Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis: la ce sunt buni consilierii


De ce l-a decorat președintele României pe un simpatizant al legionarilor.

Președinții români au încercat, cel puțin, în primă instanță să-și aleagă consilieri de primă mână, în așa fel încât aceștia să-i adauge plus-valoare șefului statului, dar în același timp să-l ferească pe cât posibil de erori. Klaus Iohannis încă nu și-a anunțat întreaga echipă.

Dintre cei nominalizați, purtătoarea de cuvânt Tatiana Niculescu are un trecut luminos; fostă ziarisă la deparamentul român al BBC și scriitoare cunoscută pentru temele sociale complicate pe care le-a abordat în romanele non-ficționale publicate în ultimii ani.

De asemenea George Scutaru, absolvent de istorie este la rândul lui fost ziarist la agenția de știri Mediafax, corespondent la Moscova, devenit ulterior parlamentar liberal specializat în probleme de securitate. Scutaru urmează să conducă departamentul pentru siguranță națională de la Cotroceni.

Andrei Muraru, doctor în istorie și fost președinte al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului se alfă de asemenea pe lista consilierilor prezidențiali ai noului președinte. Muraru a intrat într-un război de uzură, destul de incorect, cu fosta echipă de conducere de la Institutul pe care l-a condus între 2012 și 2014.

Cel mai controversat nume din șirul consilierilor noului președinte este Dan Mihalache. Câteva mii de români au semnat scrisoarea publică a intelectualilor de la Grupul pentru Dialog Social, în care aceștia îi cereau lui Iohannis să renunțe la Mihalache, care în cariera lui politică a avut accese grosiere, inclusiv împotriva parteneriatului strategic româno-american. Nu doar exprimările lui nefericite i se reproșează, ci și lipsa de loialitate față de cei pentru care a lucrat sau altfel spus traseismul, fiindcă a fost alături de lideri politici foarte diferiți în ultimii 15 ani (Teodor Meleșcanu, ApR; Adian Năstase, PSD; Crin Antonescu, PNL). În urma scrisorii publice, Klaus Iohannis ține să-i asigure pe semnatarii epistolei că „rămâne credincios promisiunilor și angajamentelor” pe care și le-a luat față de români, iar acest lucru „se va reflecta în toate deciziile” sale „inclusiv în privința echipei de consilieri”. În ciuda acestui răspuns tranșant, Klaus Iohannis l-a adus pe Dan Mihalache la Cotroceni într-una din cele mai sensibile funcții, cea de șef al cancelariei prezidențiale.

Cu toate că are în echipa de consilieri doi istorici, o fostă ziaristă și un om extrem de experimentat, cum este Dan Mihalache, Klaus Iohannis a făcut se pare o primă eroare, exact când intenția lui era să puncteze cu un gest simbolic.

În prima sa zi de lucru la Cotroceni, președintele Iohannis a dat și prima decorație, pentru Octav Bjoza, 76 de ani, șeful Asociației Foștilor Deținuți Politici din România. Bjoza, care a fost numit de premierul Victor Ponta acum două luni secretar de stal la Departamentul pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist are dincolo de o viață de erou și simpatii legionare pe care nu și le ascunde. În 1958 a fost condamnat la 15 ani închisoare pentru că făcea parte din Garda Tineretului Român din Brașov care avea ca scop, după cum povestește acum Octav Bjoza, „înlăturarea regimului democrat popular din țară pe cale violentă”.

A făcut în final 4 ani de temniță grea, iar în 2008 a devenit șeful asociației de profil. În toamna anului 2009 participă la comemorarea maritirilor legionari asasinați, potrivit unui videoclip în care spune totuși că „nu e legionar, nu a fost și e prea târziu să devină”, dar că spre norocul lui a fost educat de legionari în perioada detenției sale în închisorile comuniste.

XS
SM
MD
LG