Linkuri accesibilitate

Igor Munteanu: „sigur, simplu și comod”


Interviul dimineții cu directorul Departamentului sisteme de plăți al BNM despre campania în favoarea utilizării cardurilor bancare.

O campanie de şase luni de promovare a plăţilor fără numerar, adică cu cardul, a lansat Banca Naţională a Moldovei în parteneriat cu Fondul European pentru Europa de Sud-Est. De ce e nevoie de aşa ceva şi ce se urmăreşte, l-am întrebat astăzi pe Igor Munteanu, directorul departamentului sisteme de plati al BNM.

Europa Liberă: Primul card bancar, VISA Classic, a apărut în Moldova la 5 iunie 1997. Acum sunt un milion trei sute de mii, dar în suma operaţiunilor, tranzacțiilor bancare doar 19,8% sunt realizate în scop de plaţi; restul sunt extrageri de mijloace băneşti din bancomate. Este Moldova prin aceste statistici un caz special la nivel mondial, regional, dle Munteanu?

Igor Munteanu: „Eu cred că nu este ceva special. Este un proces de tranziție, inclusiv în acest domeniu, și deja și statisticile care le-ați enunțat arată că există dezvoltare pentru că, de fapt, câțiva ani în urmă erau mult mai proaste. Avem și aici o evoluție pozitivă, dar evident că trebuie să muncim mai departe pentru a ajunge din urmă țările dezvoltate și pentru a avea o pondere mult mai mare a plăților fără numerar.”

Europa Liberă: Totuși care ar fi motivele acestui procent încă mic? De ce cetățenii moldoveni preferă să utilizeze acest instrument de plată progresist mai degrabă, așa, ca un depozit bancar decât ca un „buzunar de bani” din care să facă plăți?

Igor Munteanu: „De fapt, scopul acestei campanii, care a fost lansată ieri, este de a explica avantajele utilizării cardului de plată. Posibil nu se cunosc toate avantajele și, respectiv, este necesar să explicăm mult mai bine cetățenilor noștri care sunt avantajele utilizării acestui instrument modern de plată și nu numai, ci și a altor instrumente de plată fără numerar.”

Europa Liberă: Și care ar fi avantajele? Se crede că este unul din cel mai sigur mijloace prin care se pot efectua plăți și tranzacții bancare. De ce?

Igor Munteanu: „Eu aș vrea să reiterez sloganul campaniei - sigur, simplu și comod și să comentez la fiecare cuvânt în parte. Dacă vorbim de simplitate este evident că pentru a face o plată cu cardul, în mediul fizic sau în mediul virtual, elementar trebuie de cunoscut codurile speciale și, de exemplu, în mediul virtual de cunoscut și de introdus datele cardului.

Dacă e să vorbim de siguranță - sistemele de plăți internaționale VISA și MasterCard sub egida cărora emit carduri și băncile noastre investesc sume foarte mari pentru a spori permanent siguranța și dacă deținătorii respectă reguli simple pe care băncile sunt obligate să le aducă la cunoștință, practic nu există riscuri de fraudă.

Și comoditatea - este foarte comod să nu porți bani cash și să faci plata cu cardul, dar și mai comod e să faci plăți la distanță, de exemplu, să nu vii în oficiul bancar pentru anumite plăți, dar să o faci direct de acasă.”

Europa Liberă: Dar care ar fi cele mai simple măsuri de siguranță pe care le poate lua orice deținător de card?

Igor Munteanu: „În primul rând dacă vorbim de utilizarea cardului în mediul fizic, niciodată pin-ul nu trebuie să fie purtat împreună cu cardul în portofel. Când faci o plată la restaurant, niciodată nu trebuie să dai cardul pentru a achita și să nu vezi ce se petrece cu el. Folosindu-mă de ocazie vreau să anunț că noi am lansat o pagină web, www.faranumerar.md, dedicată inclusiv aspectelor ce vizează securitatea și sunt foarte bine expuse acolo și încurajăm cetățenii să se documenteze, să consulte această pagină.”

Europa Liberă: E o problemă de mentalitate mai mult totuşi la mijloc, cum apreciați Dvs. sau vorbim totuși încă de o infrastructură prea slabă – lipsa post-terminalelor, costuri înalte pentru astfel de servicii? Ce ați pune pe primul loc când vorbim despre faptul că moldovenii nu prea încă folosesc acest instrument foarte popular și util care ușurează viața fiecărui om în lumea modernă?

Igor Munteanu: „Dacă e să vorbim despre motivele de infrastructură sau tehnice, din câte cunoașteți s-a muncit mult în acest sens, cel puțin în localitățile urbane deja există posibilități de a face plăți prin carduri. Muncim în continuare pentru a asigura aceste posibilități în localități rurale.

Posibil ați auzit că Poșta Moldovei are un potențial acum, a primit și licența de la Banca Națională, lucrează acum cu grupul din Franța, cel mai mare operator poștal din Europa și unul cel mai mare din lume și, respectiv, avem speranțe că pe la anul vor începe un proiect special.

