Linkuri accesibilitate

Cum văd moldovenii obișnuiți ajutorul oferit R. Moldova de Uniunea Europeană?


Atelier de croitorie deschis cu fonduri europene în satul Ustia, Dubăsari.
Atelier de croitorie deschis cu fonduri europene în satul Ustia, Dubăsari.

Sondaj de opinie realizat de Alla Ceapai.

Ajutoarele financiare obţinute de Moldova din partea Uniunii Europene sunt cele mai mari obţinute vreodata. Din bani europeni s-au construit strazi, s-au modernizat scoli, s-au canalizat localitati. Cum vad moldovenii obișnuiți acest ajutor? Care este relatia lor cu cei care ii ajuta sa li se faca viaţa mai usoara? Alla Ceapai:

„Sunt diverse proiecte finanţate de europeni. Multe surse se introduc în dezvoltarea reţelei de drumuri, în medicină şi în şcoli, mai cu seamă în cele de tip internat sau unde studiază copii vulnerabili.”

Europa Liberă: Ce se schimbă acolo unde „intervine” banul european, asistenţa din partea UE?

„Oamenii încep să creadă într-o viaţă mai bună, mai armonioasă. Cred că se va face şi producerea bună, pe loc, astfel ca oamenii să poată acasă să câştige un ban care să le permită să-şi întreţină familia, să se dezvolte şi să facă ţara să înflorească.”

„La oameni nivelul de viaţă nu se schimbă cu toate că vin bani mulţi. Pe cei de la sate absolut nu ăi priveşte că vin bani mai mulţi sau mai puţini. Dacă ai automobil şi mergi vezi că drumurile sunt mai bune. Dar cei de la sate nu văd la fel ca şi mulţi alţii care o duc mai greu.”

„Sunt din raionul Ştefan-Vodă. Văd că într-adevăr drumurile au început să se facă, mai ales traseul Ştefan-Vodă – Chişinău. drumurile sunt făcute şi chiar de calitate foarte bună.”

Europa Liberă: Ce s-a mai făcut în Ştefan-Vodă din bani europeni?

„S-au renovat apeducte. Chiar la mine în sat, dar şi în satul vecin au fost reparate apeductele. Străzile din sate au fost restaurate, au fost amenajate localităţile.”

„În raionul Cimişlia, de unde vin eu, s-a reparat şcoala la un nivel foarte bun, casa de cultură - la fel, drumurile s-au reparat. De exemplu traseul Cimişlia – Chişinău acum e în reparaţie.”

„Se fac drumuri foarte bune,. Merg la volan pe drumuri de calitate şi sunt foarte mulţumită.”

Europa Liberă: Aţi vrea în Moldova să fie ca în ţările din UE?

„Desigur că da. Copiii mei trăiesc în Europa. Călătoresc şi eu văd, compar. La noi se fac multe lucruri în direcţia asta, poate că deocamdată sunt prea puţine, dar se fac bine.”

„Nu am văzut şi nu am auzit în ce se investesc banii europeni, numai ei ştiu. Drumuri, da, au făcut şi e mult mai bine ca înainte.”

Europa Liberă: Aţi vrea în Moldova să fie ca în Europa?

„Nu. eu aş vrea să trăim cum am trăit înainte – în Uniunea Sovietică.”

Europa Liberă: Aţi vrea o apropiere mai mare de Rusia?

„Da, să ne apropiem de Rusia.”

Europa Liberă: Dar ce ne oferă Rusia?

„Cum ce ne oferă!? Gaz ne oferă, iar noi ducem acolo vinuri, fructe, legume.”

„Trebuie să mergem spre Europa. Cu Rusia am fost în trecut şi am văzut cu e. Încă suntem pe loc. Nu suntem în Europa, dar careva schimbări cu ajutorul lor avem, drumurile, în învăţământ, în domeniul energetic, alte schimbări nu prea se observă.”

Europa Liberă: Dacă e să ne gândim la asistenţa din partea Federaţiei Ruse acordată Republicii Moldova …

„Dar ce asistenţă oferă ei? chiar nu ştiu. Nu văd nici un grant din partea lor, nici un ajutor bănesc. Nici măcar împrumuturi nu ne dau. Nu văd nimic din partea lor.”

Europa Liberă: UE oferă a asistenţă semnificativă şi pentru reforma în justiţie, pentru lupta cu corupţia. La acest capitol se văd careva schimbări?

„Dvs. ştiţi mai bine decât mine că nu se văd schimbări.”

Europa Liberă: Dar în ce domenii ar trebui să se investească mai mult ca să ajungem la standarde de viaţă europene?

„Ar trebui să apară mai multe locuri de muncă, fiindcă majoritatea pleacă peste hotare pentru că nu le ajunge salariul pe care îl au, nu au din ce şi pe ce trăi.”

„Investiţii trebuie în business-ul mic şi mijlociu, la sate, în centre raionale, unde să poată tineretul să activeze. Asta ar fi cel mai bun exemplu de o dezvoltare armonioasă înspre nivelul european.”

XS
SM
MD
LG