Linkuri accesibilitate

Valeriu Gheorghiu: „moldovenii sînt o comunitate muncitoare, prietenoasă, care se integrează cu uşurinţă în societatea spaniolă”


În dialog cu ambasadorul Republicii Moldova în Spania.

Despre relațiile moldo-spaniole, perspectivele de dezvoltare a lor, și integrarea moldovenilor aflați în Spania, o convorbire în studioul Europei Libere între ambasadorul R. Moldova la Madrid și Valentina Ursu.

Europa Liberă: Vorbim despre o ascensiune în relaţia moldo-spaniolă?

Valeriu Gheorghiu: „Bineînţeles că este o ascensiune. Chiar dacă ne gândim la faptul că relaţiile noastre cu Uniunea Europeană şi, desigur, cu toate ţările membre sunt în ascensiune. Acelaşi lucru se referă şi la Spania.”

Europa Liberă: Când ar putea Spania să ratifice Acordul de Asociere a Moldovei la UE?

Ambasadoril Valeriu Ghoerghiu în studioul Europei Libere de la Chișinău
Ambasadoril Valeriu Ghoerghiu în studioul Europei Libere de la Chișinău

Valeriu Gheorghiu: „Rămâne să lucrăm, să insistăm, dar nu cred că Spania va fi ultima ţară care va ratifica acest acord. Fiindcă relaţiile noastre au arătat că Spania are un interes de a avea relaţii politice bune cu Republica Moldova, mai ales acum, când Spania vrea să fie aleasă membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU şi noi le-am promis susţinerea noastră.”

Europa Liberă: Dimensiunea politică ar fi prioritară. Cea economică?

Valeriu Gheorghiu: „Cea economică este foarte importantă.”

Europa Liberă: Rămâne pe locul doi?

Valeriu Gheorghiu: „Vă dau un exemplu ce face ambasada noastră, care este dintre cele mai noi ambasade. Am început cu cadrul juridic, fiindcă timp de 20 de ani cu Spania am avut doar trei acorduri în vigoare. Acum avem deja şase în vigoare, negociem şi altele. Acelaşi lucru se referă şi în relaţiile politice. Dacă nu există relaţii politice, relaţiile economice vor fi mai dificil de dezvoltat. Sperăm că totuşi vom reuşi.”

Europa Liberă: Dar volumul comerţului bilateral se cifrează la o sumă modestă.

Valeriu Gheorghiu: „În trei ani a crescut de două ori comerţul, dar dacă luăm cifra absolută, abia suntem la nivelul de 60 de milioane de euro, ceea ce este foarte puţin. Dar ne gândim iarăşi la perspectivă, ne gândim la faptul că, într-un fel, s-au mai lichidat din frontiere, cetăţenii pot călători fără vize, este mai deschisă Moldova şi sperăm că acest fapt va ajuta. Plus, bineînţeles, semnarea şi intrarea în vigoare de la 1 septembrie a Acordului de Asociere.”

Europa Liberă: Intrarea provizorie în vigoare...

Valeriu Gheorghiu: „Chiar şi provizorie, aceasta ne deschide iarăşi porţi pe care trebuie numaidecât să le folosim.”

Europa Liberă: Unde ar fi domeniile în care s-ar putea explora această cooperare bilaterală? Ar fi interesaţi cei din Spania să vină cu investiţii în Moldova? Au moldovenii proiecte prin care să atragă investiţii spaniole?

Valeriu Gheorghiu: „Spaniolii sunt interesaţi în orice investiţii peste hotare. În legătură cu criza care a atins şi Spania, ei au început să exteriorizeze economia lor, să o treacă peste frontierele Spaniei şi de aceea sunt interesaţi în orice proiecte şi ei lucrează. Recent, o mare companie spaniolă, OMH, a câştigat un proiect pentru repararea şi construcţia unor porţiuni de drumuri în Republica Moldova. Spaniolii sunt renumiţi pentru drumurile lor...”

Europa Liberă: … pentru calitatea construcţiei drumurilor...

Valeriu Gheorghiu: „Da, adevărat. Sunt şi multe altele. Dacă luăm agricultură, Spania este una dintre cele mai mari ţări exportatoare de produse agricole din lume. Aceasta nu înseamnă că ei vor exporta neapărat la noi produsele spaniole. Deşi, de ce să nu importăm măsline, alte fructe? Nu au nuci, şi de aceea importă multe nuci din Moldova. Dar în general, agricultura lor este foarte dezvoltată, având în vedere atât solurile destul de sărace, cât şi clima destul de aridă în majoritatea teritoriilor ţării. Deci, ei sunt foarte pricepuţi în agricultură şi multe alte domenii – în construcţii, în transport, în medicină. Chiar este foarte greu să numeşti toate domeniile. Chiar şi în domeniul politic, toată lumea cunoaşte problemele autorităţilor centrale cu Catalonia...”

Europa Liberă: …problemele de separatism...

