Linkuri accesibilitate

Decizia parlamentului ucrainean de a adera la NATO - un gest pur simbolic


Manifestație în fața Radei supreme de la Kiev, 23 decembrie 2014.
Manifestație în fața Radei supreme de la Kiev, 23 decembrie 2014.

O țară nu poate deveni membru al NATO dacă are conflicte militare cu vecinii, sau dacă are părți din teritoriu ocupate.

Parlamentul de la Kiev a votat marți pentru abolirea statutului de țară neutră și nealiniată al Ucrainei și pregătirea ei pentru aderarea la NATO.

Decizia va rămâne însă, pentru moment, pur simbolică.

Neutralitatea, mai întâi:

In dreptul international, neutralitatea este un concept concret, care se bazeaza pe o conventie incheiata la Haga in 1907. Statele care se declara neutre si care sint recunoscute international ca atare se abtin de la a interveni in conflicte militare, chiar daca acestea au loc la granitele lor, sau, cum s-a intamplat cu Elvetia, de pilda, in ambele razboaie mondiale, unde razboiul a avut loc imprejurul teritoriului ei, la toate frontierele.

Neutralitatea nu implica, desigur, in niciun fel, absenta fortelor armate, ci presupune o ideologie politica in care o tara isi rezerva dreptul de a avea o armata in scopuri pur de aparare. Un stat neutru are o armata, insa militarii sai nu sint niciodata trimisi in strainatate, nici macar in scopuri umanitare.

In același timp, neutralitatea declarată nu este o garantie in fata amenintarilor externe. In al doilea razboi mondial, Germania a ocupat toate tarile europene care se declarasera neutre, cu exceptia Elvetiei si a Suediei, unde au intervenit considerente speciale.

Apoi, parlamentul de la Kiev a votat pentru aderarea la NATO. Ideea însă că Ucraina ar putea adera la NATO într-un viitor previzibil este, in realitate, total irealistã. In primul rând, este limpede că NATO nu dorește să coopteze Ucraina.

E limpede că dacă Ucraina ar fi membru NATO, ar beneficia atunci de protecția garantată de articolul 5, care spune că un atac asupra unuia din membri este un atac împotriva tuturor. Oricum, inainte de a deveni membru, Ucraina ar trebui să primească mai intâi un Membership Action Plan, Plan de Acțiuni în vederea aderării, iar aplicarea acelui plan ia mulți ani. Albania, care a aderat la NATO în 2009, odată cu Croația, a avut nevoie de 10 ani pentru punerea la punct a acelui plan. Odată lansat acest proces, asta ar împinge Rusia să facă tot ce îi stă în putință pentru a împiedica Ucraina să îndeplinească condițiile unei aderări la NATO.

Apoi, o țară nu poate deveni membru al NATO dacă are conflicte militare cu vecinii, sau dacă are părți din teritoriu ocupate, ceea ce este, de facto, cazul Ucrainei.

Apoi, câtă vreme Moscova va vedea NATO ca pe un inamic, o țară cu istoria Ucrainei nu poate să se alăture unei alianțe militare care a fost creată în perspectiva unei confruntări cu Rusia fără ca asta să nu creeze automat probleme.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG