Linkuri accesibilitate

Partidele care negociază formarea puterii, îndemnate din nou la transparență


Zeci de ONG-uri s-a alăturat îndemnului la transparenţă în procesul formării noii coaliţii guvernamentale. Ong-iştii spun că negocierile discrete lasă loc pentru speculaţii şi zvonuri.

Câteva zeci de organizații neguvernamentale care-și spun Platforma Societății Civile „Pentru Europa” s-au alăturat astăzi îndemnurilor adresate partidelor pro-europene să negocieze cât mai transparent formarea noii coaliții guvernamentale. Apelul lansat la o zi de la validarea alegerilor parlamentare cere PLDM, PD și PL, între altele, să nu-și partajeze instituțiile din justiție.

Mai multe organizaţii neguvernamentale membre ale Platformei „Pentru Europa” cer partidelor pro-europene care negociază formarea unei noi coaliţii de guvernare să nu facă „negoţ” cu funcţii aşa cum s-a întâmplat anterior. Activiştii îndeamnă liderii celor trei partide să renunţe la orgoliile personale, iar tratativele pentru algoritmul politic şi programul de guvernare să fie cât mai transparente şi să aibă loc în prezenţa reprezentanţilor societăţii civile. Unul din semnatarii apelului expertul de la Institutul de Politici Publice Viorel Cibotaru rezumă sintetic solicitările ong-iştilor:

„Doar trei momente cheie: transparenţă şi informaţie totală despre tot ce se întâmplă; nu negoţurilor, șantajărilor pe la spate unul altuia; conlucrarea de pe acum, din strat, de la punctul zero cu grupurile de experţi, cu reprezentanţii societăţii civile, întrucât nu mai este treaba doar a politicienilor”.

ONG-urile insistă ca cele trei partide PLDM, PD şi PL să nu-şi partajeze şi de această dată instituţiile de drept. Numirea conducătorilor acestor structuri, care anterior a fost pe criterii politice, să fie reluată de la zero spune preşedintele Fundaţiei Est-Europene, Sorin Mereacre:

„Ştim că multe funcţii în special în instituţiile de drept deja sunt partajate. Nu este niciodată târziu să fie regândit acest mecanism. Aceeaşi Procuratură Generală, CNA şi alte instituţii de drept … ar putea lesne să fie regândit mecanismul de numire a acestor conducători şi mecanisme de participare largă a societăţii în identificarea celor mai buni candidaţi pentru aceste funcţii. Acest lucru ar creşte încrederea cetăţenilor în aceste instituţii, în guvern şi în guvernare per ansamblu.”

Reprezentanţii societăţii civile consideră că şi în cazul desemnării miniştrilor ar trebui să se înceapă de la zero. Persoanele care au deţinut portofolii în Guvernul Leancă, nu ar trebui să şi le păstreze în viitorul executiv, pentru că s-ar crea impresia unei politizări excesive.

Ong-iştii observă că deocamdată negocierile sunt purtate discret, ceea ce lasă loc pentru speculaţii şi zvonuri. Invocând scurgeri de informaţii mai multe instituţii mass-media scriau că după multiple discuţii contradictorii funcţiile de speaker şi premier ar fi fost deja partajate şi ar fi revenit liberal democratului Vlad Filat, şi respectiv democratului Adrian Candu. Reprezentanţii liberalilor şi democraţilor au infirmat spunând că nu sunt decât zvonuri. PLDM, PL şi PD anunţă că negociază în continuare programul de guvernare şi partajarea funcţiilor fără a da însă mai multe detalii.

Previous Next

XS
SM
MD
LG