Linkuri accesibilitate

Prețul benzinei în Moldova... „poate la Revelion vor fi ieftiniri...”


Ieftinirea aşteptată nu poate fi prea substanţială, dată fiind devalorizarea continuă a leului moldovenesc în raport cu alte valute.

Aproape zilnic apar în presă noi știri despre scăderea prețului petrolului, ajuns recent la cel mai coborât nivel din ultimii cinci ani. Cum se face însă – se întreabă șoferii și întreprinzătorii, inclusiv cei din Moldova - că această ieftinire nu se reflectă aproape deloc în prețul benzinei sau motorinei?

Benzina şi motorina se vor ieftini neapărat, dă asigurări preşedintele Uniunii importatorilor de petrol, Valentin Bodişteanu, însă mai târziu şi nu în măsura în care se aşteaptă poate şoferii. Deocamdată, în vânzare sunt stocuri procurate mai devreme, la preţuri înalte, iar ieftinirea va surveni când rafinăriile vor da şi ele preţul în jos, iar importatorii vor merge să achiziţioneze noi partide de combustibili. Ieftinirea aşteptată, chiar dacă pare iminentă, nu poate fi prea substanţială, dată fiind devalorizarea continuă a leului moldovenesc în raport cu alte valute de referinţă, mai spune Valentin Bodişteanu:

„Nu ştiu când anume pentru că nu cunosc de ce rezerve dispun în acest moment companiile. Rafinăriile au cumpărat ţiţei scump, iar procesarea lui durează cam 90 de zile, de aceea se mai menţin încă comisioanele mari. Chiar dacă cotaţiile la bursă au scăzut. Poate la Revelion vor fi ieftiniri, nu ştiu, depinde de rezervele companiilor. Dacă dolarul ar fi stabil, ar fi ieftiniri considerabile. Dar dolarul creşte. Proporţia faţă de ieftinirea barilului de petrol este de cam unu la doi. Aşa că e greu de făcut o prognoză, dar cert e că o să fie ieftiniri.”

Încă acum două luni, premierul Iurie Leancă se arăta indignat într-o şedinţă de guvern de situaţia de pe piaţa petrolieră. Se întâmpla înainte de alegerile parlamentare, într-un moment în care benzinăriile operaseră nişte ieftiniri nesemnificative, ele însă i se păruseră premierului prea mici ca să reflecte tendinţele de pe piaţa mondială. Acum, când preţul petrolului la bursele internaţionale a ajuns practic la pământ, în Moldova costul hidrocarburilor a rămas totuşi neschimbat.

Victor Parlicov
Victor Parlicov

Expertul în energetică de la IDIS Viitorul, Victor Parlicov, nu vede însă nimic ciudat în această stare de fapt:

„La noi preţurile la panou de ani de zile sunt aceleaşi la toţi operatorii. Aceasta este singura realitate care contează - restul discuţiilor sunt sterile şi lipsite de rost. Singurele instrumente pentru stăvilirea preţurilor în acest sector sunt mecanismele concurenţiale. Atât timp cât concurenţa nu se vede la panou, pentru mine e evident că au loc înţelegeri anticoncurenţiale şi atunci nu are rost să analizezi preţul barilului sau cursul valutar. pentru că acesta este un semn clar că preţurile sunt stabilite reieşind din cu totul alte criterii decât cele care ţin de costuri.”

Potrivit expertului, nici guvernul, nici ANRE nu poate interveni direct pentru a schimba situaţia, ci doar Consiliul Concurenţei, instituţie care deocamdată, crede el, nu şi-a dovedit în nici un fel eficienţa:

„Nici printr-o metodologie a ANRE, nici printr-un calcul a vreunui expert nu se pot substitui mecanismele concurenţiale. Concurenţa sau există, sau nu există. Restul sunt încercări de a substitui nişte mecanisme fireşti concurenţiale cu nişte calcule teoretice.”

O încercare mai veche a Consiliului Concurenţei de a demonstra o înţelegere de cartel pe piaţa petrolieră s-a soldat cu eşec, după ce celel şapte companii vizate au obţinut câştig de cauză în judecată.

O analiză a Wall Street Journal, citată astăzi pe larg de presa de la Chişinău, arată că în urma ieftinirii petrolului, cei mai mulţi bani vor fi economisiţi de Statele Unite ale Americii, China şi Japonia, dar printre beneficiare ar fi şi Republica Moldova. Aceasta ar putea face economii de 290 de milioane de dolari în următoarele 6-9 luni, dacă barilul va costa nu mai mult de 77 de dolari, notează publicaţia americană.

XS
SM
MD
LG