Linkuri accesibilitate

Jingle Bells - de sărbători pe ritmuri de jazz și blues


Un program special muzical cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Ca în fiecare an, Radio Europa Liberă vă propune un program muzical special, cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Astăzi pe ritmuri de jazz și blues, retro, cu o serie de cunoscuți interpreți americani, melodia pe o auziți deja în fundal, cu ritmul ei de Bolero și intitulată „Micul Toboșar”, avîndu-l ca solist pe un extrem de cunoscut și popular chitarist din Statele Unite, Kenny Burrell, născut în 1931.

Melodie standard al oricărei invocări muzicale a Crăciunului, „Jingle Bells”, nu poate, desigur, lipsi nici astăzi. V-o propun într-o foarte ritmată, într-o versiune, înregistrată în anii ’40, de un celebru pianist, compozitor și solist de jazz, Fatts Waller, născut în 1904.

Fatts Waller… Sărbători de iarnă, cu zăpadă sau nu, dar, de regulă, cu frig afară… O spune și dialogul a doi îndrăgostiți: „Baby, it’s cold ouside” – „Baby, e frig afară”, într-un popular standard semnate de Frank Loesser, din 1944, aici cu actrița și cîntăreața Pearl Mae Bayley, care a debutat pe Brodway în 1946, și trompetistul și solistul de jazz american Hot Lips Page.

…Atenție mare, deci, la frigul de afară… Și să aveți sărbători vesele, dansînd dacă aveți ocazie și „O Polka - Crăciun Fericit”, cum vă îndeamnă Dinah Shore, cîndva o populară, în Statele Unite, actriță, realizator radio, una din primele vedete ale televiziunii experimentate de NBC în anii 1937-40, și care a înregistrat, între alții, cu pianistul și dirijorul André Previn.

Continuăm cu un alt standard popular american, „I love the Winter Weather” (Îmi place vremea iarna), o versiune a celebrului clarinestist Benny Goodmann, cu orchestra sa și cu Peggy Lee.

Peggy Lee și Benny Goodmann. În centrul sărbătorilor satu, ca întotdeuna copiii și dorințele lor. O mică parodie, „All I want for Christmas” (Tot ce vreau de Crăciun), cu un trio cîndva și el foarte popular în America, The Mary Kaye Trio, al unei chitariste originară din Hawaii, denumită uneori, „Prima Doamnă a rock and roll-ului”.

Dacă nu ați înțeles, ce vrea fetița, ei bine, e vorba de cei doi.. dinți din față, să poată spune „Merry Christmas”...

Și o altă orchestră faimoasă în Statele Unite în anii ’40, de swing, Dick Robertson, care este și solist, într-o populară melodie: „Hai să ne întîlnim sub vîsc”, la fel ca anul trecut, înregistrată pentru prima oară de Decca în 1941.

Melodii, refrene, urări cu ocazia sărbătorilor de iarnă, pentru toți care serbează Crăciunul, Hannukah sau simplu, Anul Nou. „Cîntecul de Crăciun”, foarte nostalgic, urările lui Nat King Cole sînt aproape o „obligație” în această atmosferă de sărbătoare.

Urări de Crăciun din nou, și evocarea… sărutului sub vîsc, de data asta cu Charles Brown, un popular cîntăreț și pianist de blues și unul din hit-urile sale „Merry Christmas, Baby”.

Charles Brown, urmat de un alt faimos cîntăreț Johnny Otis și orchestra sa, promițînd marea cu sarea în ajunul Anului Nou.

Aici se încheie programul nostru muzical, Victor Eskenasy împreună cu redactorii și colaboratorii Serviciului nostru moldovenesc urîndu-vă tuturor… La mulți ani!

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG