afirmă că este vorba de o anchetă legată de statului redacției ca entitate finanțată din străinătate.

Europa Liberă/Libertatea și toate redacțiile sale sunt finanțate de administrația americană prin decizia Congresului.

Tot vineri, secretarul executiv adjunct al partidului de guvernământ din Azerbaidjan a postat un comentariu pe un portal local de știri în care a scris că „fiecare entitate care lucrează pentru servicii de informații străine sau pentru lobby-ul armean trebuie percheziționată”.

Descinderea și apoi sigilarea biroului de la Baku al Europei Libere este cel mai recent incident într-un lung șir de acțiuni ale autorităților azere, menite să suprime presa liberă și informațiile necenzurate.

Organele de drept azere au efectuat asemenea raiduri, în ultimii ani, la oficiul IREX şi cel al Institutului Naţional Democratic, ambele organizaţii fiind ulterior închise.

Departamentul de Stat de la Washington a declarat vineri că Statele Unite sunt „îngrijorate” de relatările privind descinderea procuraturii azere la biroul din Baku al Europei Libere.

O oficialitate a Departamentului de Stat, care a ţinut să-şi păstreze anonimatul, a declarat: „suntem îngrijoraţi de faptul că angajaţii postului de radio Europa Liberă/Libertatea au fost reţinuţi şi interogaţi în timp ce biroul era percheziţionat”.

Organizaţia internaţională Reporteri fără frontiere a condamnat sâmbătă descinderea Procuraturii azere la sediul redacţiei din Bakul a Europei Libere/Libertatea drept încă o încercare a autorităţilor locale de a elimina orice formă de pluralism în domeniul informaţiilor.

Johann Bihr, directorul secţiei pentru Europa de Est şi Asia Centrală din cadrul organizaţiei, a declarat că preşedintele azer Ilham Alyiev încearcă sistematic să închidă toate sursele independente de informaţii. „Este greu de descris în cuvinte cât de dură a devenit campania împotriva libertăţii presei”, a mai spus Bihr.

În raportul pe 2014 privind libertatea presei în lume, Reporteri fără frontiere a pus Azerbaidjanul pe locul 160 din 180 de ţări ale lumii analizate.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG