Linkuri accesibilitate

„Cu un pahar de vin de la tata și minunatul Louis Armstrong”


Jurnalul săptămînal al Olgăi Gherasim.

Născută la 7 aprilie 1994, în Glinjeni, Fălești. A absolvit Liceul „Nicolae Iorga” din Chișinău, iar în prezent este studentă în anul II la Facultatea de Psihologie, Universitatea Lumière din Lyon, Franța. Face voluntariat și speră să se întoarcă în Republica Moldova pentru a fi un bun psiholog.


Luni

Undeva prin a treia fază a somnului se aude alarma, iar pisoiul are grijă să îmi amintească că deja e dimineață și el vrea să pape. Odată ajunsă la bucătărie, am hotărît să pregătesc eu micul dejun, ținînd contul de faptul că Mihaela, sora mea, l-a pregătit întregul weeekend, în timp ce eu luptam cu răceala.

După amiază am făcut ordine, cumpărături, am fost la croitorie și tot așa. Ah, da. M-am întîlnit cu spiridușii Moșului pentru a-i ajuta să aleagă cadouri.

Am trecut pe la oficiul poștal. Eu încă nu am înțeles de ce la oficiul poștal se formează o coadă pentru toate ghișeele. De ce nu poate fi ordine pentru fiecare ghișeu în funcție de cerințele pe care le au oamenii? Atunci nu s-ar mai isca conflicte între ei și poate și lucrătorii de acolo vor fi mai amabili.

Seara a fost minunată. Demult vroiam să ajung la un concert al Chișinău Youth Orchestra și, în sfîrșit, am ajuns. Împreună cu Mihaela și alți doi prieteni ne-am delectat cu muzică extraordinară. Am fost cuprinsă de emoții pe care doar muzica bună ți le poate oferi.

Seara s-a încheiat cu un pahar de vin de la tata și minunatul Louis Armstrong.

Marți

„Olguțica, trezește-te! Lelea a făcut griș”. Da, în această dimineață aceasta a fost alarma mea. După multe încercări de a mă trezi, am ajuns la bucătarie, am apăsat butonul play și Sting a început să cînte, iar noi am luat micul dejun. Grișul a fost chiar foarte bun.

Lelea a plecat la serviciu, iar eu m-am apucat la sfîrșitul dimineții de Freud. „Trois essais sur la theorie sexuelle” este cartea în care Freud plasează termenul „sexual” în centrul tuturor activităților psihice a ființei umane, dar și cartea care a stîrnit multe controverse în anii 1900.

După amiază m-am văzut cu o fostă colegă de clasă și prietenă, împreună cu care am depănat amintiri, am povestit și am rîs cu poftă. Ne simțeam de parcă eram încă la liceu, dar timpul are grijă să îți aducă aminte că nu este chiar așa.
Anul acesta, m-am gîndit că un frumos cadou de Crăciun pentru o bună prietenă ar fi o invitație la un concert de colinde. Așă că seara am savurat colinde, iar post eveniment - discuții mult așteptate.

Miercuri

Miercuri a fost o zi tare plină.
Dimineața, în timp ce mă îndreptam spre bucătărie, mi-a atras atenția ceva neobișnuit. Bradul era pe o parte, jucăriile erau pe jos și am înțeles, Kisea, motanul, a ajuns totuși în vîrf. Deci, dimineața după micul dejun, Kisea a stat la balcon, iar eu am mai aranjat o dată pomul nostru de Crăciun, însoțită de muzică bună de sărbători.

După ce am terminat de așezat fundițele pe brad, am avut o misiune imposibilă de la început, care s-a dovedit a fi posibilă pînă la urmă. Misiunea de a pregăti răcituri pentru masa de Crăciun. Mie îmi place să gătesc, dar mai mult prăjiturele, muffins-uri, iar răciturile au fost o primă încercare. Desigur, cu consilierea Mihaelei și a mamei am reușit să duc la bun sfîrșit și parcă invitații noștri au zis că a fost gustos. Sper că nu doar din politețe.

Mai tîrziu a urmat ceea ce mie îmi place demult și foarte tare. Împachetatul cadourilor și aranjarea mesei. În timp ce ultima fundiță era prinsă de tacîmuri, am primit un mesaj de la sora mai mare, care anul acesta a plecat în vacanță de Crăciun. Chiar dacă ea împreună cu familia a fost plecată anul acesta, gândurile noastre au fost la ei și în loc de dor, în suflet s-a instalat armonie și gînduri frumoase.
Oaspeții s-au adunat, am povestit, am gustat din bunătățurile fiecăruia, am despachetat cadourile și am avut parte de o seară frumoasă. Motanul s-a bucurat și el deoarece avusese parte și el de un cadou.

Joi

A trecut Moș Crăciun! Da, noi am fost cuminți anul acesta. În sfîrșit cărțile mele poștale vor avea o cutie frumoasă în care să se păstreze peste ani și ani. Iar, cărțile lui Agatha Christie abia așteaptă să fie răsfoite.

După despachetatul cadourilor, am mai împachetat cîte ceva și m-am pornit cu colindatul. Mai întîi am trecut pe la o prietenă dragă, Daniela, care mă tot aștepta de cînd am venit. Și așa cum ea a fost cuminte, trebuia să merg să las cadoul de la Moș, dar și trebuia să mă încarc de energie pozitivă de la ea și familia ei pentru urmatoarea perioadă. Iar mai tîrziu, pe la o altă prietenă, Ana.

Mie întotdeauna mi-a plăcut să merg la ea, pentru că oricînd mă simt ca acasă. La ea acasă nu poți să nu mai vii dacă ai fost o dată și i-ai întilnit pe părinții ei. De Crăciun oamenii minunați sunt cel mai frumos cadou. Întotdeauna!

Vineri

Astăzi este ziua fratelui nostru. Badea, la mulți ani!!! Weekendul se anunță foarte frumos. Cu două aniversări și cîteva kilograme de dor adunate în timp, cu monopoly împreună cu nepoțelele, părinții, pomul de Crăciun și sper eu și cu zăpadă. Măcar pe la nord să ningă, dacă Chișinăul a rămas încă sub domnia toamnei.

Începutul serii a fost dedicat bagajului, cumpărăturilor și cadourilor. Dar, nu înainte de a reuși să transmit cărțuliile pe care le-a lăsat domnul Crăciun pentru copilașii de la orfelinat. Din păcate, anul acesta nu reușesc să ajung la ei pentru a petrece o zi plină de activități și mici bucurii, dar spiridușul Nicu, un prieten care le reușește pe toate va merge și va face ziua copiilor mai frumoasă. Pentru că nu trebuie să uităm de Crăciun să fim mai buni și nu doar... Bunătatea este în fiecare din noi, doar că are nevoie de un mic impuls.

Sărbători fericite tuturor și bucurați-vă de clipele frumoase alături de cei dragi!

XS
SM
MD
LG