Linkuri accesibilitate

Не валите с больной головы на здоровую


©Shutterstock.

Pe cine dau rușii vina pentru prăbușirea monedei lor naționale.

Economiștii spun că devalorizarea masivă a rublei rusești se datorează combinației dintre sancțiunile impuse de Occident Rusiei și căderea liberă a prețului la petrol. Mulți ruși însă caută anumite țări și anumiți oameni pe care să dea vina. Lucian Ștefănescu rezumă relatarea pregătită de serviciul central de știri al Europei Libere.

E un vechi proverb rusesc, Не валите с больной головы на здоровую, care spune literalmente „nu-ți pune problemele dintr-un cap bolnav într-unul sănătos”, adică nu da vina pe alții pentru necazurile tale.

Un sfat bun, dar probabil ignorat când Rusia, care se luptă cu o rublă în cădere liberă, se uită după cineva pe care să învinovățească pentru cea mai dură calamitate economică ce a lovit această țară în ultimii 16 ani.

Economiștii cu scaun la cap sugerează că o combinație între sancțiunile occidentale și prețurile joase la petrol pe plan mondial a contribuit la căderea precipitată a rublei rusești. Dar unele oficialități rusești și chiar ruși de rînd arată cu degetul spre niște țapi ispășitori mai convenabili:

1) Elvira Nabiullina - - Să fii șefa Băncii Centrale a Rusiei în acest moment pare a fi cea mai proastă slujbă din lume, mai ales când cel mai bun lucru pe care-l poți oferi sînt niște pilule amare. Nabiullina (care conduce Banca Centrală din 2013 și a aprobat în 16 decembrie decizia de a mări dobânda cheie de la 10,5 la 17 procente) a sugerat că devalorizarea rublei este un semn că Rusia „trebuie să învețe să trăiască într-o realitate nouă”.

Unii deputați din Duma de stat au cerut însă ca Nabiullina să vină în fața Parlamentului și să explice ceea ce peralmentarul comunist Nikolai Arefiev a numit „crima de stat” a ridicării dobânzii. Într-o lovitură în mod particular urîtă, trolii ruși au profitat de ocazie pentru a reaminti twittersferei că Nabiulloina nu e rusoaică, ci e de etnie tătară.

2) Occidentul - - Întotdeauna un vinovat de serviciu, și în cazul ăsta parțial vinovat de-adevăratelea, dat fiind efectul sancțiunilor pe care Vestul le-a impus Rusiei pentru intervenția ei în Ucraina. Un locuitor al Moscovei a spus agenției Reuter că criza rublei „arată că americanii vor să-l dea jos pe președintele nostru”. Alții au spus Europei Libere că Uniunea Europeană. Ucraina, și bineînțeles „idioții de americani ” sînt de vină.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a pus și el vina pe Occident, dar a nu a recunoscut că e vorba de sancțiuni. „Nu sancțiunile, ci mai degrabă păguboasa noastră dependență financiară și tehnologică de Occident a devenit cauza vulnerabilității noastre, a scris Rogozin pe Twitter. El a adăugat că „politica de a ne construi propriul nostru sistem financiar, înlocuirea importurilor și dezvoltarea industriei naționale sînt absolut corecte.”

3) Speculanții de valută - - În discurul său despre starea națiunii din 4 decembrie, președintele rus Vladimir Putin a pus vina pentru căderea rublei pe „așa-numiții speculanți” (în 4 decembrie, rubla era la un nivel relativ sănătos de 54,4 ruble la un dolar american). Putin a cerut Băncii Centrale și Guvernului să ia „măsuri aspre și coordonate” împotriva speculanților.

Șefa Băncii Centrale Elvira Nabiullina însă a afirmat că actuala legislație rusă este suficientă pentru a preveni manipularea pieței. Ea a mai spus că insituția pe care o conudce anchetează acum doar un singur asemenea caz.

Între timp, mulți dintre rușii de rînd au intrat în panică și cumpără dolari, euro și chiar hrivne ucrainene, ceea ce l-a făcut pe unul din cosilierii lui Putin să pună vina pentru actuala turbulență pe „emoții și o dispoziție speculativă”.

4) Rosfneft - - E doar o chestiune de timp pînă când cercul apropiat al lui Putin va începe să se sfădească. Prima lovitură as venit de fapt, când fostul ministru de finanțe Aleksei Kudrin a scris pe Twitter că actuala depreciere a rublei a fost exacerbată de un misterios tîrg de milioane de ruble dintre Banca Centrală și firma Rosneft încheiat luna trecută.

Kudrin a spus că acest acord, asemuit de unii critici cu salvarea de către Banca Centrală a companiei Rosfnet, vine în cel mai nepotrivit moment. Șeful Rosfneft și aliat al lui Putin Igor Secin a respins orice legătură între chestiunea bondurilor și căderea rublei, acuzîndu-i pe critici de provocare.

5) Dmitri Medvedev - - Premierii, în special cei ghinioniști, sînt cei mai potriviți țapi ispășitori pe timp de criză. Se zvonește deja că Medvedev ar urma să fie înlocuit cu nimeni altul decît Kudrin însuși.

XS
SM
MD
LG