Linkuri accesibilitate

Regizorul de film Andrei Zviaghințev despre adevăratul patriotism și despre normele democratice.

Filmul Leviatan al regizorului Andrei Zviaghințev a intrat în programul competiției de bază a festivalului de film de la Cannes și va reprezintă Rusia la premiul Oscar.

Ministrul Culturii de la Moscova, Vladimir Medinski, a declarat că organizatorul festivalului Artdocfest, Vitalii Manskii, nu va primi niciun fel de bani de la stat. În replică la această declarație Andrei Zviaghințev a înregistrat un apel video.

Zviaghințev este convins că „atunci când un funcționar declară că un anumit artist nu va primi finanțare din cauza viziunilor sale politice și a poziției pe care a adoptat-o, astfel de declarații vin în contradicție cu toate normele comunității democratice”. „Dacă o astfel de strategie va fi pusă în aplicare, vom asista la o restaurare de facto a Uniunii Sovietice”, subliniază regizorul.

Potrivit lui Zviaghințev, decizia de a acorda finanțare filmului Leviatan, care nu corespunde conceptului de patriotism așa cum îl înțelege Medinski, a fost adoptată în mod colegial de un număr mare de experți după ce aceștia au făcut cunoștință cu proiectul și au citit scenariul. Statul a participat la realizarea acestui film cu 30-35 la sută din fonduri.

Zviaghințev consideră că noua sa producție este un film „cu o doză maximă de patriotism”. Dar, potrivit lui, concepțiile sale cu privire la ceea ce însemnă „patriotism” sunt diferite de cele ale ministrului culturii.

Regizorul a declarat că „filmul său este realizat în același spirit în care sunt făcute textele scrise de Saltîkov-Scendrin, Dostoievski și de alți patrioți adevărați”.

XS
SM
MD
LG