Linkuri accesibilitate

Statele Unite și Cuba - pro și contra reluării relațiilor diplomatice


68% dintre cubanezii americani din sudul statului Florida se pronunță pentru restabilirea relațiilor, în condițiile în care în 2004 cifra era de 39%.

Anuntul presedintelui Obama ca Statele Unite vor relua relatiile cu Cuba stirneste reactii, aflate la poli opusi. Se manifesta consens in interiorul partidelor cel putin? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Nu …. si ilustrarea sint doi senatori republicani, Rand Paul din Kentucky si Marco Rubio din Florida, ambii posibili candidati la presedintie. In cicluri electorale trecute, Cuba era o tema la care de o parte si de alta a spectrului politic era indicat sa sprijini embargoul, o relicva a razboiului rece, justificata de mentinerea la putere a clanului Castro. Asta in special pentru ca Florida este un stat important electoral si acolo, numeroasa comunitate de cubanezi-americani era anti-Castro, nefiind dispusa sa faca concesii regimului de la Havana. In chestiunea cubaneza cei doi senatori au preluat acum initiativa dezbaterilor publice, mai ales ca la orizontul electoral pare sa apara Jeb Bush, fiu si frate de fosti presedinti si favoritul preliminariilor, cel putin deocamdata. Rubio – ai carui parinti sint de origine cubaneza – reprezinta optiunile unei mari parti a republicanilor. El a atacat imediat decizia presedintelui Obama, acuzindu-l pe seful executivului ca cedeaza in fata regimului Castro, fara sa fi obtinut in schimb concesii menite sa promoveze democratia si libertatea in Cuba.

Rubio a spus ca va face tot ce poate pentru a opri initiativa presedintelui de exemplu prin blocarea finantarii unei ambasade sau numirii unui ambasador. Rand Paul argumenteaza ca Statele Unite intretin relatii cu Vietnamul si China in ciuda faptului ca acestea au serioase probleme legate de drepturile omului, iar in replica Rubio arata ca aceste relatii nu au contribuit la mai multa libertate in cele doua tari.

Rubio a scris „Daca Paul vrea sa devina seful sprijinitorilor politicii externe a lui Obama, are dreptul sa o faca”. Paul il acuza pe Rubio de izolationism, o caracterizare de care el insusi incearca sa scape si care probabil nu i se potriveste senatorului de Florida. „Comunismul nu poate supravietui tentatiei capitalismului”- a spus Rand Paul, continuind „Haideti sa umplem piata cubaneza cu iPhones, IPads, masini americane si creativitate americana”. Dar in afara pozitionarilor politice se pare ca in comunitatea cubanezilor americani opiniile par acum mai impartite. Un recent sondaj da la iveala ca 68% dintre cubanezii americani din sudul statului Florida se pronunta pentru restabilirea relatiilor, in conditiile in care in 2004 cifra era de 39%.

XS
SM
MD
LG