Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii


A fi sau a nu într-o largă coaliție de guverrnare. Cu PCRM?

Partidul Comuniștilor va lua în discuție sâmbătă, la o plenară a Comitetului Central, chestiunea colaborării cu o viitoare coaliție de guvernare pro-europeană, negociată de PLDM, PD și PL. Un fruntaș al comuniștilor, Oleg Reidman, a spus deja că PCRM ar fi dispus să participe la alegerea șefului statului pentru care partidele pro-europene nu au destule voturi, sau chiar să facă parte dintr-o largă coaliție de guvernare. Oferta comuniștilor și negocierile între partidele pro-europene sînt examinate la retrospectiva săptămânii, alcătuită de Diana Răileanu.

Oleg Reidman, sugera într-o emisiune televizată din această săptămână, că în schimbul unei cooperări cu partidele pro-europene, inclusiv la alegerea şefului statului, PCRM şi-ar dori conducerea Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Comisiei Electorale Centrale şi Curţii de Conturi. Aceste instituţii, a amintit Reidman, au fost repartizate opoziţiei în 2005, când a fost reales Vladimir Voronin în funcţia de preşedinte.

În opinia directorului portalului informaţional Ava.md, Vitalie Andrievski, propunerea Partidului Comuniştilor ar fi una rezonabilă, chiar dacă în campania electorală cele trei partide pro-europene au declarat răspicat că nu vor crea coaliţie cu PCRM după alegeri:

„S-ar putea să fie o mişcare bună deoarece acum nu mai este atât de important faptul că alegerile au fost câştigate de partidele pro-europene. E timpul deja să se coalizeze o majoritate care ar putea rezolva problemele ţării. Am impresia că PCRM vrea sincer să participe la acest proces. Întrebarea e în ce măsură acest lucru e posibil? Urmează să vedem care va fi poziţia PLDM şi PL. Ştim deja că Partidul Democrat, prin vocea unuia dintre fruntaşii formaţiunii, Dumitru Diacov, a declarat că susţine participarea comuniştilor într-o coaliţie largă. Următoarea întrebare este cum văd toate aceste partide cooperarea şi dacă partidele pro-europene vor fi dispuse să cedeze Partidului Comuniştilor anumite instituţii de control, poate Curtea de Conturi, Comisia Electorală Centrală sau, de ce nu, conducerea Comisiei parlamentare pentru buget şi finanţe.”

Vitalie Andrievski tinde să creadă că, de fapt, partidele vizate chiar şi în campania electorală luau în calcul o cooperare, doar că evitau să declare acest lucru pentru a nu pierde sprijinul electoratului:

„E adevărat, o asemenea coaliţie ar putea nemulţumi atât electoratul comuniştilor, cît şi cel al partidelor pro-europene. Însă trebuie să înţelegem că acum pe cântar stă viitorul ţării şi nu preferinţele alegătorilor. Cu toţii acum ar trebui să-şi unească forţele pentru a crea un stat puternic şi unit. Cred că oamenii ar putea să înţeleagă formarea unei astfel de coaliţii, pentru că acest lucru este în interesul ţării”.

Dar cît de sigură poate fi o cooperare între partidele pro-europene şi PCRM în condiţiile în care tot mai multe voci susţin că Partidul Comuniştilor ar putea ceda unor presiuni venite de la Kremlin? Am căutat să aflu de la editorialistul săptămânalului „Ziarul Naţional”, Petru Bogatu:

„Bine, nu putem mâna în foc că Partidul Comuniştilor va fi în toate situaţiile pe aceleaşi poziţii, dar, totuşi, momentul este potrivit pentru o nouă abordare a opoziţiei. Nu uitaţi că Partidul Comuniştilor a întors spatele, de fapt, dacă e să spunem lucrurilor pe nume, Moscovei, în toiul războiului ucrainean. Nu este întâmplător acest fapt. Voronin şi liderii Partidului şi-au dat seama că Rusia, la un moment dat, a devenit foarte departe de Republica Moldova odată cu izbucnirea războiului ruso-ucrainean. Viitorul, de fapt, dictează să se ia o anumită distanţă de precauţie faţă de Moscova şi comuniştii au înţeles acest lucru.”

În ce priveşte negocierile între partidele pro-europene – acestea, până în prezent, sunt purtate discret. Experţii cu care am stat de vorbă sunt de părere că această discreţie poate fi înţeleasă, însă nu poate dura la nesfârşit. De altfel, în această săptămână, câteva zeci de organizaţii au cerut ca şi societatea civilă să fie reprezentată la negocierile pentru formarea unui nou guvern.

XS
SM
MD
LG