Dacă e să vorbim în special despre motivele tehnice, noi permanent monitorizăm aceste aspecte, una din nemulțumiri era viteza de procesare, am muncit mult cu băncile, viteza s-a redus esențial. Mai mult de atât, deja câteva bănci au început să emită cele mai moderne carduri din punct de vedere al procesării, carduri care asigură plata instantaneu. Eu cred că acum într-adevăr trebuie să lucrăm, să eliminăm un impediment mai mult la nivel de mentalitate. Și în acest sens a fost lansată această campanie.”

Europa Liberă: Oamenii încă se uită cu neîncredere totuşi?

Igor Munteanu: „Da. Şi nu se cunosc uneori nici chiar chestiuni elementare. Noi, făcând niște sondaje, am văzut că oamenii nu cunosc, de exemplu, că atunci când fac plăți cu cardul, nu achită niciun comision suplimentar. Când faci plata prin card la comerciant nimic suplimentar nu se percepe. Vizavi de siguranță aș menționa câteva aspecte: dacă oamenii respectă regulile simple, totul este sigur și nu există probleme. Oricum, este o evoluție pozitivă și cifra aceea care ați prezentat-o Dvs,. era mult mai mică câțiva ani în urmă. Trebuie să muncim mai mult, într-o perioadă medie și lungă de timp sperăm că se va schimba în mai bine, va fi mult mai bine și la anul.”

Europa Liberă: Ziceați că la momentul plății nu există niciun comision. Există totuși costuri pentru aceste servicii și care ar fi ele?

Igor Munteanu: „Costurile sunt în funcție de bancă. În cadrul proiectelor de salarizare, în majoritatea cazurilor tarifele pentru cardurile emise sunt diferite. Este o competiție destul de acerbă și băncile vin cu propuneri comerciale interesante pentru a atrage întreprinderile și a presta niște servicii destul de avantajoase din punct de vedere al costurilor. Deci, este o competiție. Eu cred că costurile sunt destul de raționale, nu există probleme majore în acest sens.”

Europa Liberă: Revenind la campanie, cum poate o astfel de acțiune destul de îndelungată - șase luni - cum poate schimba lucrurile? Prin ce măsuri intenţionaţi să încurajaţi cetăţenii să meargă la magazin cu cardul, nu cu portofelul?

Igor Munteanu: „În primul rând, nu dorim să limităm efectuarea acestor plăți doar la magazine. Noi sperăm că este un potențial foarte mare și pentru plățile la distanță. Și dacă vorbim nu doar de card, dar și de așa instrumente ca plăți programate și debitare, dar ca să nu vorbim într-un limbaj prea sofisticat, haideți să revenim un pic la această campanie.

Această campania este promovată de către Banca Națională a Moldovei împreună cu Fondul European din Europa de Sud-Est, cum ați menționat Dvs., şi va dura o jumătate de an. Este o campanie națională și ne propunem să utilizăm absolut toate posibilitățile mediatice: emisiuni la tv, radio, spoturi, audio, video, inclusiv rețele socializare, interviuri cu profesioniști, o pagină web dedicată care am menționat-o și sperăm că în această jumătate de an deja să fie schimbări vizibile la nivel de înțelegerea avantajelor.”

Europa Liberă: La ce cifră vă orientați să fie atinsă? De exemplu, am văzut că în anumite state 92% din numărul total de tranzacții se fac cu cardul.

Igor Munteanu: „Când vorbim de campanie de informare este greu să te orientezi la careva cifre. Ceea ce vrem să facem noi și am înțeles că este o necesitate - de a informa. Deoarece toate campaniile de până acum erau înguste, segmentate; de exemplu, când vorbim despre o bancă comercială este foarte ok, dar este de un nivel mai mic, noi am conștientizat că este necesitate de această campanie largă națională. Este greu să estimezi ceva, posibil efectele nu vor veni imediat, dar cu siguranță că în timp vor fi schimbări.”

Europa Liberă: Vorbind de avantaje, nu putem să trecem cu vederea şi dezavantajele. Acestea care ar fi şi cum pot fi minimalizate?

Igor Munteanu: „Dezavantajele sunt legate doar de siguranță. Persoana trebuie să fie foarte atentă cu respectarea acestor reguli care sunt aduse la cunoștință de către bancă. Din câte am observat, cu regret, cetățenii noștri nu tot timpul sunt atenți și nu respectă ceea ce li se comunică vizavi de siguranța utilizării cardului.”

Europa Liberă: Am văzut, de exemplu, persoane care, atunci când formează pin-ul la bancomat, țin mâna ca un fel de barieră ca nu cumva să fie filmat. E un motiv acesta de îngrijorare când te afli nemijlocit la terminal?

Igor Munteanu: „Eu l-aș numi nu un motiv de îngrijorare, ci o regulă care urmează a fi respectată. Cu o maximă discreție ar trebui format acest pin. Inclusiv chiar și la comercianți. Eu personal și acolo acopăr cu mâna ca nimeni să nu vadă pin-ul care îl introduc. Sunt reguli destul de simple, nu sunt atât de complicate și nu trebuie să fie creată panică. Absolut oriunde se folosesc aceste reguli și dacă se folosesc, riscurile sunt diminuate practic la zero.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:25 0:00
Link direct

XS
SM
MD
LG