Valeriu Gheorghiu: „…de separatism. Autorităţile centrale de la Madrid au elaborat pe parcursul ultimilor doi ani mai multe studii, între 200 de pagini şi 20, în care au prezentat, din diferite puncte de vedere, situaţia reală, fără să aducă critici, fără să spună că sunt separatişti, dar au explicat întregii lumi care este situaţia reală. Cred că am putea şi noi să folosim acest exemplu, să vorbim mai mult despre Transnistria, despre perspective, ceea ce spun şi spaniolii. Madridul susține că dacă Catalonia se va separa, ea nu va mai face parte din Uniunea Europeană, cu consecinţele respective. Şi oamenii stau pe gânduri.”

Europa Liberă: Domnule ambasador, aţi amintit că Spania a fost una dintre ţările cele mai greu lovite de criză, iese încet-încet din recesiune. În aceste condiții, dacă creşte numărul şomerilor în această ţară, cum moldovenii îşi găsesc de lucru acolo?

Valeriu Gheorghiu: „Este o informaţie puţin învechită. Fiindcă statisticile din luna iunie, pe care le-am văzut la Madrid, arată că numărul şomerilor acum este cel mai mic în comparaţie cu anul 2008. În Spania este o descreştere, este adevărat că această descreştere vine în sezonul de vacanţă, când sunt angajaţi mulţi în hoteluri, restaurante.”

Europa Liberă: Turismul fiind ramura cea mai atractivă şi care aduce cel mai mult profit ţării.

Valeriu Gheorghiu: „Aşa este. Dar turismul are aceeaşi evoluţie în fiecare an. Şi totuşi, începând cu anii 2008-2009, încet-încet descreşte numărul şomerilor. Este departe de a fi situaţia bună şi premierul Rajoy întruna spune că aceasta este una dintre preocupările autorităţilor, despre aceasta a vorbit şi noul rege Maiestatea Sa Filip al VI-lea. Şi într-adevăr reforma economică care are loc în Spania este văzută cu ochi buni şi la Bruxelles, şi în societatea spaniolă, fiindcă nu sunt confruntări, aşa cum există în alte ţări europene.”

Europa Liberă: Ce fac migranţii moldoveni acolo?

Valeriu Gheorghiu: „Migranţii moldoveni sunt o comunitate, cum spun autorităţile spaniole, care nu se vede, în sens bun. Ei sunt liniştiţi.”

Europa Liberă: Nu dau bătăi de cap autorităţilor, organelor de drept de acolo?

Valeriu Gheorghiu: „Nu. Sunt o comunitate muncitoare, prietenoasă, care se integrează cu uşurinţă în societatea spaniolă. Majoritatea lucrează în construcţii, în menaj, dar sunt şi moldoveni medici, pedagogi la universităţi, sunt proprietari de mici gospodării, de ferme chiar lângă Madrid. Depinde de caracterul omului. Iar generaţia, aş spune, a doua, adică copiii moldovenilor care au venit 15 ani în urmă, majoritatea sunt studenţi, dar majoritatea absolută studenţi la drept, la computerizare, în diferite domenii. Deci, aceştia vor fi cei care vor avea deja altă ocupaţie decât părinţii lor.”

Europa Liberă: Diaspora este numeroasă?

Valeriu Gheorghiu: „După Italia şi Grecia, diaspora din Spania este a treia sau poate împarte locul trei şi patru cu diaspora din Portugalia. Deci, oficial sunt 17.600 şi ceva de moldoveni.”

Europa Liberă: Neoficial ar putea fi dublu numărul lor?

Valeriu Gheorghiu: „Nu cred că este dublu.”

Europa Liberă: S-au reîntregit familiile, mai sunt dintre cei care au ajuns cu paşapoarte româneşti...

Ambasadorul Valeriu Gheorghiu
Ambasadorul Valeriu Gheorghiu

Valeriu Gheorghiu: „Într-adevăr. Dar nu cred că este dublu fiindcă autoritățile spaniole urmăresc ce se întâmplă în țară, mai ales acum toată lumea știe despre valurile de imigranți clandestini care vin din nordul Africii. Și atunci ei urmăresc tot ce se întâmplă în țară, judecând după numărul de expulzări ale moldovenilor din Spania, nu sunt foarte mulți cetățeni de-ai noștri în stare ilegală. Și expulzările acestea se întâmplă nu din cauza că au comis vreo crimă, de obicei, fiindcă expiră un document, omul nu reușește să îl facă. Elementar, țara este mare, el trebuie să vină, să zicem, 600 de kilometri până la ambasada noastră, să îi perfectăm dosarul. Dar din cauza faptului că nu mai avem rute directe de la Chișinău la Madrid, noi trebuie să transmitem documentele acestea cu o ocazie și aici este o problemă pentru cetățenii noștri în primul rând.”

Europa Liberă: Ani la rând se negociază un acord bilateral privind protecția socială a moldovenilor aflați la muncă acolo, fără șanse deocamdată. De ce?

Valeriu Gheorghiu: „Da, ani la rând. În primul rând, nu numai un acord. Sunt mai multe. ”

Europa Liberă: Știu că acesta este foarte important.

