Linkuri accesibilitate

Activitatea tinerilor din platforma unionistă Acțiunea 2012 și-a atins scopul, de vreme ce a deranjat atât de mult la Chișinău (Adevărul)


Președintele care iese din scenă [Traian Băsescu] a fost întotdeauna „răul mai mic” (România liberă)

Un articol semnat Marius Diaconescu pe blogurile „Adevărul” notează că presa din România tace asupra unui incident de la granița cu Republica Moldova. George Simion, activistul platformei unioniste Acțiunea 2012 a fost dat jos din autocarul în care călătorea spre Republica Moldova. I s-a spus că are interdicție de intrare în țară, fără să primească vreo explicație. Doar una neoficială: că ar fi supărat pe cineva „de sus”. Presa din România tace, iar Marius Diaconescu se întreabă dacă și presa din Ungaria ar fi tăcut, în caz că unui activist maghiar i s-a fi interzis să intre în România. Nicidecum. ”Marea majoritate a românilor sar în sus când e vorba de Transilvania şi, cel mult, mai scot un rânjet când e vorba de Basarabia. Vorba românului: frate, frate, dar brânza e pe bani!” (am citat). Bloggerul publicat de „Adevărul” trage concluzia că activitatea tinerilor din platforma unionistă Acțiunea 2012 și-a atins scopul, de vreme ce a deranjat atât de mult la Chișinău. Și nu numai. Diaconescu observă că atunci când George Simion a semnalat incidentul pe blog, a răsărit o ceată mare de forumiști indignați, care au făcut una cu pământul activitatea organizației: cum că ar fi infiltrată cu „teroriştii de la ANTIFA”. E vorba de „postaci” la comandă, spune autorul articolului.

Editorialistul zilei la „România liberă”, Gabriel Bejan, consideră deplasată inițiativa care circulă pe rețelele de socializare: să se organizeze un miting de mulțumire pentru președintele în exercițiu, Traian Băsescu, duminică 21 decembrie, în ziua în care îi predă mandatul lui Klaus Iohannis. 21 decembrie este însă și ziua în care se împlinesc 25 de ani de la revoluția din 1989. Coincidența i se pare stridentă comentatorului. N-ar fi cazul se se aducă mulțumiri niciunui politician în această zi. Tot ce s-a realizat în acești ani, inclusiv alegerea și realegerea, ba chiar și păstrarea pe funcție a lui Traian Băsescu atunci când a fost suspendat reprezintă meritul poporului român. Românii au știut mereu să redreseze direcția evenimentelor. „Traian Băsescu nu ar fi existat ca om politic dacă mulţi dintre oamenii din această ţară nu ar fi văzut în el o contragreutate la mafia pesedistă şi o şansă ca România să poată ajunge, la un moment dat, un stat de drept veritabil”, scrie Gabriel Bejan. Președintele care iese din scenă a fost întotdeauna „răul mai mic”, ”adică acel preşedinte care poate face mai mult bine decât rău. În nici un caz, Traian Băsescu nu a fost preşedintele ideal. Iar multe dintre greşelile sale au fost plătite, din greu, de oamenii din această ţară”.

Mai mulți comentatori discută despre scrisoarea prin care premierul social-democrat Victor Ponta se hotărăște să renunțe la titlul de doctor în științe juridice. Încă de acum doi ani, două comisii academice au stabilit că teza sa de doctorat conține 115 pagini copiate din alți autori, fără a se indica sursa, deci este plagiată. Profesorul Marian Popescu scrie în „Adevărul” că e mult prea târziu. Și nu e clar: ”ce facem cu acest gest? (...) Nu e o recunoaştere a greşelii, dar e începutul asumării ei”. Asumare a ce? Pentru că nicăieri în scrisoare nu apare cuvântul plagiat. Iar dacă, scrie Marian Popescu, Victor Ponta ”nu şi-a recunoscut greşeala, de ce şi-o asumă şi “renunţă” la titlu”?

Și Cristian Tudor Popescu, în „Gândul”, și Florin Iaru, în „Adevărul”, se gândesc ce bine ar fi fost dacă și alți deținători de titluri de doctor pe lucrări plagiate ar renunța dintr-o dată la ele. C.T. Popescu merge chiar mai departe: Ponta să renunțe și la poziția de premier, și la cea de șef de partid. Sa rămână simplu procuror, că tot n-a fost de-adevăratelea.

XS
SM
MD
LG