Linkuri accesibilitate

Societatea civilă cere partidelor pro-europene să negocieze mai repede o nouă coaliţie de guvernare


Între timp, socialiștii cheamă PCRM la o opoziție unită.

Liderul socialiștilor, Igor Dodon a anunțat că propune foștilor colegi comuniști să formeze o opoziție unită și să nu colaboreze cu o viitoare guvernare pro-europeană. Dodon a adresat acest îndemn comuniștilor, la câteva zile după ce aceștia au decis să coopereze cu partidele proeuropene dacă acestea le oferă câteva instituții cheie de control asupra guvernării. Partidele nu sunt singurele care discută în public sau în spatele ușilor închise despre formarea noii puteri. Au primit marți un nou îndemn din partea societății civile.

Solicitat de Europa Liberă, unul din fruntaşii PCRM, Artur Reşetnicov, a evitat să spună dacă comuniştii ar putea accepta sau nu propunerea liderului socialiştilor Igor Dodon de a face un front comun în Parlament:

„Nu ştiu. Trebuie să precizăm în legătură cu ce este acest apel al socialiştilor, or noi încă sâmbătă la plenară am decis să examinăm posibilitatea consultărilor cu toate partidele parlamentare. Noi nu am evidenţiat unul sau două partide.”

Îndemnul socialiştilor vine după ce PCRM a lăsat să se înţeleagă că ar putea coopera cu partidele pro-europene, care negociază acum formarea unei noi coaliţii de guvernare, dacă acestea le oferă câteva instituţii cheie de control cum ar fi Curtea de Conturi, CCA şi CEC. Deocamdată, liberalii sunt singurii care au anunţat o poziţie fermă faţă de această ofertă a comuniştilor, respingând-o fără echivoc.

În opinia directorul executiv al IPP, Arcadie Barbăroşie, admiterea PCRM-ului, într-o formă sau alta, în arcul guvernării ar aduce coeziune în societate. Pretenţia comuniştilor de a prelua controlul mai multor instituții cheie ar fi însă inacceptabilă susţine Arcadie Barbăroşie:

„Cred că în primul rând, trebuie negociate nişte comisii parlamentare conducerea cărora ar trebui încredinţată opoziţiei comuniste. Iar agenţiile, instituţiile care conform unei decizii a Curţii Constituţionale nu sunt politice ele nu trebuie politizate. Nu poţi ceda procuratura opoziţiei. Procuratura trebuie să fie independentă, la fel şi Curtea de Conturi, CCA, CNA, CNI. Deocamdată aceste instituţii sunt controlate politic. Trebuie să rupem acest cerc vicios.”

Arcadie Barbăroşie împreună cu alţi câţiva reprezentanţi ai societăţii civile au lansat marți un apel în care au îndemnat partidele pro-europene, între altele, să negocieze mai accelerat şi mai transparent formarea unei noi coaliţii de guvernare, să consulte şi să implice în negocieri experţii din societatea civilă, dar şi să nu-şi partajeze instituţiile din justiţie.

Într-o reacţie la acest apel democratul Dumitru Diacov a sugerat că participarea societăţii civile în procesul de negocieri ar fi prematură în acest moment. Diacov i-a reproşat uneia din formaţiunile participante la tratative, fără a-i da numele, că ar încerca forţat să atragă de partea sa societatea civilă.

Şi liberal-democratul Valeriu Streleţ, citat în presa de la Chişinău, şi-a exprimat nemulţumirea că una din componente nu respectă confidenţialitatea tratativelor stabilită anterior de comun acord. Motiv din care la nouă runda de tratative cu uşile închise programată pentru marți va fi revizuită formula de comunicare cu presa şi societatea civilă a anunţat Streleţ.

Detalii despre procesul de negocieri sunt dezvăluite în ultima vreme aproape exclusiv de fruntașii PL. Bunăoară, luni, în cadrul unei emisiuni televizate liberalul Dorin Chirtoacă a spus că deocamdată nu s-ar fi ajuns la partajarea funcţiilor, însă PLDM pretinde la funcţia de premier, PD la cea de spekear, prin urmare, PL-ului ar urma să-i revină preşedinţia.

Chirtoacă a mai menţionat că una din cele câteva zeci de propuneri a liberalilor este ca în acordul de constituire a coaliţiei de guvernare să fie stipulată şi crearea unei majorităţi pro-europene în Consiliul Municipal Chişinău.

Alte condiţii a liberalilor sugerate de Mihai Ghimpu într-un interviu pentru ziarul „Timpul” ar fi excluderea unei coaliţii largi cu implicarea PCRM, dar şi schimbarea procedurii de alegere a şefului statului prin micşorarea numărului de voturi necesare şi nu prin vot direct cum insistă PLDM lui Filat.

Ghimpu a menţionat că dacă condiţiile nu vor fi satisfăcute PL s-ar putea retrage în opoziţie.

Previous Next

XS
SM
MD
LG