Linkuri accesibilitate

Marea cu sarea promisă de politicieni înainte și după alegeri (Ziarul Național)


Voronin și președinția Moldovei (Adevărul).

În editorialul lui Silviu Tănase, publicat pe Timpul.md, autorul scrie că încă nu este clar când va fi investit noul guvern, și asta în timp ce trebuie rezolvate probleme grave: începând de la gaura de peste 10 miliarde de la BEM și terminând cu norii grei ce se abat asupra economiei Moldovei. În opinia sa, cei care au negociat cu patru ani în urmă „principiile și valorile” nu au cum să facă acum altceva decât ştiu să facă. Astfel, scrie Silviu Tănase, nimeni nu știe care va fi strategia viitoarei guvernări de eliminare a corupției și ce are de gând să facă pentru asigurarea unei competiții libere în economie. Societatea habar nu are cum intenționează cei pe care i-au ales să facă reforme în justiţie! Nu cred că asta îi preocupă și pe marii „învingători” ai scrutinului din 30 noiembrie, notează autorul. Cel mai probabil cu totul alte întrebări le chinuie mințile: „Filat sau Leancă?”, „guvern sau parlament?”, „vama sau fiscul?”, „interne sau finanţe?”. Aceiași oameni, aceleași năravuri., conchide Silviu Tănase.

Cum îl pun pro-europenii președinte pe Voronin, este titlul unui comentariu semnat de George Damian, apărut în Adevărul Moldova. În opinia autorului, Voronin şi-a calculat foarte bine calendarul politic. Momentul de criză anticipată este martie 2016 – atunci când trebuie ales un nou preşedinte al Republicii Moldova. Un eşec în alegerea preşedintelui va provoca alegeri parlamentare anticipate. Iar partidele pro-europene se tem de alegeri anticipate în condiţiile în care tocmai ce au primit un vot-ultimatum, scrie George Damian. După părerea sa, încă un an de guvernare – în condiţii economice din ce în ce mai dificile – va pune partidele pro-europene într-o poziţie absolut imposibilă în faţa electoratului. Astfel „Vladimir Voronin ştie foarte bine că trebuie doar să aibă răbdare şi preşedinţia Republicii Moldova îi va cădea în palmă ca un fruct copt – asta dacă nu cumva va fi propulsat în această funcţie tocmai de partidele pro-europene”.

Victor Ciobanu scrie în Ziarul Național că în timpul campaniei, politicienii ne-au promis marea și sarea, însă după alegeri, deja e altă situație. Aceştia, în opinia autorului, nu mai au nevoie de susținere şi calcă cu o insistență de invidiat pe aceleași greble! În loc de formarea cât mai urgentă a coaliției și a Guvernului, remarcă editorialistul, auzim că liberalii vor includerea în discuție a unui pachet întreg de legi referitor la administrația locală. Între timp, și comuniștii dau semne că sunt gata să pună umărul. La prosperarea țării, desigur. Iar comportamentul liberalilor le majorează șansele. Nici liberal-democrații nu-s mai buni, scrie autorul. Ezitarea lor te duce cu gândul la măgarul lui Buridan, care a murit de foame pentru că nu știa ce să aleagă. Democrații sunt previzibili ca oricând. Joacă la două capete ca să-și revendice mai multe funcții.

Astea fiind datele problemei, ajungi la concluzia tristă: „Degeaba afirma filosoful că nu intri a doua oară în aceeași apă. Intri!”, conchide Victor Ciobanu.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG