Linkuri accesibilitate

Marina Lecarţeva: „E un loc simbolic pentru noi. Pe timpuri, clădirea Teatrului rus Anton Cehov adăpostea sediul sinagogii corale din Chişinău.”

La Chișinău, a fost aprinsă marți prima lumânare de sărbătoarea evreiască Hanuka. Pentru al doilea an la rând, ceremonia a avut loc într-o locație centrală, deși n-a mai revenit în punctul cel mai central unde, în 2009, participanții fuseseră atacați de o grupare ortodoxă. La festivitate au luat parte mai mulți ambasadori, dar pentru prima dată în ultimii ani nu a fost văzut nici un politician.

De astăzi, timp de opt zile, evreii din întreaga lume vor aprinde cîte o lumânare la candelabrul tradiţional, numit Menorah. De Hanuka, cunoscută și ca „Sărbătoarea Luminii”, la Chişinău, într-o zonă centrală a oraşului, mai exact în scuarul teatrului rus Anton Cehov, a fost instalat un sfeşnic de câţiva metri. Pentru aprinderea primei lumânări aici s-au adunat câteva sute de reprezentanţi ai comunităţii evreieşti. Directoarea comunităţii, Marina Lecarţeva, spune că acest loc are o semnificaţie aparte pentru evreii din Republica Moldova:

Marina Lecarţeva
Marina Lecarţeva

„E un loc simbolic pentru noi. Pe timpuri, clădirea Teatrului rus Anton Cehov adăpostea sediul sinagogii corale din Chişinău, una dintre cele mai frumoase clădiri din oraş. Sincer vă spun, ne-a luat mai mulţi ani să convingem autorităţile că avem dreptul şi posibilitatea să marcăm sărbătorile noastre în acest loc important. De altfel, comunitatea evreiască din Republica Moldova şi-a asumat toate cheltuielile pentru organizarea acestei sărbători.”

La evenimentul de astăzi au participat ambasadorii mai multor ţări europene. În discursul său, ambasadorul Ungariei, Matyas Szilagyi, nu a trecut cu vederea incidentul din 2009, atunci când Menorah evreiască instalată în Grădina publică fusese demontată de un grup de creştini ortodocşi. Matyas Szilagyi a salutat montarea candelabrului Menorah în faţa Teatrului Anton Cehov:

Prima lumînare de Hanukkah la Chișinău
Prima lumînare de Hanukkah la Chișinău

„A venit timpul când comunitatea evreiască în linişte şi demnitate poate marca şi la Chişinău sărbătorile religioase şi să-şi dezvolte tradiţiile naţionale. La baza comunităţii evreieşti stă răbdarea şi respectul pentru diferite culturi. [...] Ungaria, în calitate de partener al Republicii Moldova, în continuare o va susţine în aspiraţiile sale europene, iar acestea presupun inclusiv respectarea drepturilor comunităţii evreieşti, astfel încât fiecare membru al acestei comunităţi să poată menţine identitatea religioasă şi culturală.”

După incidentul din 2009, comunitatea evreiască a sărbătorit Hanukkah la adăpost, aprinzând Menorah pe teritoriul unui centru cultural. Anul trecut a fost pentru prima dată când reprezentanţii comunităţii au îndrăznit să instaleze, din nou candelabrul în văzul lumii.

XS
SM
MD
LG