Linkuri accesibilitate

Dor de partidele dispărute


În Moldova, numărul mare de partide nu e doar o expresie a democraţiei, ci şi un mijloc eficient de a soluţiona problemele ţării.

Am auzit suficiente voci nemulţumite de numărul prea mare de partide autohtone. Eu însă am o altă părere. Eu cred că asta e bogăţia noastră, e ceea ce ne-a ajutat de-a lungul timpului să făurim viitorul luminos.

În Republica Moldova, numărul mare de partide nu e doar o expresie a democraţiei, ci şi un mijloc eficient de a soluţiona problemele ţării. Era oare să trăim atît de bine dacă existau aici numai 4-5 partide? Fireşte că nu. Mai multe partide înseamnă mai mulţi oameni implicaţi în modernizarea ţării, mai mulţi oameni care fac ceva concret pentru stat. Şi se vede de la o poştă că moldovenii sînt dornici de a primeni patria!

De aceea, pe mine mă bucură enorm diversitatea partinică din Moldova. Asta e exact ceea ce ne trebuie! Dar am şi o mică suferinţă, stimaţi ascultători, un soi de dor fără saţiu care mă usucă zilnic. La ce mă refer? Vă explic imediat.

Sînt îngrijorat de faptul că unele partide dispar, ne părăsesc fără menajamente. Unele mor subit, fără să-şi ia rămas bun de la electorat. Şi arena politică devine mai săracă, şi rămîn mai puţini făuritori de ţară. Ce păcat! E adevărat că membrii unor partide dispărute se integrează apoi în alte formaţiuni, dar n-o fac toţi. Şi-apoi numărul de partide rămîne mai mic!

Îmi amintesc cu nostalgie de Partidul Agrarienilor, de Partidul Social Liberal, de Alianţa Moldova Noastră, de Partidul Renaşterii şi Concilierii, de Partidul Forţelor Democratice, de multe alte partide şi partiduţe dispărute în hăul tranziţiei… Cui ne-aţi lăsat, stimabililor? E trist şi searbăd peisajul politic fără voi! Altă poveste era dacă rămîneaţi în viaţă şi aveam acum nu 30, ci vreo 60 de partide! Ce păcat că aţi dispărut!

O singură consolare ne rămîne: vor mai apărea cu siguranţă alte partide, la fel de preocupate de binele oamenilor şi de primenirea patriei. Vor mai apărea! Şi apariţia lor ne va atenua suferinţa provocată de partidele dispărute…

XS
SM
MD
LG