Valeriu Gheorghiu: „Da, este important, dar să vă dau exemplul altui acord care a fost negociat, a fost semnat de doamna Gherman în vizita dumneaei din octombrie anul trecut, este Acordul privind cooperarea în domeniul culturii, educației și științei. Deci, acest acord a deschis calea negocierilor pentru un acord de recunoaștere a calificărilor, iarăși, foarte important, a început și acest proces.

Cât privește domeniul social, situația nu este chiar așa de proastă fiindcă părțile, cea spaniolă și moldovenească, au făcut schimb de versiuni ale acordului, au ajuns la o etapă destul de apropiată de final, dar în afară de acordul propriu-zis, mai este și așa-numitul protocol de implementare sau de aplicare a acordului, exact așa cum e și cu protocolul de readmisie. Deci, trebuie părțile să stabilească care minister, cum calculează vechimea în muncă, contribuțiile ș.a.m.d. Sperăm că totuși se va ajunge la un bun sfârșit și cu acest acord, și mai sunt și altele.”

Europa Liberă: Când ar putea să fie semnate? Până la alegeri nu e nicio șansă?

Valeriu Gheorghiu: „Depinde foarte mult de mobilizarea ambelor părți. Noi sperăm că totuși până la alegeri va avea loc vizita ministrului de externe al Spaniei în Moldova. Astfel de vizite de obicei dau un impuls puternici, inclusiv negocierilor. Vom vedea, cel puțin noi ținem în atenția noastră, în vizorul nostru tot ce se întâmplă cu acest acord și să semnalăm la timp autorităților.”

Europa Liberă: Vorbeați ceva mai devreme că moldovenii s-au integrat destul de ușor în societatea spaniolă. În ce condiții ar reveni o parte dintre ei la baștină? Se pune această problemă din discuțiile pe care le aveți cu ei?

Valeriu Gheorghiu: „Este o întrebare la care nu este ușor de dat răspuns fiindcă acei moldoveni ai căror copii deja fac studii acolo, și-au făcut relațiile lor, s-au integrat în societatea aceasta…”

Europa Liberă: Unii și-au cumpărat case…

Valeriu Gheorghiu: „Exact. Dar sunt mulți cetățeni care spun că ei au o situație sau, dimpotrivă, nu au o situație, sunt și dintre aceștia, nu trebuie să ne ascundem după deget, și vor să revină. Dar cred că lucrurile acestea se vor mai limpezi peste câțiva ani. Fiindcă abia din aprilie cetățenii moldoveni au început să circule liber. Dacă înainte, până atunci, moldovenii se temeau să vină acasă fiindcă riscau să nu se mai întoarcă, acum ei se vor gândi mai liniștit la acest subiect: să rămână, să se întoarcă, să se ducă acasă, știind că se duc acasă și atunci când doresc se întorc.

Eu cred că este o atitudine normală ca omul să își chibzuiască posibilitățile, dorințele. Și mai depinde mult de ceea ce se întâmplă acasă, cum se vor desfășura alegerile, ce guvern va fi. Fiindcă înțeleg din discuțiile pe care le avem acum cu cetățenii moldoveni că ei privesc cu o doză destul de bună de simpatie actualul guvern, mai ales cu realizările acestea, cu libera circulație.

Cu Acordul de Asociere sigur că da, ei înțeleg, poate nu toți își dau seama ce performanță este aceasta, și mai mult ca atât, nu-și dau seama ce înseamnă aceasta, cât lucru mai trebuie de efectuat, ca să trecem la următoarea etapă, când Moldova poate să depună cererea de aderare, să obțină statutul de candidat, când pot să vină deja fonduri europene mai multe. Deci, toate acestea sunt lucruri pe care oamenii încă nu le cunosc. Și sigur că noi cu orice ocazie vorbim pe aceste teme, dar iarăși revin la aceea că doi oameni într-o țară de peste 40 de milioane de kilometri pătrați este cam puțin.”

Europa Liberă: Domnul Valeriu Gheorghiu este primul ambasador al Republicii Moldova…

Valeriu Gheorghiu: „… primul ambasador rezident…”

Europa Liberă: …în Spania. A fost un mandat ușor?

Valeriu Gheorghiu: „Mi-e greu să spun fiindcă Spania este o țară minunată. Nu poți să spui separat cultura spaniolă sau istoria spaniolă, trebuie de spus civilizația spaniolă. Toate acestea sunt îmbinate și îți dau o impresie de ceva nevăzut, inedit. Un singur exemplu care nu cred că mai este în altă țară: am trecut printr-o localitate numită Barceno Major, este un sătuc mic în care numărul populației se schimbă între 30 și 70 de persoane din secolul al IX-lea. În general fie că o localitate dispare, fie că devine mai mare. Ei, uitați-vă că sătucul acesta are structura din secolul al IX-lea, clădirile celea din piatră, în munți, și cel mai interesant, sunt 60-70 de persoane, care nu pleacă de acolo. Sunt legați de Patria lor, de istoria lor, de tot ce e spaniol. Este o țară foarte interesantă și cred că acesta este motivul că nu am observat mari greutăți. Dimpotrivă, este un mare interes, aș vrea să cunosc cât mai multe, dar vom vedea.”

XS
SM
MD
LG