Linkuri accesibilitate

Departamentul de Stat îngrijorat de descinderea inopinată a Procuraturii azere în redacţia Europei Libere de la Baku


Departamentul de Stat american a declarat că Statele Unite sunt „îngrijorate” de relatările privind descinderea Procuraturii azere la sediul din Baku al redacţiei postului nostru de radio.O oficialitate a Departamentului de stat, care a ţinut să-şi păstreze anonimatul a declarat că „suntem îngrijoraţi de faptul că angajaţii postului de radio Europa Liberă/Libertatea au fost reţinuţi şi interogaţi în timp ce biroul era percheziţionat”.

Sediul redacţiei Europei Libere la Baku a fost sigilat după o descindere inopinată a Procuraturii azere. Aceasta susţine că anchetează statutul redacţiei azere ca entitate finanțată din străinătate.

Toţi angajaţii redacţiei, cu excepţia şefului de birou şi al avocatului companiei noastre, au fost trimişi acasă după ce iniţail fuseseră izolaţi într-o încăpere separată. Reprezentanţii Procuraturii au fost însoţiţi de poliţişti. A fost spart seiful redacţiei, în care se aflau actele oficiale, au fost confiscate echipament şi ştampilele oficiale.

Într-o primă reacţie, co-preşedintele posturilor de radio Europa Liberă/Libertatea, Nenad Pejic, a declarat că „percheziţia reprezintă o încălcare flagrantă a tuturor angajamentelor internaţionale asumate de Azerbaidjan. Ordinul este dat „de sus” ca represalii pentru relatările noastre… Nu este prima dată când administraţia azeră încearcă să ne închidă, dar vom continua să luptăm pentru dreptul azerilor la informaţie necenzurată şi vom relata în aşa fel încât să servim interesele publicului nostru”, se arată în primul comentariu oficial al conducerii posturilor de radio Europa Liberă/ Libertatea.

XS
SM
MD
LG