Linkuri accesibilitate

Trebuie să le mulțumim lui Rogozin și lui Onișenko că ne-au închis piața rusească (Corina Gaibu/Agora)


Oamenii de afaceri vor domina viitorul Parlament (Victor Moşneag/Ziarul de Gardă).

Experta de la IDIS Viitorul, Corina Gaibu, este prezentă pe portalul Agora cu o comparaţie între actuala depreciere a rublei rusești în raport cu dolarul american și moneda europeană, şi situaţia trăită la căderea URSS. Avem mare noroc și trebuie să le mulțumim lui Rogozin și lui Onișenko că ne-au închis piața rusească, afirmă, însă, experta, pentru că avem mai multe exporturi pe piața europeană, de aceea deprecierea rublei rusești va avea efecte mult mai lejere asupra economiei naționale. Corina Gaibu face şi o estimare despre numărul de moldoveni care vor trebui să se întoarcă din Rusia - după părerea ei, 20-30% vor fi aduse acasă de declinul rublei ruseşti.

Impactul deprecierii rublei ruseşti asupra economiei moldoveneşti este analizat într-un studiu al Centrului Expert-Grup semnat de economistul Adrian Lupuşor. „Impactul prin intermediul remitențelor va fi probabil cel mai important. Anticipăm o reducere cu 20 sută a volumului de remitențe din Federația Rusă, ceea ce, pe termen scurt, este echivalent cu reducerea cu circa 12 la sută a influxului total de remitențe”, susţine autorul. Adrian Lupuşor mai notează că impactul prin intermediul exporturilor va fi unul minimal, deoarece exporturile moldovenești spre Rusia deja au sucombat urmare a embargoului comercial instituit de Moscova. O altă previziune a economistului ar fi că pentru a face față cererii în creștere pentru produse alimentare, Moscova ar putea chiar să renunțe la embargo. „Scenariul este posibil, dar de mică probabilitate și nu este luat în calcul în simulări”, adaugă economistul.

De jumătate de an, lumea așteaptă ca Ministerul Finanțelor și Guvernul să publice proiectul bugetului public național pentru anul 2015, constată, în MoldStreet, Ion Preaşca. Au existat chiar și scenarii că acesta ar fi fost ținut în secret în mod special până după alegeri. Un an în urmă pentru această lipsă de transparență, reprezentanţii Consiliului Naţional pentru Participare au acţionat Guvernul în judecată. Curios este că principalele prevederi ale acestui document au fost totuși publicate de Ministerul Finanțelor pe pagina web, doar că instituția nu a dorit ca acestea să fie aduse la cunoștința publicului, notează autorul. Ion Preaşca mai susţine că din iulie 2014, când principalii indicatori ai bugetului au fost aprobați de Comitetul Interministerial pentru Planificare Strategică, situaţia în unele domenii ale economiei s-a schimbat radical. „Presupunem că deja unele cifre vor fi revizuite radical”, scrie jurnalistul.

Portalul Noi.md o citează pe Alexandra Can, președinta Asociației Patronale din Industria Ușoară, cu o constatare pe contrasens cu toate celelalte despre efectele negative ale deprecierii leului. Agenții economici care exportă producția proprie beneficiază din plin, spune antreprenoarea, iar menținerea artificială a cursului leului de până acum le împiedica creșterea. „Industria ușoară a căpătat un stimul serios pentru dezvoltare. Nu trebuie să ne temem de deprecierea leului, ci trebuie folosită rațional această pîrghie pentru sporirea exportului și micșorarea importului. Noi ne transformăm într-o societate de consum, fapt ce nu este benefic nicăieri în lume”, a mai menționat Alexandra Can.

Oamenii de afaceri vor domina viitorul Parlament. Constatarea este formulată „Ziarul de Gardă”. Autorul ei, Victor Moşneag, a stabilit că practic fiecare al doilea deputat este implicat, direct sau prin intermediul soțiilor, copiilor, nepoților sau off-shore-urilor, în afaceri. Jurnalistul a publicat detalii despre afacerile liberal-democraţilor Vladimir Filat şi Valeriu Streleţ sau comuniştilor Vladimir Voronin şi Artur Reşetnicov.

E posibil ca, după ce acum 5 ani, partidele care au venit la putere cu sloganul electoral „Moldova fără Voronin, Moldova fără comuniști”, să renunțe la el și să se ia la braț cu comuniștii? Se întreabă Petru Grozavu în editorialul său publicat în „Ziarul de Gardă”. Este foarte greu să treci, în acest caz, peste 7 Aprilie 2009, scrie autorul. Cât despre Vladimir Voronin, acesta nu prea ar avea de ales, la părerea autorului. Ultimii patru ani în opoziție i-au distrus partidul și l-au măcinat mai mult decât opt ani la președinție, iar alegerile din 30 noiembrie l-au descurajat total. „În plus, Voronin a înțeles că dacă au ajuns americanii în Ucraina, toate bălăcelile de-a Uniunea Euroasiatică sunt pierdere de timp”, notează Petru Grozavu.

Victor Ciobanu scrie, între altele, în editorialul său publicat în „Ziarul Naţional” că „Rusia este mai degrabă o afacere de export al resurselor energetice, decât o economie”. „În pofida faptului că a acumulat în ultimii ani peste un trilion (!) de dolari din vânzarea petrolului și a gazului, Rusia așa și n-a reușit să construiască o economie funcțională. Dependența totală de exportul resurselor energetice combinată cu gestionarea prin metode administrative a economiei i-a jucat festa. Verticala puterii, construită cu atâta insistență de Putin, încă mai funcționează pe plan politic. Pe plan economic s-a dovedit total ineficientă. Economia nu iartă imixtiuni administrative diletante”, notează autorul. După părerea editorialistului, „Rusia are două ieșiri din situație – fie se închide definitiv de lumea exterioară și construiește o economie de mobilizare, fie revine în lumea normală”.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG